Categorieën
Citaten Duurzaamheid Maatschappij Media Next

12 kantelthema’s – Energie – Financiën – Liefde – Media – Onderwijs – Ouderen – Religie – Ruimte – Sociale cohesie – Voedsel – Water – Zorg

De Correspondent is sinds het begin van deze ‘rubriek’ (in maart 2013) al enkele keren langsgekomen. Het is een laboratorium waar serieus en met leesbaar/zichtbaar  plezier door een groep erg jonge mensen gewerkt wordt aan een ander media-vehikel voor de 21e eeuw. De tijd zal leren of ze de goede keuzes maken en kunnen overleven in de digitale storm; die de 21e eeuw ook is. 

Een nieuwe ‘rubriek’
Op donderdag 6 februari 2014 begon een nieuwe ‘rubriek’. Maar dat woord dekt de lading niet.
Alweer bijna een jaar geleden gaf Jelle Brandt Corstius aan dat hij als correspondent door Nederland zou gaan reizen. Om verslag te doen van … Tja, van wat. De stand van zaken in Nederland. Nadat hij voor krant en tv verre buitenlanden had bezocht. Op donderdag 6-2 verscheen op de site het artikel Deel je kliekjes, kweek je vlees, manipuleer je broccoli. Dat als volgt werd aangekondigd: 
Vandaag gaat mijn project Nieuw Nederland van start: een zoektocht naar nieuwe, mogelijk revolutionaire initiatieven die een blik werpen op de toekomst van Nederland. Thema 1: voedsel. Plaats van onderzoek: Gelderland.

Nieuw Nederland
Voilá. Onder die naam – Nieuw Nederland – gaat Jelle (waarschijnlijk samen met anderen) verslag doen van zaken die in Nederland aan het veranderen zijn. Van onderaf. Lokaal. Kleinschalig. Afwijkend van wat ‘gewoon’ of ‘normaal’ is. In dat kader bezoekt hij elke maand een bepaalde provincie. Twaalf stuks. En hij drapeert deze bezoeken rondom twaalf thema’s. In alfabetische volgorde: Energie – Financiën – Liefde – Media – Onderwijs – Ouderen – Religie – Ruimte – Sociale cohesie – Voedsel – Water – Zorg

Een A-ha gevoel
In het artikel zit een link die verwijst naar een startpagina. Prachtig vormgegeven. Zoals de hele site. Strak, modern, aantrekkelijk, helder. Van waaruit je als lezer door kunt klikken naar provincies en thema’s. Althans, later in het jaar. Nieuw Nederland is duidelijk een work in progress. Heeft de potentie om tot een ‘gigantisch’ dossier uit te groeien.

Het A-ha gevoel heeft te maken met een lezing die de bibliotheek samen met Udenaar de toekomst op 25 februari a.s. in theater Markant in Uden heeft georganiseerd. Dan spreekt hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans over …. Eigenlijk over dít onderwerp: een Nieuw Nederland. Rotmans wil dat we in Nederland een andere weg inslaan. De meeste mensen die hem een beetje menen te kennen denken dat Rotmans binnen tien tot vijftien jaar ons land energieneutraal wil maken; en dat we onze grondstoffen gaan recyclen. Jan Rotmans dus louter zien als een duurzaamheids-‘goeroe’.
Hij wil Nederland inderdaad binnen een generatie duurzaam maken. Maar Rotmans heeft het vaak over het ‘kantelen’ van de (Nederlandse) samenleving. Maar dat kantelen heeft met veel meer zaken te maken. Bijvoorbeeld die twaalf thema’s. Uiteraard kun je over die twaalf van mening verschillen. Er andere aan toevoegen, of ze anders benoemen. Maar feit blijft dat de komende jaren, decennia op veel terreinen van het leven ‘dingen’ gaan kantelen, veranderen. Het vertrouwde 20e eeuwse model maakt plaats voor iets anders. En voor iedereen die goed kijkt, zijn de sporen nu al overal in Nederland zichtbaar. Daarom gaat Jelle op reis en doet er als correspondent verslag van. Om mensen te inspireren, informeren. Ze te helpen een gefundeerd standpunt te kunnen innemen. Als bibliotheken in Noord Oost Brabant noemen we dat Oefenen voor een andere tijd. En wij proberen op onze manier burgers in onze regio te informeren, inspireren. Om een (beter gefundeerd) standpunt te kunnen innemen.

Draag een initiatief aan
Op de beginpagina van Nieuw Nederland kunnen abonnees (alleen zij) een lokaal initiatief aandragen. Bijvoorbeeld ‘Oefenen voor een andere tijd’.
Dat hebben we inmiddels gedaan. Benieuwd of Jelle Oss en omgeving op zijn kaart van Nieuw Nederland opneemt. En of hij op dinsdag 25 februari a.s. met zijn bus in Uden langskomt. Om kennis te maken met Jan Rotmans en ‘oefenaars’/’kantelaars’ uit Noord Oost Brabant.

Klik hier voor een artikel over het kantelcollege van Jan Rotmans

Citaat 106 (donderdag 6 februari 2014)
Homepage Citaten 2014

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: