Categorieën
Citaten

Thuis in Oss

Zaterdag 1 oktober 2016 gingen veertig mensen uit Oss een kijkje nemen in Arnhem en Veenendaal. Kijken hoe de lokale bibliotheek er in die stad uitziet en functioneert. In Arnhem vielen ze met hun neus in de boter. Een dronerace. Volop bedrijvigheid. Veel mensen op de been. Dit reisje – geen snoepreisje, want iedereen ging in zijn of haar vrije tijd mee – was bedoeld om Osse raadsleden te laten zien wat een bibliotheek aan een stadscentrum kan toevoegen. In Veenendaal vertelden Joyce en Rob van het Ministerie van Verbeelding over de rol van een bibliotheek in deze tijd.

Terug in Oss
Na afloop van het reisje werd in Oss aan de busreizigers het Manifest UIThuis uitgereikt. Een prachtig vormgegeven pamflet waarin door een twaalftal mensen wordt gepleit om het centrum in Oss op de schop te gaan nemen. Door op redelijk korte termijn te besluiten het bestaande V&D-pand op te kopen, te slopen, er (tijdelijk) een parkje van te maken en dan … serieus alle reeds bestaande plannen om ‘iets’ aan het Osse centrum te gaan doen nu eens niet over te gaan doen, maar beginnen met DOEN. Het ‘rapport’ eindigt als volgt:

5 voor 12
Het is vijf voor twaalf. De hoogste tijd om de handen ineen te slaan, een échte keuze te maken en het Hart van Oss op ongekende wijze te versterken.

Rol van de bibliotheek
In het manifest wordt gepleit voor een centrale rol van de openbare bibliotheek. Als motor van een nieuw te bouwen, iconisch gebouw. Een gebouw waarin uiteenlopende partijen worden ondergebracht. Die daar gaan samenwerken. Een plek waar bibliothecarissen samen met uiteenlopende mensen, bedrijven, instellingen en organisaties doorlopend, zeven dagen per week, van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat (gaan) zorgen voor ‘reuring’. Opdat er altijd iets te doen is. Mensen ‘altijd’ een reden (kunnen) hebben of krijgen om even naar het centrum te gaan. Of als ze tóch in het centrum zijn (vanwege boodschappen of een terrasje) even in dat cultuurhuis annex bibliotheek binnenlopen.

Klik hier voor het Manifest UIThuis : Thuis in Oss

Klik hier voor een ander artikel over waar een bibliotheek zoal mee bezig is.

Citaat 397 (maandag 3 oktober 2016)
Homepage Citaten 2016

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: