Categorieën
Duurzaamheid Maatschappij Next Wat delen we met elkaar?

De werkplaats van morgen

Op donderdag 19 mei 2016 werd in de Bibliotheek Oss de eerste ‘Werkplaats van Morgen’ georganiseerd.

Een bijeenkomst waar mensen uit de gemeente Oss samenkomen om te praten over veranderingen die ieder van ons raken én om actie vragen.

Een oproep
Na afloop van de voorstelling De Man Door Europa van theatermaker Lucas De Man in De Lievekamp werden bezoekers middels onderstaande tekst opgeroepen om op donderdag 19 mei te komen meepraten:

Lucas De Man heeft ons meegenomen in een sterk veranderende wereld.
Veranderingen die ieder van ons raken.
Veranderingen die om actie vragen.
Veranderingen die we een plek moeten geven.
Ook in Oss.
Dat doen we op donderdag 19 mei, om 20 uur.
In De werkplaats van morgen.
In de bibliotheek aan de Raadhuislaan.
Toegang gratis

Wat is De werkplaats van morgen?
In onze snel veranderende wereld zie je dat overal mensen samenkomen om bepaalde ‘dingen’ anders te gaan doen. Ook in Oss. Prima. De werkplaats van morgen wil de komende jaren als een soort rondreizend circus door de stad gaan trekken. Een tijdelijke plek waar mensen kunnen praten over zaken die anders geregeld zouden moeten gaan worden. Niet alleen praten, maar ook doen. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling om initiatieven die er op verschillende terreinen plaatsvinden, in de weg te zitten. Of op een andere manier over te gaan doen.

Een plek en een moment
‘De werkplaats van morgen’ is vooral een plek én moment, waar uiteenlopende veranderaars (of creators zoals Lucas De Man ze noemt) samenkomen om van elkaar te leren, elkaar te helpen. Te bespreken welke thema’s niet of onvoldoende in Oss worden aangepakt. Gebruik te maken van ieders talenten. De bibliotheek Oss is een van de initiatiefnemers omdat het prima past bij de visie en missie van deze 95 jaar oude instelling voor volksontwikkeling. Het jaarthema van dit jaar (Wat delen we met elkaar?) heeft mede geleid tot het ontstaan van ‘De werkplaats van morgen’.

Eén ding lijkt zeker: de problemen die op ons (maatschappelijk) bord liggen zijn té complex om alleen te kunnen gaan oplossen. Overleg, samenwerking, delen lijkt de meest voor de hand liggende richting.

Een rondreizend circus
‘De werkplaats van morgen’ is een soort rondreizend circus in Oss. Niet gebonden aan een vaste plaats of tijdstip. De komende jaren zullen onder deze noemer op verschillende plekken bijeenkomsten worden gehouden, waar over uiteenlopende thema’s gepraat kan worden. In de hoop dat er ‘iets’ op gang wordt gebracht. Sommige aanwezigen het op zich (gaan) nemen om ‘er’ iets aan te gaan doen. Samen met anderen.
Waar nodig zullen bibliotheek, Groene engel, De Lievekamp, Ons Welzijn, de Volksuniversiteit, de gemeente Oss en andere min of meer professionele organisaties benaderd worden om mee te helpen dat ‘andere iets’ tot stand te brengen.

Een avontuur
‘De Werkplaats van Morgen’ is vooral ook een avontuur. In het Osse. Met een ongewisse uitkomst. Sterk afhankelijk van de bereidheid van burgers om deel te nemen aan deze bouwgesprekken en ‘iets’ te gaan doen. Dit laat zich niet afdwingen. Het is een poging om alle energie die er op verschillende plekken in Oss (al) aanwezig is te bundelen, opdat mensen van ekaar leren en er andere, belangrijke ‘dingen’ tot stand gaan komen.

Welke thema’s?
Volgens hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans zitten we in een verandering van tijdperk. Op bijna alle terreinen van het menselijk doen en laten komen grote veranderingen op ons af. Uitdagingen waar mensen (in Oss en ver daarbuiten) iets mee moeten. In ‘De werkplaats van morgen’ komen wellicht een van de volgende drieëntwintig thema’s aan bod die in een artikel over het jaarthema van de samenwerkende Noord Oost Brabantse Bibliotheken werden opgesomd (Verdienen jij en ik het om te zijn geboren in de westerse wereld?). Waarschijnlijk zijn er nog meer thema’s.

De werkplaats van morgen
Onderstaande personen staan aan de wieg van dit initiatief:
Johan Berendsen, ideeënmakelaar gemeente Oss
Hans van Duijnhoven, Bibliotheek Oss
Oscar Jansen, Groene Engel
Chris Perreijn, ambteloos burger, was voorlichter van de gemeente Oss

Aanmeldformulier
Via dit formulier kunt u zich aanmelden voor een nieuwsbrief waarin we u attent maken op aankomende bijeenkomsten.

De eerstvolgende werkplaats wordt gehouden op woensdagavond 14 september in de Groene Engel. Die avond vertonen we de documentaire Demain (Tomorrow), mat daarna een gesprek over de (vijf) thema’s die in die film worden aangesneden (voedsel, energie, economie, democratie en onderwijs).

Namens de werkgroep

(donderdag 21 april 2016)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Één reactie op “De werkplaats van morgen”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: