Categorieën
Muziek

Voor het scheppen van nieuwe poëtische uitdrukkingsvormen in de grote Amerikaanse zangtraditie.

Vandaag (donderdag 13 oktober 2016) kreeg Bob Dylan de Nobelprijs voor Literatuur. Een historische dag. Voor hem, de ‘popmuziek’ en de traditie van de beroemdste literaire onderscheiding.

bol.com | The Bootleg Series Vol. 8: Tell Tale Signs: Rare and Unreleased  1989–2006, Bob Dylan |...

Hieronder staat een artikel dat in augustus 2008 werd geschreven. Bedoeld om een lezing over Bob Dylan naar voren te brengen. Die avond met popjournalist Bert van de Kamp was niet bedoeld als een ‘geintje’. In die tijd ging al enige jaren het gerucht dat Bob Dylan op de groslijst zou staan. Dat kon niet waar zijn, zeiden veel literatuurliefhebbers. Dylan schrijft toch geen literaire teksten. Je kunt aan zijn teksten vaak geen touw vastknopen. Hij is weliswaar beroemd en invloedrijk met zijn liedjes, maar het is geen literatuur.

De jury heeft zich daar gelukkig  niets van aangetrokken en iemand bekroond die veel meer invloed heeft gehad dan minstens de helft van alle Nobelprijswinnaars. Ik vermoed dat er niet veel Nederlanders zijn die een gedicht van Herta Müller kunnen opzeggen. Of weten wie J.M.G. le Clézio is. Herta Müller kreeg de prijs in 2009 en Le Clézio in 2008 op de dag dat Bert van de Kamp in Oss over Dylan vertelde.

De jury zegt het mooi: Voor het scheppen van nieuwe poëtische uitdrukkingsvormen in de grote Amerikaanse zangtraditie.

En vul ik aan: voor talloos veel memorabele regels en onvergetelijke melodieën die door honderden – nee: duizenden – muzikanten van over de hele wereld zijn gecoverd.

Bob Dylan Awarded Nobel Prize in Literature

In oktober 2008 verscheen ook de mooiste uit zijn Bootleg series (no. 8 Tell tale signs), met daarop één van zijn top songs: ‘Cross The Green Mountain. Zó actueel. Een ‘liedje’ van acht minuten dat hij schreef voor een film over de Amerikaanse Burgeroorlog. Kern van dat lied: hoe sta je in het leven, als het er op aan komt. Sta je ergens voor? Voor iets dat groter is dan je eigen hachie. Klik hier voor een artikel over dat lied en de inauguratietoespraak van Barack Obama in 2009.

Music that comes from a far better land

(donderdag 13 oktober 2016)

Aanvulling
In de zomer van 2008 nodigden we Bert van de Kamp, popjournalist en kenner van het werk van Bob Dylan, uit voor een lezing in de Bibliotheek Oss: De dag waarop Bob Dylan de Nobelprijs voor literatuur alweer niet kreeg. In dat artikel worden ook de belangrijkste albums naar voren gehaald.

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: