Categorieën
Citaten Literatuur

Tegelijkertijd weten ze me te verbazen met hun selectie aan boeken

Een tevreden bibliotheeklid? Iemand die zich schaart in de laaaange rij Nederlanders die wil dat ‘hun’ bibliotheek goed bezig blijft?
Een marketing-meneer die iets zegt zonder dat hij het meent? De directeur van Polare?

Uw favoriete boekhandels
Het dagblad Trouw ging op haar manier op woensdag 29 januari 2014 in op ‘het gedoe’ rondom de tijdelijk gesloten Polare-boekwinkels. Gecentreerd in de grotere plaatsen. Een twintigtal. De redactie koos voor een andere invalshoek en portretteert in ‘Suiker en melk bij uw Grunberg, mevrouw?‘ een boekhandel in Driebergen. Die goed loopt. Tegen de tijdgeest in. Kernwoorden: medewerkers die zelf lezen en hun enthousiasme kunnen overbrengen op anderen. Die uiteraard ook last hebben van klanten die menen dat boeken die je via bol punt com bestelt eerder geleverd kunnen worden. Een mooi verhaal. In de marge van dit artikel wordt een vijftal vaste klanten van andere boekhandels in regioplaatsen aan het woord gelaten.

Derijks in Oss
Zo ook boekhandel Derijks in Oss. Die gewoon als ‘Derijks’ door het leven gaat en niet als ‘Libris’.
Een gratis tip voor de Polare-mensen: noem Dekker van de Vegt in Nijmegen weer gewoon Dekker van de Vegt en Van Piere in Eindhoven Van Piere.
Het citaat hieronder spreekt voor zich. Bijzonder dat ze juist met deze klant contact hebben gezocht:

Sinds twee jaar ben ik burgemeester in Oss. Ik ben helemaal gevallen voor Derijks boekhandel. Ze hebben een enorm goede selectie van boeken over de lokale geschiedenis, achtergrond- en reisboeken, en ook mijn geliefde notitieboekjes en mooie pennen. Tegelijkertijd weten ze me te verbazen met hun selectie aan boeken: ik geef altijd een boek voor een verjaardag of een gelegenheid en kan van geboorte tot literatuur, van specialisme tot hobby altijd het goede cadeau vinden. Ik ben er vandaag even langs geweest en heb ze dit verteld.”

Burgemeester Wobine Buijs van de gemeente Oss

Samenwerkingspartner
Boekhandel Derijks is in de regio Noord Oost Brabant een begrip. Zoals Bert van der Heijden dat in Uden is en Bek in Veghel. Samen met Derijks organiseert de bibliotheek Oss al tientallen jaren uiteenlopende activiteiten. In de boekenweek voor de eerste keer het zogenaamde Osse Lezersfeest. Op zondag 9 maart treden op verschillende plekken in de bibliotheek aan de Raadhuislaan schrijvers op (Nico Dijkshoorn, René Appel, Lieneke Dijkzeul en Michiel Stroink), zijn er workshops, interviews en is er een literaire quiz. Oh ja, en er kunnen boeken gekocht worden.

De bal ligt bij ons, consumenten
Toevallig verscheen op dezelfde dag onder deze kop in het Brabants Dagblad op de opiniepagina een artikel van redacteur René van der Lee over de onzekere toekomst voor boekhandels. Een genuanceerd, lang stuk waarin hij ons allen voorhoudt dat de toekomst van ‘de boekhandel’ (en ‘de bibliotheek’, maar die noemt hij niet) in handen van ons burgers ligt. Indien over enige jaren Derijks in Oss haar deuren zou moeten sluiten dan ligt dat aan ONS.

Hij citeert uit een boek van een Amerikaans econoom en minister. Maar had ook andere bronnen kunnen aanhalen, waaruit keer op keer blijkt dat in ons aller borst twee zielen huizen: burger én consument. En die strijden met elkaar en helaas wint vaak de consument. René verwoordt het als volgt:

In het ‘burgerdeel’ zetelt het besef dat je bij alles wat je doet, rekening moet houden met het algemeen belang, maar de wedstrijd wordt nagenoeg altijd beslecht in het voordeel van het ‘consumentendeel’. Want je weet best dat Ryanair zo goedkoop vliegt omdat ze het daar niet zo nauw nemen met de arbeidsomstandigheden, maar ja, je wilt geen dief van je eigen portemonnee zijn. Je weet best dat het kopen van zo’n kiloknaller …. enzovoorts.

Enkele titels waarin juist op dit thema dieper wordt ingegaan
George Akerlof. Animal spirits : hoe instincten in de mens de economie sturen (2009)
Benjamin Barber. De infantiele conusment : hoe de markt kinderen bederft, volwassenen klein houdt en burgers vertrapt (2007)
Mark Earls. De ultieme kudde : het begrijpen en beïnvloeden van massagedrag (2010)
Daniel Kahneman. Ons feilbare brein (2011)
Martin Lindstrom. Brandwashed : hoe bedrijven ons manipuleren en overhalen om te kopen (2012)
Ruben Mersh. Oogklepdenken : waarom we allemaal idioten zijn (2012)
Mark Nelissen. Darwin in de supermarkt : of hoe evolutie ons gedrag dagelijks beïnvloedt (2011)
Stuart Sutherland. Irrationaliteit (2010)
Will Tiemeijer. Hoe mensen keuzes maken : de psychologie van het beslissen (2011)

Citaat 104 (woensdag 29 januari 2014)
Homepage Citaten 2014

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: