Categorieën
Citaten Maatschappij Politiek

Bestuurders en politici moeten de bieb als knooppunt voor informatie, kennis en cultuur willen zien

Deze regel komt uit een artikel van Kim Putters in het FD van woensdag 23 april 2014. Kim Putters is sinds begin dit jaar de opvolger van Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (het CPB). Paul Schnabel heeft zich vanuit die positie over veel maatschappelijke issues uitgelaten.

Kim Putters is hard op weg hetzelfde te gaan doen. Zo maakte hij deel uit van de commissie (Job) Cohen die een visie voor de openbare bibliotheeksector tot 2025 formuleerde. In het FD (Bibliotheek als fysieke en digitale ‘hub’) probeert hij uit te leggen wat de rol van een openbare bibliotheek in onze digitale wereld kan zijn. Kern van zijn verhaal is dat de bieb nog steeds een plek is, maar dat daar naast het uitlenen andere ‘dingen’ plaats moeten vinden.

Het is een warm pleidooi richting beleidsmakers om de bieb te zien als middel om in onze digitale wereld een plek binnen een gemeenschap overeind te houden waar veel ‘dingen’ samen kunnen komen. Hij noemt het ‘een hub’. Een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, kennis kunnen nemen van uiteenlopende zaken, samen kunnen werken, met elkaar in debat gaan enzovoorts. Kortom, een plek waar altijd iets gebeurt. Een plek waar de lokale gemeenschap trots op is.

Uit deze column de laatste regels:
Er is een virtuele wereld ontstaan naast de wereld waarin veel overheidsinstanties, instellingen of onderzoeksinstellingen zich nog bevinden. Bestaande instituten reageren vaak traag op behoeften van burgers, terwijl via een LinkedIn-groep de benodigde informatie of service zo opgehaald wordt.

De bieb als gecombineerde fysieke en digitale ‘hub’ blijkt in staat om zich met die ontwikkelingen en met de lokale omgeving te verbinden. Hij helpt de lokale samenleving te begrijpen en je weg erin te vinden. Bestuurders en politici moeten de bieb als knooppunt voor informatie, kennis en cultuur willen zien: hub in de kennissamenleving en cultuurdrager tegelijkertijd. Onze diplomaten die in het buitenland werkzaam zijn geven we mee dat ze zich actief verbinden aan de dragers van de cultuur ter plekke, zoals artiesten, schrijvers, wetenschappers, theatermakers, kennisinstituten en musea. Dit om beter te begrijpen wat er in gemeenschappen leeft. We zouden dat in eigen land ook vaker moeten doen. Te beginnen met de bieb.

Meer lezen?
Op maandag 14 april werd in Den Bosch een oude kapel heropend. De bibliotheek Den Bosch gaat samen met het Stadarchief in die kapel uiteenlopende activiteiten programmeren. Kim Putters sprak die avond over de commissie Cohen en het belang van dit soort plekken voor een samenleving. Klik hier voor een artikel over deze opening, de toespraak van Kim Putters en de manier waarop we als Noord Oost Brabantse Bibliotheken in onze regio ‘dingen’ aan het doen zijn. Titel: Een podium voor ontmoeting en debat. In dat artikel zit ook een (prachtig) filmpje opgsloten dat de Bossche bieb heeft laten maken om uit te leggen wat een (moderne) openbare bibliotheek is en vooral wat ze doet.

Citaat 126 (woensdag 23 april 2014)
Homepage Citaten 2014

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: