Categorieën
Citaten Media Onderwijs

UvN – Hoe leuk de vorige avond ook was, hoe laat het ook is geworden …

Op woensdag 8 oktober 2013 opende minister Jet Bussemaker van OCW De Universiteit van Nederland.
De UvN is een digitaal platform, waar elke Nederlander gratis college kan volgen bij de beste hoogleraren van Nederland.

De Universiteit van Nederland is een initiatief van Alexander Klöpping en De Volkskrant en kan alleen een succes worden door de medewerking van alle Nederlandse universiteiten. Alle lezingen worden opgenomen voor een zaal met publiek. Elke lezing wordt teruggebracht tot een aflevering van een kwartier lang. Elke dag wordt een nieuw item aan de site toegevoegd.

De eerste spreker: Erik Scherder
De organisatoren hebben natuurlijk nagedacht over de soort sprekers die op hun site terecht moeten komen. Hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder (verbonden aan van de Rijksuniversiteit Groningen en de Vrije Universiteit Amsterdam) voldoet waarschijnlijk aan hun ideaalbeeld. Een slimme man. Dat is duidelijk. Ad rem. Geestig. Kijkt de zaal in. Betrekt het publiek bij het onderwerp. Kan omgaan met onverwachte reacties vanuit de zaal. Houdt de bezoekers bij de les. En het gaat ergens over. Sterker: de wetenschapper van dienst lepelt tijdens zijn of haar optreden ‘dingen’ op die bij het grote publiek vaag bekend zijn. Of nog beter, waarvan men geen idee heeft. Erik Scherder voldoet aan alle kwalificaties. Het zal niet meevallen dit niveau vast te houden.

College volgen?
Uiteraard is de Universiteit van Nederland niet uniek. Er zijn meer, al veel langer bestaande plekken op het net waar je interessante mensen kunt bekijken. De meest bekende is natuurlijk TED, met vele vele spin offs. Ook kun je op veel websites van universiteiten en hogescholen min of meer volledige colleges volgen. Tóch is de komst van de Universiteit van Nederland prima. Elke minuut die de gemiddelde Nederlander niet naar een gemiddeld tv-programma kijkt is meegenomen. Zeker als hij of zij in dat uitgespaarde kwartiertje kennis neemt van een verhaal van een wetenschapper. Waardoor hij of zij iets opsteekt.
Iedereen die echter naar zo’n UvN-filmpje kijkt gaat echter wél in tegen wat Erik Scherder hartstochtelijk bepleit: beweeg! Dagelijks. Minstens een half uur. dat is goed voor je lijf én (zijn punt) je hersenen. We zitten als gemiddelde Nederlander domweg te veel op een stoel.

Een andere stoel?
Wat tot nu op de site ontbreekt (en wellicht nog komt) is een verwijzing naar aanvullende literatuur. Als die verwijzingen er niet komen dan is de benaming Universiteit van Nederland  (kritiekpuntje) erg tendentieus. Iedereen die denkt dat je door het volgen van filmpjes wijs kunt worden, houdt zichzelf voor de gek. Het is een mooie manier om redelijk snel een beeld te krijgen van uiteenlopende (wetenschappelijke) onderwerpen. En als vorm van ontspanning heeft het ook wel iets (zeker als er sprekers à la Erik Scherder voorbijkomen). Maar, om écht iets meer te weten te komen over zo’n onderwerp zit er niets anders op. Je moet een boek pakken. Plaats nemen op een leesstoel. Lezen, studeren. Oók goed voor je hersenen. Use it or lose it, nietwaar.

Meer lezen over het onderwerp dat Erik Scherder aansnijdt?
# – Bewegen doet leven : hoe bewegen onze gezondheid beïnvloedt (2012)
André Aleman. Het seniorenbrein : de ontwikkeling van onze hersenen na ons vijftigste (2012)
René Kahn. De tien geboden voor het brein (2011)
Theo Mulder. De geboren aanpasser : over hersenen, beweging en verandering (2009)
Eddy van der Zee. Het vitale brein : hoe de hersenen sterk en dynamisch te houden (2012)

Citaat 074 (donderdag 10 oktober 2013)
Homepage Citaten 2013

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: