Categorieën
Citaten Filosofie KUnst Maatschappij

Foto van het jaar?

Foto van het jaar?

Regeren is vooruitzien. Nietwaar? Gisteren hadden we intern overleg over de aankomende Maand van de Filosofie. In april 2015. Met als thema: ongelijkheid (‘… en da’s niet eerlijk!’). Momenteel zitten we in de fase waarin we ons afvragen hoe we in die maand binnen onze regio ‘iets’ met dit thema kunnen doen. Moeten doen. Het sluit immers mooi aan op het brede jaarthema Oefenen in een andere tijd. Dit jaar werd op een woensdagavond in april in de bibliotheek Veghel een mooie bijeenkomst gehouden rondom het thema van dít jaar: ‘Zie de mens, hij is niet meer‘. Een avond waarop Pieter Lemmens (verbonden aan de Radboud Universiteit) een inleiding verzorgde en samen met socioloog/filosoof Bart Petersen in debat ging met het aanwezig publiek. Verslag: De mens wordt volwassen door grote dingen.Zo’n avond smaakt naar meer. Gisteren hadden we – zoals gezegd – overleg over de invulling van 2015. Tijdens dit gesprek kwamen allerlei aspecten langs. Waaronder een foto. Die velen van u kennen. En wellicht wordt uitgeroepen tot ‘foto van het jaar 2014’. Het zou zomaar kunnen; want hier wordt een van dé onderwerpen van 2014 (toenemende ongelijkheid; Thomas Piketty) geïllustreerd. Misschien niet op de maneir waarop de gemiddelde burger in ons welvarende Westen er naar kijkt (er is binnen ónze samenleving een zeer kleine toplaag die steeds rijker wordt, terwijl wij – de rest – daarbij ver achter blijven). Nee, de foto illustreert vooral dat er (letterlijk) een wereld van verschil is tussen ‘ons’ (in het rijke Westen) en ‘anderen’ (die vanuit armoede of ellende) op zoek gaan naar een beter bestaan. En die we met een (Middellandse) zee of groot hek proberen tegen te houden. Zinloze exercities. Mensen in ‘hopeloze’ landen hebben toegang tot internet, zien hoe wij hier (redelijk welvarend en beschermd) leven én velen van hen zullen – zolang dat ‘thuis ‘ niet valt te halen – naar hier toe proberen te vluchten om iets meer van hun leven te maken.

Deze foto confronteert ons wederom met de (nieuwe?) frame: volwassenen verleiden zich volwassener te gaan gedragen’ (werktitel).

Kijktip
Op zondag 14 december 2014 zond Nieuwsuur een reportage uit over een Spaanse enclave op Marokkaans grondgebied. Een plek waar een hek van zeven meter hoog (en twaalf kilometer lang) moet verhinderen dat sloebers uit Senegal of Mali de EU kunnen betreden. In deze enclave – Mellilla) werd deze inmiddels beroemde foto genomen. Door ene José Palazón. Nieuwsuur: EU helpt Marokko om illegale migranten daar te houden (14 december 2014, 21:58)Verwante artikelen
Ik geloof niet dat mensen de capaciteit hebben om engelen te zijn. Maar ik ben ervan overtuigd dat ze minder egoïstisch kunnen zijn. (The Good Country Party)
Een beetje goedbedoeld aanmodderen is niet genoeg. (Rob Mutsaers)
We groeien en ontwikkelen niet in goede tijden, we groeien en ontwikkelen in moeilijke tijden.  (Het boek der waarden)
De sluier van onwetendheid (John Rawls)
Wij kunnen u niet beloven dat het alle dagen feest zal zijn (Lieven Tavernier)
Twenty years ago, writers wrote and readers read. The web lets readers respond, and increasingly they do (Graham’s Hierarchy of Disagreement)
We moeten het met elkaar uithouden. Dat vind ik troostrijk. (René Gude)
Wat me bij veel leeftijdgenoten opvalt is hun gebrek aan engagement (Jort Kelder) (Nelleke Noordervliet & Louise Korthals)
Downton abbey (waarom spreekt deze serie zoveel mensen aan)
Wim de Ridder (creëer een cultuur van verandering en aanpassing)
René Gude (We moeten het met elkaar uithouden. Dat vind ik troostrijk)

Citaat 204 (dinsdag 16 december 2014)
Homepage Citaten 2014

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: