Categorieën
Boeken Who's in control?

Rechten en plichten voor Robots

Er blijken echt zelflerende robots aan te komen. Volgens psycholoog en informaticus Van der Pluijm wordt het tijd om ons dat te realiseren en na te denken over de implicaties.

In zijn boek Rechten en Plichten voor Robots stelt Henny van der Pluijm dat er een maatschappelijk antwoord moet komen op het steeds intelligenter worden van machines. Het zou een tragische vergissing zijn te denken dat het verschijnen van steeds capabeler machines kan worden afgedaan als slechts de komst van betere apparatuur die de mens ten dienste zal staan. Kinderen die nu worden geboren leven, als ze 20 zijn, in een wereld waarin elk apparaat dat ze om zich heen zien sneller informatie kan verwerken dan zijzelf.

Henny van der Pluijm werkte in 1980 tijdens zijn studie psychologie voor het eerst met computers. Hij ging in 1986 voor het eerst online en stuurde in 1990 zijn eerste email. Van der Pluijm publiceert vanaf het jaar 2000 regelmatig over het thema “Intelligente Machines” in toonaangevende publicaties zoals Intermediair, Automatisering Gids, De Ingenieur en PC-Active, bij researchbureau AME Research en voor de website Joop.nl.
Van der Pluijm gaf de afgelopen jaren verschillende lezingen over dit thema en gaf diverse interviews aan journalisten. Hij werkte daarnaast mee aan een korte documentaire van het internettelevisiestation Daily Channel. Van der Pluijm stelt dat het thema Intelligente machines het belangrijkste thema van de 21e eeuw is.

(donderdag 5 september 2013)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Één reactie op “Rechten en plichten voor Robots”

Geef een reactie

%d