Dertien jaar na 9/11 én vijf dagen voor de Troonrede
Waar gaat het heen met deze wereld? Wat heeft de toekomst voor ons in petto? Komt het nog wel goed? Ieder jaar geeft een groep trendwatchers een antwoord op deze vragen. Resultaat is de TrendRede, die – een week voor de troonrede – op de tweede dinsdag van september wordt uitgesproken. Op 9 september 2014 ontvangt Nederland de vijfde versie, met bespiegelingen over onze samenleving.
Twee dagen later – donderdag 11 september – kunt u in Theater Markant in Uden terecht voor een uitgebreide toelichting. Voor mensen die op 4 oktober deel gaan nemen aan de G1000 Uden is dit de perfecte inleiding op een groot aantal belangrijke thema’s. Maar ook voor anderen is deze bijeenkomst boeiend. De TrendRede gaat namelijk niet om de kleur van leggings of de meest trendy producten van het komende jaar. Integendeel: de TrendRede focust in op grote maatschappelijke ontwikkelingen. De schrijvers voorzagen al jaren geleden dat we anno 2014 allemaal op onze eigen manier, in onze eigen omgeving bezig zijn met Oefenen voor een andere tijd.
Het idee voor de TrendRede komt van Tom Kniesmeijer, de rest van het jaar toekomstpsycholoog en organisatieadviseur. Op donderdag 11 september 2014 – de dag na de presentatie – geeft hij een inleiding op de TrendRede 2015. Dit doet hij in samenspraak met Bob Hutten. Dat is een man met tegendraadse opvattingen over het runnen van een bedrijf. Moet niets hebben van ‘ouderwetse’ 20-eeuwse methodieken en doelen. Bob Hutten – algemeen directeur van Hutten Catering in Veghel – weet dat zijn samenwerkers hét kapitaal van zijn bedrijf vormen en bouwt rondom die club mensen zijn bedrijf op. Ook weet hij dat een bedrijf ingebed is in een regio en dat hij verplichtingen heeft richting zijn omgeving, het milieu en nageslacht.
Tom Kniesmeijer
Tom Kniesmeijer is van oorsprong psycholoog. Hij werkte als trainer sociale vaardigheden en als communicatiestrateeg voor Nederlandse en buitenlandse opdrachtgevers. Hij ontpopte zich gedurende de jaren negentig tot specialist op het terrein van culturele ontwikkelingen en trends. Zijn gedachten over cycli in de cultuur verwerkte hij in een boek, dat in 2009 op de markt kwam De seizoenen van de tijdgeest : herkenbare patronen in heden, verleden én toekomst van Nederland. Hij is de initiator van de TrendRede. De TrendRede is een cadeau voor burgers, bedrijven en bestuurders in Nederland en wordt belangeloos samengesteld door een groep vooraanstaande trendwatchers.
Bob Hutten
Bob Hutten is directeur van Hutten catering uit Veghel. In hun ‘Inspiratiemagazine (nummer 3, jaargang 8) staat onderstaande tekst. Een voorwoord van Bob Hutten, dat perfect aangeeft waarom we hem hebben gevraagd te reageren op de TrendRede 2015 en hoe hij aankijkt tegen het thema Oefenen voor een andere tijd én de G1000 Uden (en wellicht later in het jaar de G1000 Oss).
Als er iets duidelijk is, is dat ieder bedrijf in een transitie zit. Maatschappelijke relevantie is waar het tegenwoordig om draait. ‘Operational excellence’ en toegevoegde waarde zijn nog steeds belangrijk, maar worden voorbijgestreefd door het bijdragen aan de propostie van de medewerker, de opdrachtgever en de maatschappij. Anders gezegd: wie niets anders voor ogen heeft dan geld verdienen, overleeft het niet. Dan word je niet ‘geliked’, zal ik maar zeggen.
De laatste dertig jaar is het echte ondernemerschap verloren gegaan, waardoor we momenteel te weinig kansen creëren. Competenties van specialisten zijn gelukkig weer belangrijker dan producten, diensten, systemen en processen. Niets belangrijkers dan het streven naar geluk voor alle belanghebbenden. Voor Hutten een prachtige tijd, met als uitdaging om bij onze 1400 talenten maximaal talent vrij te spelen! Laat je inspireren, doe waar je goed in bent, laat dat zien en durf fouten te maken. Anders leer je maar op halve kracht.

Gratis lezing
De Noord Oost Brabantse Bibliotheken en Udenaar de Toekomst bieden u deze lezing gratis aan omdat zij het beiden belangrijk vinden dat veel mensen dit verhaal horen.
Kantelcolleges
Op dinsdag 25 februari 2014 sprak in theater Markant hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans. Voor een volle zaal hield hij een gloedvol betoog over alle veranderingen die op ons afkomen. In zijn ogen zitten we niet midden in een tijdperk waarin zoals altijd veranderingen plaatsvinden, maar maken we nu een verandering van tijdperk mee. Onze tijd(geest) is aan het kantelen. Het jaarthema van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken (Oefenen voor een andere tijd) heeft met dezelfde notie te maken. Als bibliotheek proberen we dit thema vanuit verschillende kanten te belichten. Een van de manieren is om regelmatig interessante sprekers naar onze regio te halen die zich over aspecten van onze veranderende, kantelende samenleving uitspreken. Ergo: kantelcolleges. U gaat na afloop geïnformeerd en geïnspireerd naar huis. Om in eigen omgeving verder te gaan ‘oefenen’. Voor een andere tijd.
Quote van de Belgische psychiater Dirk De Wachter en auteur van Borderline times: “Ik heb sterk het gevoel dat er iets aan het kantelen is, van onderop. Er is een onderstroom van jongeren die het anders willen.” En “De Duitse filosoof Peter Sloterdijk zegt: je moet je leven veranderen en dat vergt oefenen, oefenen, oefenen.” (De Groene Amsterdammer, 3 juli 2014)
Oefenen voor een andere tijd
Veerkracht zullen we de komende jaren hard nodig hebben. Ons oude model is “op”. Niemand weet hoe het nieuwe er uit zal zien. Elk van ons zal binnen zijn of haar omgeving op zoek moeten naar waardevolle alternatieven. We gaan – om met Peter Sloterdijk te spreken – massaal oefenen. Het jaarthema van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken is tot de zomer van 2015 Oefenen voor een andere tijd. En we weten nu al dat we dan nog niet uitgeoefend zullen zijn.
De eerste vier TrendRedes (16 pagina’s)
TrendRede 2011 – TrendRede 2012 – TrendRede 2013 – TrendRede 2014
Klik hier voor een artikel over de (aankomende) TrendRede 2015: Tijd van ondertussenheid: het kansenwalhalla voor elk van ons. Waarbij de bouwstenen bestaan uit samenhang, dwarsverbanden, zelforganisatie, deling, cirkels, complexiteit, afhankelijkheid en meekracht.
(maandag 18 augustus 2014)
Één reactie op “Tom Kniesmeijer en Bob Hutten over de TrendRede 2015”
[…] Tom Kniesmeijer en Bob Hutten over de TrendRede 2015 […]