Categorieën
Citaten Duurzaamheid Maatschappij Next Oefenen voor een andere tijd

Tijd van ondertussenheid – het kansenwalhalla voor elk van ons. Waarbij de bouwstenen bestaan uit samenhang, dwarsverbanden, zelforganisatie, deling, cirkels, complexiteit, afhankelijkheid en meekracht.

Op donderdag 9/11 (2014) spreken in theater Markant Uden Tom Kniesmeijer en Bob Hutten over de TrendRede 2015 en onze complexe tijd. Waarin – en dat zal de teneur van hun verhaal zijn – ondanks alle ellende en doemdenken veel kansen zijn op verandering, verbetering.

In de beeldspraak van Tom Kniesmeijer (trendpsycholoog en auteur van Seizoenen van de tijdgeest : herkenbare patronen in heden, verleden en toekomst van Nederland) verlaten we een érg lange winterperiode en zien we overal nieuwe ‘dingen’ opbloeien. Tegen de nog steeds waaiende gure (economische en morele) wind in. Ondernemer Bob Hutten van Hutten Catering uit Veghel is op zijn manier met zijn samenwerkers bezig er ‘iets’ van te maken. Hij zal in zijn verhaal ongetwijfeld aangeven dat er voor ondernemende mensen – die de kansen proeven – mogelijkheden zijn om een florerend bedrijf overeind te houden. Én – vooral dat ook – om met haar producten en diensten op een zinvolle manier bij te dragen aan een samenleving die goed in haar vel zit. Een onderneming dient zich anno nu écht te bekommeren om haar Umwelt (klanten, werknemers, aandeelhouders en nageslacht). Kortzichtig focussen op korte termijn-dingen is over. Een inspirerend verhaal dat we als bibliotheek wegzetten als een kantelcollege, omdat hier mensen aan het woord komen die op hun manier bijdragen aan onze ‘kantelende’ samenleving. Daarmee past deze avond ook binnen het jaarthema van de bibliotheek: Oefenen voor een andere tijd.

Op dinsdag 9-9-2014 wordt in Utrecht de vijfde TrendRede, een cadeautje van een aantal ‘trendwatchers’ aan het Nederlandse volk, gepresenteerd. Twee dagen later zal de initiator van de TrendRede – Tom Kniesmeijer – in theater Markant in Uden het centrale verhaal vertellen. En reageert Bob Hutten daar vanuit zijn achtergrond op.

In de aanloop naar het ontstaan van de TrendRede 2015 hebben een aantal meedenkers zich op een blog uitgelaten over dat stuk. Klik hier voor een (lang) artikel daarover (‘Een vooruitblik op 9/11 in theater Markant’). Opmerkelijk dat al in de eerste bijdrage, van Caroline Beekhoff op 17 juni, enkele prachtige zinnen staan.

Het donkere van de winterdagen, waarin we ons een half decennium geleden nog bevonden, is inmiddels daadwerkelijk het vorige seizoen geworden. We bevinden ons vol in de lente, zoals Tom Kniesmeijer, de initiatiefnemer van de TrendRede, dergelijke periodes noemt in zijn boek ‘Seizoenen van de Tijdgeest’. Lente het seizoen van positiviteit en doorbraken, Nederland wint de eerste WK wedstrijd en zelfs Dijsselbloem durft mee te juichen dat de crisis voorbij is. Kortom na jaren van tegenspoed lijkt de voorspoed met ons, dus nog een reden voor feest. De TrendRedenaren blijven zoals voorgaande jaren meesturen in dit feestgedruis door dit jaar zelfs in deze stemming de TrendRede aan te vangen.

TrendRede 2015: Tijd van ondertussenheid
Het feest zetten we dan nog even door, want de huidige tijd biedt ons veel mogelijkheden. Die tijd die we in de komende TrendRede benoemen als de tijd van de ondertussenheid: het kansenwalhalla voor elk van ons. Waarbij de bouwstenen bestaan uit samenhang, dwarsverbanden, zelforganisatie, deling, cirkels, complexiteit, afhankelijkheid en meekracht. Maar daarover meer op 9 september.

Twitter: @Bobhutten    @tomkniesmeijer 

Citaat 162 (vrijdag 29 augustus 2014)
Homepage Citaten 2014

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Één reactie op “Tijd van ondertussenheid – het kansenwalhalla voor elk van ons. Waarbij de bouwstenen bestaan uit samenhang, dwarsverbanden, zelforganisatie, deling, cirkels, complexiteit, afhankelijkheid en meekracht.”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: