Voornemens maken. Tja. Prima. Maar ‘t lukt zelden ze vol te houden. Leg daarom de lat niet te hoog. Probeer je voornemen in je dagelijks leven op te nemen. Maak er een routine van. Dan neemt de kans op volhouden toe. Maar is geen garantie. Het lukt pas als je na een tijdje de voordelen ervaart.

Vaker de fiets nemen? In 2015?
Waarom niet. Is om uiteenlopende redenen een goed idee. Spaart benzine- en parkeergeld uit. Je haalt vanzelf je noodzakelijke half uur matige inspanning per dag (met dank aan Erik Scherder, Rudi Westendorp en anderen). Wel zelf trappen! Je ontsnapt ook vanzelf aan de hele dag binnenzitten. Is goed voor het milieu. En is goed voor iedereen die zichzelf op een streng multitask-dieet zet. Meent veel ‘dingen’ tegelijk goed te moeten (en kunnen) doen.
Onderstaande tekst reikte een collega op Oudjaar 2014 aan en bevat nóg een reden om vaker te gaan fietsen. Of hardlopen. Maar dat vergt meer gedoe (omkleden, speciale schoenen aandoen, je mobieltje aan je arm bevestigen). Nee, gewoon dagelijks – als het kan – ‘de fiets’ pakken Dan ga je (vanzelf) wegdromen.
Hieronder een lang citaat over het belang van wegdromen en wat dat te maken heeft met fietsen. Wellicht is dit citaat net hét zetje om in 2015 vaker te gaan fietsen.

Rolf Zwaan
Rolf Zwaan is hoogleraar biologische en cognitieve psychologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en de beste ideeën voor zijn onderzoek krijgt hij onder de douche. Zwaan vertelt: de rechterhersenhelft wordt vaak dubbel belast. Die hersenhelft is zowel actief bij plaatsbepaling en waarneming van ruimtelijke verhoudingen als bij het ontwikkelen van ideeën. Een omgeving met weinig visuele stimuli ontlast de rechter hersenhelft, zodat er meer capaciteit aan creatief denken kan worden besteed.
‘Je kunt die samenhang zelf waarnemen als je iemand vraagt een moeilijke rekensom op te lossen,’ zegt Zwaan. ‘Negen van de tien keer kijkt diegene tijdens het rekenen naar boven of sluit hij de ogen. Dat komt doordat visuele stimuli afleiden bij het denkproces.’ Hetzelfde principe gaat volgens Zwaan op voor repetitieve visuele stimuli, zoals bomenrijen die langs je trekken tijdens het fietsen. De rechter hersenhelft heeft dan wederom minder werk te verrichten, waardoor er ruimte vrijkomt voor het creatieve denkproces.
Moeten we dan in een donkere ruimte gaan zitten, en komen de goede ideeën dan vanzelf bovendrijven? Dat hoeft niet altijd het geval te zijn, zegt Zwaan. ‘In een omgeving met héél weinig stimuli richten mensen vaak al hun aandacht op één onderwerp. Dan ga je bijvoorbeeld denken aan wat je morgen moet doen of aan een gesprek dat je hebt gevoerd. Bij routinematige handelingen zoals fietsen, douchen en hardlopen is er minder ruimte voor een dergelijke concentratie. Zo’n handeling vereist namelijk altijd nog enige aandacht. Tegelijk is de belasting van de hersenen zo laag dat er genoeg ruimte beschikbaar is voor creatieve en associatieve denkprocessen. Dat wordt ‘wegdromen’ genoemd, een proces waarbij mensen ervaren dat een idee spontaan opborrelt.’
Bron: Kunnen muggen dronken worden? “100 alledaagse mysteries (NRC 2012, 223 p.)

Wens voor 2015
Het gros van de citaten die hier onder uw aandacht worden gebracht zijn gevonden door op een stoel te blijven zitten.
En die citaten al fietsend met andere ‘dingen’ in aanraking te brengen. Rolf Zwaan heeft het over ‘associatieve denkprocessen’. Mooi gezegd.
Veel fietsplezier toegewenst. En droom ze weg. Blijf u zichzelf ondertussen – tijdens de uren dat u níet fietst (of hardloopt) voeden met uiteenlopende (lego)brokjes informatie. Hard nodig in complexe tijden, waarin ieder van ons op zijn of haar manier ‘creatief’ moet zijn. De bibliotheek doet haar best u op ‘andere’ brokjes attent te maken.
Meer lezen
Lego – The more of these building blocks we have, and the more diverse their shapes and colors, the more interesting our creations will be. (oktober 2013)
Go – The power to create (september 2014)
Uitdaging – Probleemoplossend, creatief en kritisch denken zijn volgens de geïnterviewden vaardigheden die daarbij onmisbaar zijn. (april 2014)
Website: Fietsen scoort
Citaat 211 (donderdag 1 januari 2015)
Homepage Citaten 2015