Categorieën
Citaten Filosofie Maatschappij Next

Seth Godin – The 5000th post … and I still consider it a joy and a privilige.

Dagelijks valt bij veel abonnees rond het middaguur Seth’s Blog in de mailbox. Vandaag (woensdag 5 juni 2013) de 5.000e. Begonnen in januari 2002. Meestal een korte tekst. Soms iets langer. Zelden erg lang. Qua opmaak stelt het niets voor. Geen plaatjes, slechts woorden en her en der een url naar een ouder blog-artikel of iets waar hij zijn lezers op wil attenderen.

De bronafbeelding bekijken


Maar altijd goed geschreven en verrassend qua onderwerpen. En vooral zo leuk omdat je door dit blog te volgen als het ware mee mag lopen met een highly creatief persoon. Die een bijzondere antenne heeft om te zien wat anderen niet zien: hoe ontwikkelt de maatschappij zich. Maar hij is niet alleen een duider van trends, ontwikkelingen en zo maar geeft vaak terloops ook aan hoe hij er tegen aan kijkt. Of reikt aan hoe het anders zou kunnen, moeten. En altijd overheerst bij hem een optimistische toon. Bij Seth is het glas altijd halfvol. Hij is wel een aanpakker. Daagt zijn lezers uit om ook ‘iets’ te gaan doen. Dat is zijn kernhouding: Go, make something happen. In zijn 5000e blog verwijst hij naar enkele oudere teksten: Make something happen (oktober 2006), Reject the tyranny of being picked: pick yourself (maart 2011) of Five years from now (mei 2004).

Weggeven, gratis
Seth Godin staat op het standpunt dat het belangrijk is om dingen weg te geven. Later komt er wel een (financiële) waardering. Of niet, maar laat vooral aan de wereld zien wat je kunt. Wie je bent. Waar je voor staat. Seth is echter niet op zijn achterhoofd gevallen en bewerkt zijn blogartikelen regelmatig tot boeken. Die gewoon uitkomen en waarvoor mensen bereid zijn te betalen.
En in elk boek zit (natuurlijk) een leidraad, rode draad. Waardoor losse blogartikelen bij elkaar worden gebracht en je begrijpt dat bloggen voor Seth essentieel is. In zijn blogartikelen ontmoet je de denkende Seth, die van het ene idee naar het andere doorgroeit. Evolueert. Met zichzelf in discussie gaat. Met anderen. Zoekend naar wat ‘de waarheid’ is. Of welk standpunt je ten aanzien van bepaalde ontwikkelingen kunt innemen. En door hem dagelijks te volgen beweeg je als lezer zelf ook mee. Kun je terugkoppelen naar je eigen leven, werk. Ga je (soms) anders tegen de werkelijkheid aankijken. Anders handelen. Iets anders uitproberen. Eh …. make something happen.

Go, make something happen
Seth’s levensmotto is dat het belangrijk is om ‘iets’ te gaan doen. Niet blijven hangen in voornemens, nog een beleidsplan schrijven, voor en tegens afwijzen, inspiratie opdoen tijdens brainsessies (jakkie!). Nee, bedenk iets en begin. Zie maar waar het schip strandt. Fouten maken hoort erbij. Als je niet begint dan blijf je in de comfort zone, want je doet immers niets fout.

Eind 2012 (op 31 december) verscheen zijn laatste boek (The Icarus deception : how high will you fly) en daarin komt ‘alles’ samen. Seth weet dat de 21e eeuw een eeuw zonder zekerheden zal zijn. Niemand is meer zeker van een baan voor het leven. Een relatie.
Seth betrekt in dit boek de stelling dat in de 21e eeuw iedereen zich als een kunstenaar door het leven zou moeten bewegen. Denk niet aan schilders of beeldhouwers. Nee, hij bedoelt de attitude die grote kunstenaars altijd hadden. Probeer met je gegeven talenten en je passie (of liefde voor ‘iets’) unieke dingen tot stand te brengen. Niet zoals in de 20e eeuw 40 jaar naar je werk gaan en daar dagelijks ongeveer hetzelfde doen, produceren. Nee, in de 21e eeuw is er geen baas meer die je opdraagt wat te doen, of te maken. Nee, je zult jezelf moeten dwingen doorlopend unieke dingen tot stand te brengen. Te laten ontstaan. En dat lukt alleen als je dat doet vanuit je hart en met de gaven die je hebt meegekregen. Seth Godin verwijst – voor zover na te gaan – niet naar sir Ken Robinson, maar beiden zitten op één lijn. Iedereen die creatief is of moet zijn kan dat alleen vanuit die twee zaken: talent en passie (of liefde) voor ‘iets’. Sir Ken voegt er echter nog iets aan toe. Creatviteit is het proces waarbij originale ideeen ontstaan, die waardevol zijn. Seth is het daar zonder enige twijfel mee eens.

Manifest
Een ietwat ouder boek van hem gaat over tribes, stammetjes. Dat is een club mensen die rond een gemeenschappelijk onderwerp samenkomen. In elke stam heb je een leider en volgelingen. De rollen kunnen wisselen. In dat boek houdt hij een pleidooi voor een manifest. Schrijf als stam op waar je voor staat, waarom je bij elkaar bent gekomen, welk verschil je wilt (gaan) maken. Enkele jaren later publiceerde Seth een écht manifest: Stop stealing dreams (what are schools for?). Niet alleen interessant voor mensen die betrokken zijn bij het onderwijs en opvoeding. In dat manifest staan circa 130 artikelen. Heel verrassend houdt hij daar als internet- ‘goeroe’ een warm pleidooi voor lezen én schrijven. Het is erg belangrijk dat je beiden doet. En veel. Lees veel, breed en schrijf erover. Dan beklijft het beter. Verwerk je het gelezene beter, ga je er verder over nadenken.
Ook Seth steekt bibliothecarissen in dit manifesto een hart onder de riem. In zijn visie is een bibliotheek een plek (fysiek), nog steeds. In een tijd waarin ‘alles’ digitaal wordt en je voor informatie en veel andere zaken niet meer ‘de deur’ uithoeft. Alles kan immers digitaal naar ‘je hol’ worden gebracht. Nee, Seth ziet dat mensen bij elkaar moeten komen, om samen te werken, elkaar te inspireren. The library is a place, still.
En de bibliothecaris van de 21e eeuw heeft vijf rollen. Hij of zij is een verbinder, regisseur, impresario, leraar en conciërge. Een prachtbaan waarin je doorlopend de ene en dan weer een andere pet op mag (moet) zetten.

Kijken
Niet alleen kan Seth mooi formuleren wat hij denkt. Hij is ook in staat zijn verhaal in ‘filmpjes’ naar voren te brengen. Op het net staan tientallen fragmenten waarin je hem aan de gang ziet. Korte en lange.

Lezen: enkele titels
Tribes : jij moet ons leiden (2009)
Onmisbaar? : ben jij de spil in jouw organisatie? (2010)
Durf! : wanneer was de laatste keer dat je iets voor de eerste keer deed? (2011)

Klik hier voor een artikel over Seth Godin en dé waarden voor de 21e eeuw, zoals voorgesteld door filosoof Alain de Botton
Klik hier voor een artikel over een manifest voor het stammetje Lezers van Stavast

Citaat 041 (woensdag 5 juni 2013)
Homepage Citaten 2013

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

2 reacties op “Seth Godin – The 5000th post … and I still consider it a joy and a privilige.”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: