Categorieën
Citaten Maatschappij Wat delen we met elkaar?

En dat dat ons niet eens meer verbijstert, is misschien wel het meest verbijsterende.

David Van Reybrouck, de Belgische schrijver die (internationaal) doorbrak met zijn boek over ‘de’ Congo, schrijft ook voor De Correspondent. Hij heeft het daar vaak over ons haperend democratisch systeem én brengt het laatste halfjaar ook regelmatig een ode aan dit of dat. Momenteel staat hij te boek als Correspondent Lof.

Vandaag, woensdag 30 september 2015 (de dag dat De Correspondent precies twee jaar bestaat) staat er op de website het eerste artikel van een tweeluik over ons Parlement (in Nederland, België en andere landen).

Achterstallig onderhoud
De aanleiding voor dit stuk is het voornemen van de Nederlandse regering om Het Binnenhof onder handen te gaan nemen. Achterstallig onderhoud plegen. Een verbouwingstraject dat vijf tot dertien jaar zou kunnen gaan duren. In Waarom het tijd is het meubilair uit ons parlement te slopen doet hij het voorstel dé vergaderzaal van Nederland heel anders te gaan inrichten. Stop met manieren die in het begin van de negentiende eeuw zijn bedacht. Realiseer jezelf dat we in de eenentwintigste eeuw leven en dat we af moeten van redelijk vermolmde structuren.

G1000
Zijn belangrijkste idee ontleent hij aan ‘de’ G1000. Waar duizend burgers een dag lang met elkaar praten over hun gemeente. Dat doen ze aan tafels. En – cruciaal – ze moeten gedurende zo’n dag doorschuiven, waardoor ze steeds met andere mensen én daarmee samenhangende andere kijken op de wereld worden geconfronteerd. Volgens David Van Reybrouck een betere vorm als in de Tweede Kamer, waar kamerleden nu een zittingsperiode lang op een vaste plek in hun eigen fractie(afdeling) zitten ‘opgesloten’. Zich alleen met gelijkgestemden omringen. Geen bruggetjes kunnen bouwen.

Of dit idee van David Van Reybrouck  dé oplossing is voor veel van de problemen, die hij in zijn Tegen verkieizingen heeft beschreven, waag ik te betwijfelen, maar hij komt met ideeën. Is constructief bezig. Weet dat het nodig is. Hij komt met sprekende voorbeelden, zoals:

Toen ik voor mijn boek Tegen verkiezingen enkele politici ging opzoeken, nam ik ooit een interview af in een kantoor in het parlement op het moment dat er zitting was. Op een bepaald moment ging de bel. ‘Wacht, ik moet even stemmen,’ zei mijn informant, en op weg naar het plenum vroeg hij nog snel even wat het partijstandpunt was en hoe hij moest stemmen.

En dat dat ons niet eens meer verbijstert, is misschien wel het meest verbijsterende.

G1000 Uden
In het artikel stipt hij kort aan dat hij initiafnemer was van de eerste G1000. In Brussel, in 2011. Hij verwoordt het zo:
De G1000 was een burgertop in België die duizend burgers lootte om mee na te denken over de toekomst van het land. Ik was er de oprichter van. Na de burgertop gingen 32 burgers gedurende enkele maanden verder aan de slag. Het project kreeg inmiddels navolging in Nederlandse steden als Amersfoort, Apeldoorn, UdenGroningenNijmegen en Amsterdam.
Mooi dat hij Uden noemt. De G1000 Uden werd daar op zaterdag 4 oktober 2014 gehouden. De G1000 Nijmegen wordt op zaterdag 17 oktober 2015 gehouden in de refter van de Radboud universiteit. De geplande G1000 ging (foutje!) in Apeldoorn niet door. De Amsterdamse G1000 werd op 6 juni 2015 gehouden onder de noemer Burgertop Amsterdam.

G1000 Uden, de volgende stap!
Onder deze noemer wordt op maandag 2 november 2015 in Uden een follow-up gehouden in theater Markant. De organisatoren zeggen het zo:
Dit evenement staat in het teken van verbinden, verbreden en zichtbaar maken. Heel Markant staat tot onze beschikking. “Het zal er bruisen van de activiteiten, we streven ernaar om net zoveel energie te voelen als op 4 oktober 2014”. Aldus Ad Hartman, woordvoerder voor de G1000.

Het evenement start om 16.00 uur en zal ongeveer rond 23.00 uur eindigen. Natuurlijk is er gelegenheid voor een hapje en een drankje tussendoor. Iedereen is welkom. Er worden enkele lezingen gehouden in de theaterzaal. Presenteren uiteenlopende burgerinitiatieven zich in de zogenaamde evenementenhal en worden er in de coulissen en foyer kleine debatten en andere gespreken gehouden. De entree is gratis. Waarschijnlijk heeft David Van Reybrouck dit voor ogen. Een plek waar burgers elkaar kunnen ontmoeten, kennis nemen van ‘andere’ zaken, verbindingen tot stand komen. Een plek die bruist. Waar je als deelnemer kunt voeden en gevoed worden. In de hoop dat er iets positiefs tot stand kan komen.

Jan Rotmans revisited
In de aanloop naar de G1000 Uden (van 4 oktober 2014) organiseerde de bibliotheek samen met de gemeente Uden een tweetal bijeenkomsten waar sprekers aantraden die zich als geen ander realiseren dat ‘de wereld’ drastisch, dramastisch en snel aan het veranderen is. We zitten volgens hen (en anderen) midden in een transitieproces naar een ‘andere’ wereld. Op uiteenlopende terreinen – misschien wel op bijna alle terreinen van het menselijk doen en laten – kun je voelen dat er change in the air hangt en zien dat er ‘iets anders’ aan het ontstaan is. Een G1000 is natuurlijk een manier om burgers bij die veranderingen te betrekken.

In de aanloop naar de G1000 Uden sprak op 25 februari 2014 in een overvol theater Markant hoogleraar transistiekunde Jan Rotmans. Achteraf was deze avond de eerste van een lange reeks lezingen die Jan Rotmans sinsdien in heel Nederland heeft gehouden. Als een Bob Dylan begon hij toen aan zijn Never ending tour om zalen toe te spreken over alle veranderingen die op ons afkomen. Ik vergeleek hem in die tijd met iemand die overal het zaad van de twijfel komt zaaien. Vooral bedoeld voor mensen die nog niet willen of kunnen begrijpen dat er dramatische veranderingen staan aan te komen. En hoe ons daartoe te verhouden. In Uden was het publiek gemengd; normale burgers. Vaak sprak en spreekt hij voor branche-organisaties, bedrijven en instellingen. Via Twitter krijg je een goed beeld van zijn trektocht, wat hij doet, denkt en waardoor hij wordt geïnspireerd. Steeds is zijn centrale boodschap dat we niet in een tijd leven waar – zoals altijd – veranderingen plaatsvinden. Dat is nu eenmaal het lot van de mens. Nee. Momenteel maken we volgens hem  een verandering van tijdperk mee. Iets wat niet zo vaak voorkomt. De laatste keer was toen de stoommachine opkwam en langzaam aan alles en iedereen ‘aanraakte’.

Jan Rotmans spreekt maandag 2 november 2015 als keynote spreker in theater Markant en zal ongetwijfeld aanstippen wat er sinds februari 2014 allemaal al is veranderd. Dat het nog sneller kan en nog veel meer mensen en ‘dingen’ zal raken, maar tegelijkertijd zal zelfs hij toe moeten geven dat er ‘dingen’ gebeuren die hij niet had voorzien.

In het najaar van 2014 spraken wederom op verzoek van bibliotheek en gemeente Uden trendpsycholoog Tom Kniesmeijer (initiatiefnemer van de TrendRede en adviseur van grote bedrijven) én ondernemer Bob Hutten over onze veranderende wereld en tijd. Ook zij spraken voor een bijna volle zaal. In 2016 hoopt de bibliotheek weer enkele inspirerende sprekers op het podium in theater Markant te mogen neerzetten.

Citaat 290 (woensdag 30 september 2015)
Homepage Citaten 2015

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: