Categorieën
Citaten

Bouwgesprek – Wat een nutteloze discussie in kranten en social media om culturele instellingen wel of niet naar het Centrum van Oss te verhuizen.

Sinds enige tijd wordt in de gemeente Oss een debat gevoerd over de toekomst van het stadscentrum. In dat verband gaat het ook vaak over de bibliotheek aan de Raadhuislaan. En of die niet naar het centrum zou moeten worden verplaatst. Gisteren plaatste ondernemer Peter ter Horst, van modewinkel Ter Horst van Geel, op zijn blog een bijdrage: Bibliotheek naar het centrum van Oss? Onzin!

Als u deze columnachtige bijdrage leest zult u er achter komen dat hij – tegen de tijdgeest in – pleit voor mensen van statuur, die op grond van opgedane kennis en inzichten, zich met dit onderwerp gaan bemoeien. Weer zo’n voorbeeld van waar de Belgische hoogleraar Paul Verhaeghe ook voor pleit. We zullen als mensen weer moeten leren omgaan met het feit dat sommigen onder ons meer verstand hebben van dit of dat. En aannemen dat wat zij naar voren brengen meer is dan een mening. Een mening heeft iedereen.

Peter ter Horst is niet tegen de verplaatsing van de bieb, of Muzelinck, of welke culturele instelling dan ook. Nee, hij wil vooral dat er eerst fundamenteel nagedacht wordt; en dan pas daadkrachtig gehandeld. Neem de tijd om met deskundigen een lange termijn visie voor de toekomst van het Osse stadshart op te stelen. En ga dan pas invullen wat nodig is. Zijn kernboodschap is dat een ander stadscentrum een mix van verschillende functies moet zijn:

Als het aan mij ligt zou het doel moeten zijn om een Stadshart te creëren die fungeert als, de naam zegt het al, het middelpunt van een Stad! Een Stadshart met cultuur, bioscoop, zwembad, park, restaurants, terrasjes, winkels,  Bank- en Gemeenteloketten, Wonen, Werken, centrale afhaalpunten voor webshops, winkel- en boodschapbezorgservice, stadswinkels van tuincentra en DHZ-zaken etc. etc. Dit allemaal gevestigd in het winkelkerngebied of hier direct tegenaan.

Mooi gezegd. Zeker is dat in zo’n stadshart een culturele instelling als de bibliotheek op haar plaats zou zijn en op allerlei (ook andere) manieren iets kan toevoegen. Maar begin eerst met die lange termijn visie. En maak gebruik van deskundigen. Leun op hun kennis, autoriteit en gezag.

Citaat 348 (woensdag 20 april 2016)
Homepage Citaten 2016

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Één reactie op “Bouwgesprek – Wat een nutteloze discussie in kranten en social media om culturele instellingen wel of niet naar het Centrum van Oss te verhuizen.”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: