Categorieën
Citaten

Syrië – een burgeroorlog waaraan maar geen einde lijkt te komen

Vandaag, dinsdag 23 februari 2016, kwamen rond het middaguur de eerste vluchtelingen aan bij de noodopvang Oss. Gisteren hoorden we als naaste buren van het door het COA beheerde voormalige belastingkantoor, dat het gros van de maximaal driehonderd bewoners vooral uit Syrië afkomstig zullen zijn. Binnen enkele dagen zal het maximale aantal worden bereikt. Gezinnen en alleenstaande mensen. Het voormalige belastingkantoor is bedoeld als doorstroom locatie. Van hieruit zullen de mensen doorstromen naar een andere plek in Nederland. Vluchtelingen die geen verblijfsvergunning hebben of zullen krijgen, worden geacht terug te keren naar hun land van herkomst. Of het land waar ze al eens eerder asiel aan hebben gevraagd.

De komende weken zullen we ongetwijfeld kennis met hen maken. Het ligt voor de hand dat ze af en toe ‘de bieb’ in zullen lopen. Het is pakweg dertig meter; schuin de straat oversteken. Om bij ons bijvoorbeeld een Syrische krant via PressReader te komen lezen. Of kinderboeken lenen om Nederlands te leren. Gebruik te maken van wifi en pc’s. Of om er domweg even ‘uit’ te zijn.

Dossiers over landen waar vluchtelingen vandaan komen
De bibliotheek in Eindhoven heeft het initiatief genomen om dossiers te maken over landen waar (veel) vluchtelingen vandaan komen. Op dit moment zijn twee dossiers klaar: Afghanistan en Syrië. Elk dossier bevat korte paragrafen over de politieke situatie, literatuur, keuken, muziek en beroemde personen.  Waar mogelijk wordt doorverwezen naar andere artikelen en bronnen. De dossiers zijn gemaakt met ‘Sway‘, een soort powerpoint die de gebruiker dwingt om horizontaal te ‘bladeren’.

Dit voorjaar zullen de samenwerkende bibliotheken in Noord Oost Brabant activiteiten organiseren over het vluchtelingenprobleem. We hebben al enkele concrete ideeën, maar hebben ook gewacht totdat helder werd welke vluchtelingen naar Oss zouden komen. Wordt kortom vervolgd.

Een realistisch voorwoord 
(dossier: Syrië)
In Syrië ontstond in 2011 een burgeroorlog waaraan maar geen einde lijkt te komen. Het conflict is zelfs zodanig hoog opgelopen dat een enorme vluchtelingenstroom op gang is gekomen die haar weerslag heeft op vele landen in de hele wereld. In dit dossier willen we je niet alleen informeren over het land Syrië, het ontstaan van het conflict maar ook over de Syrische mensen, hun cultuur en hun verhalen.

Nu.nl maakt regelmatig dossiers over actuele thema’s, bijvoorbeeld over Syrië.

Citaat 334 (dinsdag 23 februari 2016)
Homepage Citaten 2016

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: