Categorieën
Citaten Duurzaamheid Maatschappij Next

2030 – The global goals

Terwijl Nederland zich grote zorgen maakt over de opvang van tienduizend Syrieërs – een klein deel van de miljoenen die deze brandhaard zijn ontvlucht – werd er eind september op mondiaal niveau een hoopvol initiatief aangenomen: The Global goals: for sustainable development. De mondiale doelen : voor duurzame ontwikkeling. 

Cynisme
Onder leiding van de Verenigde Naties zijn voor de komende vijftien jaar zeventien hoofddoelen geformuleerd. Een hoopvol teken. Regeringen van 192 landen hebben plechtig beloofd te proberen veel probleem-dossiers aan te pakken: minder honger, beter onderwijs, schoon drinkwater, minder ongelijkheid, diversiteit van leven handhaven et cetera. 
Natuurlijk is het mogelijk bij deze voornemens veel, heel veel kritische noten te plaatsen. Maar dit soort cynisme wordt als het ware wegggeblazen als je onderstaand filmpje bekijkt. Een filmpje die door verschillende personen kort wordt ingeleid, zoals Malala (Yousafzai) of Serena Williams. 

Sir Ken Robinson
Deze Engelsman werd bekend door de best bekeken TED-talk ooit: Do schools kill creativity. De teller staat vandaag op 35.234,832 views. Een optimistisch man. Met een bijzonder (Brits) gevoel voor humor. Die tegelijkertijd keihard is in zijn kritiek op ons huidige onderwijssysteem. Dat leidt kinderen niet goed op. Doodt hun creativiteit. Meer dan jammer, in een tijd waarin we meer dan ooit behoefte hebben aan mensen die buiten de box kunnen denken. Problemen van onze tijd, zeg voor de komende vijftien jaar aan te pakken. De VN heeft juist hem uitgenodigd om de woorden te vinden voor een filmpje dat de komende maanden veel mensen – en vooral kinderen – zouden moeten zien.

Youtube- World’s largest lesson (6:19)

Citaat 295 (vrijdag 9 oktober 2015)
Homepage Citaten 2015

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Één reactie op “2030 – The global goals”

Geef een reactie

%d