Categorieën
Citaten TED-talks Wat delen we met elkaar?

Als de nood het hoogst is zullen we ons hernieuwde zelfvertrouwen hard nodig hebben om het voorbeeld te volgen van onze heldhaftige visser in de maalstroom

De club die verantwoordelijk is voor TED heeft jaren geleden toestemming gegeven om op andere plekken spin-offs van TEd te gaan organiseren. Amsterdam, Berlijn, Parijs, Maastricht et cetera. Events die gepositioneerd worden als TEDx, gevolgd door de plaatsnaam. Om de een of andere – mij onbekende – reden worden de filmpjes (waar het allemaal om te doen is) niet geplaatst op de website van TED. Ze staan wél op Youtube. Daar staan ook de meeste TED-films die ook op de TED-website staan. Curieus. Maar het is nu eenmaal zo.
Hieronder zeven TEDx-filmpjes. De meeste zijn gemaakt tijdens Nederlandse bijeenkomsten. Enkele op andere plekken op aarde.

Peter Westbroek. Earth and Wagner (Den Haag, juli 2011) (14:27) (2.656 views)Boek: De ontdekking van de aarde : het grote verhaal van een kleine planeet (2012)

Jan Rotmans. Sustainability (Maastricht, september 2013 ) (18:51) (1.705 views)Boeken: In het oog van de orkaan : Nederland in transitie (2012) en Verandering van tijdperk : Nederland kantelt (2014). Kijk vooral ook naar de Tegenlicht-uitzending Kiemen van het nieuwe Nederland (van april 2013)
Lees ook: Een zadenkoopman in Uden (februari 2014)

Tomás Sedlácek. How to Treat Our Manic Depressive Economy (Thessaloniki, mei 2012) (17:37) (13.338 views) Boek: De economie van goed en kwaad : de zoektocht naar economische zingeving van Gilgamesj tot Wall Street (2012). Kijk ook naar de Tegenlicht-uitzending over Griekenland en met Tomás Sedlácek (Het antwoord op de crisis komt uit Griekenland) (september 2013).
Lees ook: Simsalabim – Als ik van jou 10.000 euro leen, zal alleen een gek zeggen dat ik 10.000 euro rijker ben. (maart 2013)

Rutger Bregman. Why we should give everyone a basic income (Maastricht, oktober 2014) (16:46) (131.661 views)Boek: Gratis geld voor iedereen : en nog vijf grote ideeën die de wereld kunnen veranderen (2014)

Louise Fresco over het voeden van de hele wereld (TED, februari 2009) (18:00) (803.526 views)Boek: Hamburgers in het paradijs : voedsel in tijden van schaarste en overvloed (2012)

Jeroen van Baar. Average is Awesome: Embracing Mediocrity as the Key to Success (AUcollege, maart 2015) (13:54) (18.922 views)Boek: De prestatiegeneratie : een pleidooi voor middelmatigheid (2014)

Peter-Paul Verbeek. Moralizing Technology: Shaping the ethics of things (Twente, maart 2015) (17:30) (861 views)Boeken: De grens van de mens : over techniek en de menselijke natuur (2011) en Op de vleugels van Icarus : hoe techniek en moraal met elkaar meebewegen (2014)

Favoriete quote
Komt uit het ‘praatje’ van geoloog Peter Westbroek. Eén lang verhaal om ons allen er van te overtuigen dat er slechts één aarde is. En dat als we die verklooien het einde oefening is voor de mensheid. Laat ons kortom met een mondiale blik naar de problemen kijken. Over onze ‘trivialiteiten’ heenspringen en gaan samenwerken. In het laatste hoofdstuk uit zijn boek De ontdekking van de aarde : het grote verhaal van een kleine planeet (uit 2012) zegt hij: 

Terwijl het leven alledag voortkabbelt, beleven we ijzingwekkend bijzondere tijden. Als de nood het hoogst is, zullen we ons hernieuwde zelfvertrouwen hard nodig hebben om het voorbeeld te volgen van onze heldhaftige visser in de maalstroom. Hij vond de distantie waarmee hij zijn omgeving gefascineerd kon gadeslaan, verliet het schip van zijn ego en aarzelde niet om zich pardoes te storten in de woelige oceaan. (pagina 299)

Westbroek verwijst naar de hoofdpersoon in het verhaal Een afdaling in de maalstroom van Edgar Allen Poe (uit 1841).

Lees ook: Bewonderen, verwonderen (oktober 2012)

Citaat 298 (zaterdag 17 oktober 2015)
Homepage Citaten 2015

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: