Categorieën
Oefenen in een andere tijd

Jan Rotmans over Oefenen in een andere tijd

Op maandag 19 januari 2015 om 20.15 uur geeft hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans op verzoek van de bibliotheek en gemeente Oss een lezing in theater De Lievekamp over ‘Oefenen in een andere tijd’.

Volgens Jan Rotmans leven we in een verandering van tijdperk. Een zeldzame periode waarin de samenleving en economie onomkeerbaar veranderen. Zo’n kantelperiode wordt gekenmerkt door chaos en onzekerheid. Er ontstaan spanningen en conflicten tussen degenen die mee willen veranderen en diegenen die het oude in stand willen houden. Een belangrijk kenmerk van onze tijd is dat de meeste veranderingen van onderaf komen en veel zaken weer lokaal zullen worden aangepakt.

Jan Rotmans heeft de afgelopen twaalf maanden in het hele land presentaties verzorgd over onze sterk veranderende samenleving. Hij sprak voor brancheorganisaties, gemeentebesturen, directies van grote bedrijven en geïnteresseerde burgers. Om ze bij te praten over de transitie en ze moed in te spreken. Veranderingen hebben niet alleen te maken met kansen, maar leveren veel onzekerheid op. Rotmans is een geboren optimist. Een echte Rotterdammer, die van aanpakken weet, maar die ook weet dat er nog steeds veel mensen vraagtekens zetten bij zijn visie. Eind november 2014 verscheen een nieuw boek en nieuw initiatief van Jan Rotmans: Verandering van tijdperk en ‘Nederland kantelt’.

Vorig jaar sprak Jan Rotmans op verzoek van de bibliotheek in theater Markant in Uden. Op 19 januari spreekt hij voor de tweede keer in de regio Noord Oost Brabant. Hij zal ongetwijfeld uitleggen wat er in het afgelopen jaar al veranderd is. En niet nalaten aan te geven wat er nog meer kan of moet veranderen.

Achtergrondartikel over Jan Rotmans, kantelen, zijn nieuwste boek en oefenen: Vrachtwagen gekanteld op A50 
En een interview op het Kennisplatform Energie: “Dit wordt het einde van de gevestigde orde” (6 pagina’s )

Eerder verschenen artikelen over Jan Rotmans
Krachten en tegenkrachten gaan zich op grote schaal mobiliseren. Het wordt een spannende periode (april 2013)
Het kantelcollege van Jan Rotmans (januari 2014) (vooruitblik op lezing in theater Markant)
Van hagenpreek naar kantelcolleges (januari 2014)
Wat gaat kantelen? Wat gaan we oefenen? (februari 2014)
Een zadenkoopman in Uden (februari 2014) (impressie van lezing in Markant)

Een impressie van deze lezing: Als het jouw beurt is (21 januari 2015)

Youtube – Jan Rotmans “Oefenen voor een andere tijd” Uden 25-2-2014

 Youtube – Jan Rotmans in Oss, deel 1 (19-1-2015)

Youtube – Jan Rotmans in Oss, deel 2 (19-1-2015)

(dinsdag 18 november 2014)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Één reactie op “Jan Rotmans over Oefenen in een andere tijd”

Geef een reactie

%d