Categorieën
Citaten Maatschappij Next TED-talks

Babs van Geel – We zijn elkaars medicijn tegen eenzaamheid

Tijdens de eerste TEDx Veghel traden op vrijdag 10 juni 2016 zestien sprekers aan. Verdeeld over vier blokken. Dagvoorzitter Steye van Dam (bekend van o.a. Omdenken en Zondag met Lubach) leidde elke spreker kort in. Na vier sprekers was er telkens een pauze. Ná de verlate kuchpauze werd de beste TEDx talk van deze dag uitgesproken. Dat dacht ik althans op dat moment. In het laatste blok zat zo tegen vijf uur ‘s middags echter achteraf gezien de meest imposante speech. Maar tot die tijd vond ik dat die was gegeven door Babs van Geel. En voor een deel sta ik nog steeds achter die conclusie. U kunt het zelf zien als later dit jaar haar speech online zal worden gezet.

Babs bracht niet alleen een idee naar voren dat nodig gedeeld moet worden, maar ze appelleerde ook aan ons gevoel. Het verhaal van Babs krijgt voor empathie een tien. Evenzo voor de manier waarop ze het presenteerde (qua taal, de manier waarop ze haar zinnen uitsprak, powerpoint).  Het verhaal van de man die het belangrijkste idee van deze dag naar voren bracht heeft – vermoed ik – echter meer impact. Op een globale schaal; als zijn ideeën tenminste op meer plekken op de aarde gehoord en toegepast zullen worden. Zo ver is het helaas nog niet. Dus trekt deze Willie Smits de aarde over om zijn idee te promoten, toe te lichten.

Is eenzaamheid ons lot?
De TEDtalk van Babs van Geel werd in Veghel geafficheerd als ‘Is eenzaamheid ons lot’. En is een perfect voorbeeld van een kleinschalig initiatief dat het in zich heeft groot te worden. Als een veenbrand over Nederland uitgerold kan worden. Ik vermoed dat haar online TEDtalk daaraan zeker zal bijdragen. Veel mensen zal bewegen om mee te gaan doen met haar idee. Ook in deze speech zat weer die typische opbouw: eerst een hoop feiten, appelleren aan wat we allemaal al (kunnen) weten en dan ergens aan het eind met de uitsmijter komen. Zo vertelde ze dat ze opgeleid is als econoom en psycholoog, maar dat ze op zeker moment koos voor ‘haar hart’. Ging doen waar ze écht iets mee heeft: foto’s maken. Van onderwerpen die een maatschappelijke relevantie hebben. Voor haar eindopdracht koos ze voor het onderwerp eenzaamheid bij ouderen. En in die periode liep ze ene Greet tegen het lijf. Een oudere lerares die zichzelf absoluut niet eenzaam voelde, maar het wel was. Ik had het idee dat ik Greet (her)kende. Een 77-jarige astmatische vrouw. Die op haar eentje leefde. Babs lepelt vervolgens enkele vervelende feiten op. Momenteel zijn er bijna drie miljoen ouderen. Waarvan een derde deel eenzaam is. Eén op de drie! En – nog vervelender – die groep gaat de komende jaren hard groeien. Dus dacht ze na over een manier om voor deze groep eenzamen ets te kunnen doen. Dat leidde tot ‘Eet met je hart‘.

Eet met je hart
Deze stichting probeert in verschillende gemeentes restaurants over te halen mee te doen. Het idee is dat zij op elk couvert een euro extra opvoeren. De gast kan uiteraard besluiten die euro niet te betalen, maar als ze wel toestemmen wordt die euro door het restaurant als het ware in een potje gedaan. En de stichting organiseert in die eetgelegenheden regelmatig gratis diners voor eenzame ouderen. Die op zo’n avond hun huis verlaten. Om even het leven te vieren. Een leuke avond mee te maken. Even weg van thuis. Onder de mensen zijn. In de praktijk blijkt dat dit soort bijeenkomsten vaak leidt tot nieuwe contacten. Een succesverhaal. Met kleine dingen iets groots tot stand brengen.

We zijn elkaars medicijn tegen eenzaamheid
Het idee dat ze met ons wilde delen had natuurlijk met dat ‘Eet met je hart’ te maken, maar op een ‘hoger’ niveau maakte ze vooral duidelijk dat we allemaal op onze eigen manier, in onze eigen omgeving ‘iets’ kunnen doen om eenzaamheid te verminderen. Ze had het over het feit dat we elkaars medicijn tegen eenzaamheid zijn. Nu zijn wij dat voor anderen; wellicht staan er straks anderen voor ons klaar als we tot die almaar groter wordende groep (gaan) behoren. Ben benieuwd hoe dat er straks in de Engelse vertaling uit zal zien. We are each other’s cure for loneliness?

Eet met je hart is actief in de gemeentes Boxtel, Breda, De Bilt, Goirle, ‘s-‘s-Hertogenbosch, Liempde, Oisterwijk, Rosmalen, Schijndel, Tilburg, Utrecht en Vught. 
Veghel ontbreekt. Evenals Bernheze, Landerd, Oss en Uden. Maar ik weet dat ze bezig is dit ook in onze regio van de grond te trekken. Ook moeten we met onze biebpet op met haar in gesprek zien te komen. We kunnen zeker een rol spelen.

ArtikelIk doe ertoe-gevoel maakt oudere minder eenzaam (januari 2016)

Lees ook
TEDx Veghel – Food4Thought  
Frits van Eerd – Service het nieuwe goud?  

Knipoog
Youtube – ‘Thought Leader’ gives talk that will inspire your thoughts | This is That | CBC (Pat Kelly) (4:15) (744.209 views op 13/6)

Citaat 361 (maandag 13 juni 2016)
Homepage Citaten 2016

Aanvulling 21 juli 2016

Youtube – Is eenzaamheid ons lot? (17:44)

https://www.youtube-nocookie.com/embed/I88Z9kUfG1o

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: