Categorieën
Citaten Literatuur Maatschappij Next

De bibliotheek wil een plek zijn waar iedereen zich over verschillende aspecten van onze kantelende samenleving kan informeren.

Kort voor de zomer vroeg Chris Perreijn, die al jaren als voorlichter werkzaam is voor de gemeente Oss, in zijn hoedanigheid als hoofdredacteur van het Oss : het magazine of ik gasthoofdredacteur voor het najaarsnummer zou willen zijn. 

Oss : het magazine is een glossy die twee keer per jaar verschijnt. Een mooi geïllustreerd blad over en voor de inwoners van de gemeente Oss. Op dit moment zo’n 85 duizend inwoners. Na de jaarwisseling komen er door een gemeentelijke herindeling circa vijfduizend mensen uit Geffen bij.

Drie onderwerpen
“Natuurlijk!” was mijn antwoord. Hoe eervol. Of ik drie onderwerpen zou willen aanreiken, die door mensen van de redactie zouden worden uitgewerkt. Een interview, een artikel en een foto-onderwerp.
1. Maak maar een interview met historicus en publicist Rutger Bregman – een interessante jongeman.
2. Spreek met verschillende van mijn collega’s en breng in beeld wat een bibliotheek nog meer doet als wat de gemiddelde burger denkt.
3. En fotografeer enkele personen uit Oss die nog steeds lezen.

Daarmee ging Chris aan de slag. Eind oktober is het tijdschrift verschenen. En overhandigde Wilma Willemse in de pauze van de lezing van Rutger Bregman in De Lievekamp op maandagavond 27 oktober 2014 het eerste exemplaar aan Rutger en mijzelf. Wilma heeft Rutger voor het tijdschrift geïnterviewd.
Haar collega Joop van Rossem heeft voor het bieb-item (‘Stoffig imago verleden tijd’) gesproken met Germa van Hal, Sandra van Bruinisse, Marina Polderman, Annemarie Baaijens en Jan de Waal.

Het tijdschrift kost €5,95 en is o.a. te koop bij boekhandel Derijks en in de bibliotheek.
In het tijdschrift komen uiteraard ook andere onderwerpen aan bod, o.a. de Talentencampus, de gemeenteraadsverkiezingen van  19 november, de toekomst van ‘het voetbal’ in Oss en een gesprek met DJ Kim.

Uit mijn voorwoord
De bibliotheek zit nu in een dubbele storm. Dat heeft te maken met de ‘normale’ veranderingen waar iedereen mee te maken heeft én de digitale storm die alles op zijn kop zet. Toch geloof ik meer dan ooit in het belang van een bibliotheek. Als een plek – nóg steeds – in de samenleving waar iedereen zomaar binnen kan stappen. Om zich te ontwikkelen, ervaringen op te doen, mensen te ontmoeten, inspiratie op te doen of anderen te inspireren, iets te ontdekken. Een plek ook waar altijd iets te doen is. Waar mensen op een bepaalde manier kunnen ‘vieren’ en ervaren dat ze mens onder de mensen zijn, zonder verplichte consumptie. Waar uiteenlopende mensen, bedrijven, instellingen en organisaties incidenteel of meer structureel iets van hun werk laten zien. Waar de gemeenschap kennis van kan nemen, iets aan heeft. Want dat is in de kern de bibliotheek van de 21e eeuw. Dé (enige?) plek in een dorp of stad waar alle burgers en bezoekers zomaar binnen kunnen stappen. Lenen mag, maar is al lang niet meer de kern van de bieb. In die bieb lopen medewerkers rond die in staat zijn verbindingen te leggen tussen mensen en ideeën.
Daadkrachtig, integer, goed geïnformeerd. Maar vooral vanuit een betrokkenheid op wat zich in onze sterk veranderende samenleving aan het afspelen is. De bibliotheek wil een plek zijn waar iedereen zich over verschillende aspecten van onze kantelende samenleving kan informeren. En doet dit vanuit een jaarthema, dat is nu ‘oefenen voor een andere tijd’. Want daar is iedereen in zijn of haar omgeving mee bezig.

Illustratie van bovenstaande zinnen: activiteiten in week 44 (27 oktober t/m 2 november 2014)

Maandag 27 oktober
Bijeenkomst Wijsheid in crisistijd in Oss (15 deelnemers). Marina Polderman spreekt met mensen over dilemma’s van onze tijd
Lezing Rutger Bregman in theater De Lievekamp over zijn boek Gratis geld voor iedereen en het thema Oefenen voor een andere tijd (400 bezoekers)
Dinsdag 28 oktober
Bijeenkomst Klik & Tik in Oss voor mensen die ervaring op willen doen met digitale technieken
Woensdag 29 oktober
De werelden van techniek in Oss, een techniekmiddag voor kinderen van de basisschool. 150 kinderen + tientallen oduers/opvoeders
Marie-Christine Walraven vertelt over Marlene Dumas in de OB Uden (50 bezoekers)
Toos dekkers- Van Dijk vertelt over haar wandeling naar Santiago de Compostela in de bibliotheek van Zeeland (25 bezoekers)
Donderdag 30 oktober
Boeken proeven in Uden, collega Yvonne de Groot en Mieke School vertellen over (nieuwe) boeken (30 bezoekers)
Bijeenkomst Klik & Tik in Oss voor mensen die ervaring op doen met digitale techniek
Bijeenkomst Lezers van Stavast, praten over gelezen en nieuwe non-fictie boeken (20 deelnemers)
Zaterdag 1 november
Start Nederland leest in alle vijftien vestigingen. Centraal staat het boek Een vlucht regenwulpen van Maarten ‘t Hart
Airborne market garden busexcursie, georganiseerd door de bibliotheek Veghel (25 deelnemers)
Zondag 2 november
Bibliotheek Oss, Uden en Veghel ‘s middags open van 13:00-16:00 uur
Lezing Julia Kang in Uden over haar boek 100% Gifvrij, slank en gezond door een natuurlijke levensstijl
Tabletcafé in Bibliotheek Oss. Gratis inloop voor geïnteresseerden
KennisMaker Joke Wolters over Baas in eigen brein in de bibliotheek Veghel

Citaat 183 (donderdag 30 oktober 2014)
Homepage Citaten 2014

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: