Categorieën
Muziek

Cd’s blijven in de bibliotheek Oss

Zoals wellicht bekend heeft de Osse gemeenteraad besloten om het Stadsarchief Oss te laten intrekken bij de Osse bibliotheek. Momenteel worden achter de schermen uiteenlopende zaken geregeld. Ook zijn we in de Osse bibliotheek volop bezig om (letterlijk) plaats te maken voor onze nieuwe partner.

Om op de begane grond (de non-fictie afdeling) ruimte te maken voor het Stadsarchief worden en zijn veel kasten en rubrieken verplaatst. Collecties gesaneerd én deels doorgeschoven naar het magazijn. Dit raakt ook de cd-collectie. De cd’s zijn deze week verplaatst naar de eerste etage. Ook zijn nóg meer cd’s doorgeschoven naar het magazijn. Dat heeft niet alleen met de komst van het Stadsarchief te maken. Een (nog) belangrijkere reden is dat het aantal cd-leners afneemt. Steeds meer muziekliefhebbers luisteren naar muziek via (bijna) gratis luisterdiensten als Spotify. Om die reden zijn veel cd’s overgeheveld naar het magazijn.

De bibliotheek staat op het standpunt om de sinds 1988 opgebouwde cd-collectie (omvang: ruim 23 duizend titels) te handhaven. Dat kan alleen door ze op te nemen in het magazijn. Daardoor kunnen leden van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken relatief snel over cd’s beschikken.
Op de eerste etage staan vanaf heden vijf uitleenbakken, met daarin circa tweeduizend cd’s; de aankopen van de laatste jaren. De rest staat in het magazijn en kan gratis gereserveerd worden. Ons advies is om als lener thuis via de webcatalogus na na te gaan of een bepaalde cd in de collectie is opgenomen én die titel dan te reserveren; bij uw eerstkomende bezoek aan de bibliotheek ligt de bewuste cd dan voor u klaar.

Television - Adventure - Amazon.com Music

Centrale Diskotheek Rotterdam (CDR)
Deze immens grote bibliotheek fungeert als achtervang. Deze instelling koopt sinds het midden van de jaren zestig bijna alle cd’s (en vroeger lp’s) aan die op de markt verschijnen. Hun collectie omvat ruim een half miljoen titels. Waarvan het overgrote deel geleend kunnen worden. Helaas hanteren ze een leenbedrag per schijfje. Dit in tegenstelling tot de Osse collectie (waar een cd lenen altijd €1,– per titel kost).
Verder kunt u via de website van de CDR niet alleen nagaan welke cd’s aanwezig zijn, maar ook luisteren naar tracks. U kunt titels reserveren via uw bibliotheekpasje. Maar let op de kosten!

Toekomst cd-afdeling
Niemand weet wat de toekomst zal brengen. Bestaan er nog cd’s over drie jaar? Stort het businessmodel van Spotify in? Komt er een herleving van het gevoel dat je als muziekliefhebber iets in je handen wilt hebben? Hoe zit het met lp’s? Onzekerheid alom, dat is zeker.
Het gros van de cd’s staat in Oss in het magazijn. Die nemen relatief weinig plaats in. En blijven daardoor beschikbaar voor de hele regio. De bibliotheek blijft daarmee de enige plek in de hele (grote) regio Noord Oost Brabant waar belangrijke en minder canon-achtige cd’s geleend kunnen worden.

Aanschaf nieuwe titels
Wekelijks worden nog steeds nieuwe cd’s aangeschaft. Alleen is het volume veel minder als jaren geleden. Toen konden we vaak cd’s aanschaffen waar positief over geschreven werd, maar die commercieel niet zo goed scoorden. U zult kortom vaak bot vangen, maar kunt wel terugvallen op de collectie van de CDR.

(donderdag 27 augustus 2015)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: