Categorieën
Maatschappij

Reflectie over vier jaar Lezers van Stavast

In april 2016 schreef ik onderstaand stuk over de Lezers van Stavast. Bijna aan het eind van het vierde en laatste seizoen.

Reflectie over vier jaar Lezers van Stavast
In het najaar van 2012 kwamen op een donderdagavond in september ruim dertig personen samen in de Bibliotheek Oss voor de eerste bijeenkomst van de Lezers van Stavast. Leden van de bibliotheek die ingegaan waren op een uitdaging: lees het komend seizoen veertig non-fictie boeken en praat daar tijdens vierwekelijkse bijeenkomsten over mee. Die oproep deed ik begin juni, kort voor de vakantie. Een redacteur van het Brabants Dagblad vond het een mooi idee en schreef er verschillende keren over. Sindsdien zijn er tientallen bijeenkomsten geweest. In een strak ritme. Op dit moment is het vierde seizoen bijna afgelopen. Donderdag 28 april 2016 is de negende Meet Up van het seizoen 2015-2016. Hoofdgast is burgemeester Henk Hellegers van Uden, die komt vertellen over zijn begin 2015 verschenen onderzoek en boek over Vluchtoord. Dat is de plek in Uden waar tijdens de Eerste Wereldoorlog ruim vijftienduizend vluchtelingen uit België zonder al te veel problemen werden opgevangen. Vier weken later spreekt tijdens de tiende Meet Up op woensdag (!) 19 mei 2016 Martien Schreurs over Thomas Mann en zijn De Toverberg. De laatste Meet Up is op donderdag 23 juni 2016.

Lezen van boeken staat centraal
De kern van deze community is lezen. Vooral non-fictie boeken over onze sterk en snel veranderende wereld. Uiteenlopende onderwerpen. En daarover met elkaar in gesprek gaan. Wekelijks verschijnt er wel een nieuwe titel, die aan de literatuurlijst kan worden toegevoegd. De laatste toevoeging is een duo-boek van Ewald Engelen en Marianne Thieme: De kanarie in de kolenmijn. Toen we in september 2012 begonnen omvatte die lijst circa tachtig titels. Op dit moment zitten we ver boven de vierhonderd titels. Uiteraard zitten er ‘verdubbelingen’ in. Over veel onderwerpen worden door uiteenlopende auteurs boeken geschreven, uitgebracht. Vaak vullen die boeken elkaar aan. Of zijn de auteurs het op onderdelen niet met elkaar eens. Prima, tóch. Goed voor het gesprek en meningsvorming.

Veel boeken, moeilijk om een keuze te maken!
Naarmate het aantal titels toeneemt wordt het moeilijker een keuze te maken. Vanaf het allereerste begin zijn er indexen op die lijst gemaakt. Vanuit verschillende gezichtspunten is de lijst ‘opgedeeld’ in ‘subrubrieken’. Enerzijds naar vorm (uitgever, geboorteland, taal, sekse), anderzijds naar inhoud. Hieronder staan alle invalshoeken. Per item is een pdf aangemaakt met daarop alle geselecteerde titels. Indien u vervolgens op een naam klikt, wordt u doorgesluisd naar het blog. Daar treft u per titel aan:
Schrijver, titel, uitgever, jaartal, aantal pagina’s, prijs. Plus een korte beschrijving van het boek. Ook treft u altijd een fragment uit het bewuste boek aan, waardoor u een beeld krijgt van inhoud eén stijl. Vaak wordt u ook nog verwezen naar externe bronnen (Wikipedia, een filmpje of een artikel over het bewuste boek en/of schrijver).

In januari van dit jaar heb ik voor een bijeenkomst van Transition Towns in Boxtel een iets kortere doorsnee gemaakt uit de titels die toen op de literatuurlijst stonden (Boeken over onze snel veranderende wereld).

Veertig boeken!?
Al in de loop van het eerste seizoen kwamen we al lezend tot de conclusie dat veertig boeken lezen een moeilijk realiseerbaar doel is. Dus lieten we dat al snel los. Maar de Lezers van Stavast die naar de Meet Ups bleven komen, gingen ook door met lezen. Dat ligt voor de hand. Het heeft weinig zin om naar de Meet Ups te gaan en amper boeken van de lijst te lezen. Iedereen die meer dan een beetje geïnteresseerd is in wat zich momenteel in de samenleving afspeelt (disruptie, onrust, gedoe, onzekerheid, kansen, bedreigingen, het ontstaan van een ander ‘tijdperk’), af en toe enkele boeken van de lijst leest én zich via kranten, tijdschriften, internet, blogs en filmpjes oriënteert op wat gaande is in de samenleving is van harte welkom om langs te komen. Als ‘leider’ van de groep bedenk ik elke vier weken welk thema die avond aan bod zal worden gesteld. In voorkomende gevallen nodig ik een spreker van buiten af. Tijdens elke Meet Up schuif ik enkele nieuwe titels naar voren. Of iets oudere, als dat een relatie heeft met het onderwerp van die specifieke Meet Up. Op slideshare staan verschillende presentaties die ik voor deze Meet Ups heb gemaakt.

Deelname is gratis. U hoeft zich niet aan te melden. Loop eens binnen tijdens een Meet Up.

Index op alle titels, naar vorm  (per 10 februari 2021!)
Alfabetisch op achternaam auteur  
Uitgevers    
Geboortejaar  
Geboorteland  
Aantal pagina’s 
Jaartal release boek 

Index op alle titels, naar inhoud 
Creativiteit  
Democratie, politiek 
Easycratische bibliotheek 
Economie   
Een ander frame  
Filosofie 
Geld 
Geschiedenis 
Hersenen 
Literair niveau en romans 
Management  
Media 
Milieu 
Must reads 
Neoliberalisme  
Onderwijs en opvoeding 
Ongelijkheid  
Optimistische toon 
Pamflet  
Pittige toon 
Tijd(geest) 
Toekomst, trends, technologies   
Voedsel 
Wetenschappelijk niveau  


(donderdag 28 april 2016)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: