Categorieën
Boeken Citaten

Het doel van zo veel lezen is kennis opbouwen.

Dit is een vrije vertaling van de zin: The point of reading this much is to build knowledge. And when you read five hundred pages of relevant non-fiction a day, you get really knowledgable. Als je gemiddeld zo’n 500 pagina’s per dag leest dan steek je heel erg veel op. Wordt je deskundiger, slimmer, schrander, intelligenter.

Deze zin komt uit een artikel op Medium, een Amerikaans platform waar iedereen artikelen kan en mag plaatsen. Geschreven door Connor Grooms. Titel van het stuk: Read obsessively : especially if you are young. Het citaat waarmee hij zijn stuk begint is afkomstig van Warren Buffet, die dagelijks ongeveer 500 pagina’s leest. De hele dag in zijn kantoor zit, veel leest en af en toe beslissingen neemt om bepaalde waardepapieren te verhandelen. Hij is er stinkend rijk mee geworden en een van de succesvolste beleggers van onze tijd. Zijn rechterhand – ene Todd Combs – leest ongeveer duizend pagina’s per dag. 

Verder op in het artikel geeft hij aan gemiddeld vier uur per dag te lezen. Dat bevalt hem prima. 
* een brede kijk op ontwikkelingen in de wereld
* een hoop wetenswaardigheden, feitjes en stof om over te kunnen praten
* weinig geduld (meer) voor trivialiteiten
* beter taalgebruik en talent om te schrijven
* mental clarity & enthousiasme
* zelfkennis is vergroot
* staat meer open voor vrijdenken en heeft een afkeer van structuren gekregen

Hij geeft enkele tips. De belangrijkste is dat je alleen leest wat je interessant vindt. En dat je (ook) geen tijd moet verspillen aan slecht geschreven blogs, artikelen, boeken. Zijn derde tip is: Endless. Learning is not a four-year degree, a program, or a seminar. Never stop learning; if you stop learning, you stop growing. Those who stop growing stop living.

Hij sluit af met een bevinding die anderen ook hebben gedaan.
Je moet iets doen met het gelezene. Schrijf erover. Knowledge without action is pointless; a balance must be struck.

Hij sluit af met een advies:

A note to younger readers
If you spend several hours reading nonfiction each day instead of wasting your time with TV, video games or the newest social app, people will notice. A consulting client once mistook me for being 23; I was 17 at the time, and looked younger.

“If you can read in the 21st century, you own the world.” -Steven King

The bottom line: read more, and only read what is interesting.

Een ander artikel van Connor Grooms: Book culture : why required reading is hurting America
In dit artikel betrekt hij de stelling dat veel middelbare scholieren het plezier in lezen verliezen door de verplichte boekenlijst. En dat is een groot probleem. In een land waar 80 procent van de bevolking het laatste jaar geen boek heeft gekocht, en maar liefst 70 procent de laatste vijf jaar geen boekwinkel meer heeft bezocht. Zijn mening over het feit dat het gros van de Amerikanen amper leest: This is really scary.

Grote woorden
Vervolgens somt hij op waarom lezen zo belangrijk is. Ook nu, in de 21 eeuw. Hoe waar, maar wel erg zwaar aangezet!.

Reading is immensely important and valuable. All of the successful people I know are voracious readers. Personally, I know that reading is responsible for most of my knowledge and skills.

If people aren’t reading, they aren’t accumulating new knowledge, new skills, new ideas. They also aren’t experiencing the pleasure of reading and learning. I would kill myself if I could never read again.

I think reading is an indication of curiosity. When I become interested in something, I go read about it. Old reading drives new curiosity and interests. It’s a wonderful cycle, one that the majority of Americans (and most of the world) don’t go through.

This is hurting our country. When the majority of our citizens aren’t actively improving themselves, learning and being curious, the intelligence of our country as a whole degenerates to mindlessness.

Reading encourages critical thinking. A lack of critical thinking encourages groupthink and mental laziness. Groupthink and mental laziness are toxic. Groupthink kills companies, and it can certainly destroy a country too.

Citaat 110 (woensdag 12 februari 2014)
Homepage Citaten 2014

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: