Categorieën
Citaten Maatschappij Muziek Next

Martijn Aslander – Hoezo identiteit?

Op woensdag 11 januari 2017 verzorgt Martijn Aslander in de kleine zaal van schouwburg De Lievekamp in Oss een lezing onder de titel ‘Hoezo identiteit?

Bijna alles is op weg ‘iets’ anders te worden. Waarschijnlijk ook in een steeds sneller – wellicht exponentieel – tempo. Fasten your seatbelts. Better be prepared. Hoe? Lees het boek Nooit af en trakteer uzelf op een enerverende, inspirerende avond met Martijn Aslander. Een mooi moment om het nieuwe jaar te beginnen.

Een kantelcollege tijdens de verkiezingscampagne
Dit college wordt bewust gepland in de periode voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 15 maart 2017. De werktitel voor deze lezing was ‘Onze identiteit gaat naar de mallemoer, maar niet daarom!

Achteraf té lang en voor sommigen waarschijnlijk too heavy. Maar beide titels zijn wel gebaseerd op de constatering dat veel burgers zich zorgen maken over ‘onze’ identiteit. Die zou onder druk staan. Weggevaagd worden. Het idee dat ‘we’ ons aan ‘anderen’ dienen aan te passen; en daar hebben we geen zin in. Burgers en politici die in dit frame zitten opgesloten vergeten dat ‘onze’ identiteit de komende jaren om héél andere redenen zal veranderen. Veranderingen die onze kijk op onszelf en onze samenleving radicaal overhoop zullen halen. Daarover spreekt Martijn Aslander op woensdag de 11e januari, aan het begin van het nieuwe jaar.  Een kantelcollege. Maar wie is Martijn Aslander?

https://www.youtube.com/watch?v=Es9VA_bsicA&feature=emb_title

Martijn AslanderIn een artikel op deze website, waarin vijf korte filmpjes van Martijn Aslander op Vimeo naar voren werden gehaald, staan onderstaande zinnen:

Martijn Aslander is een soort Jan Rotmans, maar geen hoogleraar transitiekunde. Trekt wel – net als Jan – het hele land door. Hij is een soort Wim de Ridder, professor toekomst-onderzoek, die net als hij weet dat een tijdperk afloopt en een nieuw aanstaande is. Hij heeft iets weg van Jan Jonker (qua fysiek, alleen jonger), maar is geen hoogleraar duurzaam ondernemen. Heeft dezelfde soepelheid van geest als Rutger Bregman, maar niet opgeleid als historicus, heeft geen platform (als De Correspondent) en is pakweg vijftien jaar ouder. Martijn Aslander is ook niet Koen Haegens, een jonge journalist die voor De Volkskrant over uiteenlopende ontwikkelingen schrijft. Lijkt zeker qua temparement niet op Ewald Engelen, maar is anderzijds niet te beroerd (met een fluwelen handschoen aan, dat wel; of beter: altijd) zijn gehoor een spiegel voor te houden. Martijn Aslander is gewoon Martijn Aslander. Een man om in de gaten te houden. Te volgen.

Een duizendpoot
Op zijn website omschrijft hij zichzelf als: Martijn Aslander is stand-up filosoof, ideeënbedenker, boardroom sparring partner en organizonderdeskundige. Hij bouwde het grootste hunebed ter wereld, stond aan de wieg van Lifehacking.nl en is mede-oprichter van Permanent Beta en AmsterdamConnected.
Zowel op het podium als in zijn publicaties brengt hij met hartstocht en humor de complexe impact van technologie op de samenleving in kaart.

Martijn Aslander heeft een goede neus voor ontwikkelingen die ons leven zullen gaan beïnvloeden. En is in staat mensen samen te brengen die daar ‘iets’ mee gaan doen. Het woord verbinder is op hem van toepassing. Samen met andere, gelijkgestemde geesten organiseert hij uiteenlopende bijeenkomsten. De ondertitel van ‘zijn Permanent Beta is to the point: bridging brains, tech & culture.
Op een andere website (Easycratie.nl) is de ondertitel: Het simpelste antwoord op bureaucratie. En op een van zijn oudste websites (Lifehacking.nl) gaat het over Slimmer, leuker en moeiteloos leven.

Nooit af & het onvermijdelijke (daarvan)
In december 2015 verscheen zijn – duur woord – magnus opum. Een boek dat hij samen schreef met journalist Erwin Witteveen. Zij borduren in dit boek voort op eerder verschenen boeken. Opmerkelijk dat dit boek een half jaar eerder verscheen dan The inevitable : understanding the 12 technological forces that will shape our future van de Amerikaanse publicist/denker Kevin Kelly.

In beide boeken stellen de auteurs dat we in een samenleving terecht zijn gekomen waar ‘dingen’ zich continue zullen blijven ontwikkelen. De tijd dat ‘iets’ af was, voorbij is. Kevin Kelly beschrijft zijn kijk op onze tijd en werkelijkheid in twaalf hoofdstukken. En elk hoofdstuk heeft een werkwoord als titel. Geen zelfstandig naamwoord. Werkwoorden hebben (van nature) in zich dat er ontwikkeling in zit. Hoofdstukken over tracken, filteren, delen, stromen of remixen.

Het boek begint met becoming (worden). Alles is steeds op weg iets (anders) te worden. Het voorlaatste, elfde hoofdstuk heet questioning, oftewel: vragen (stellen). Dat is volgens Kevin Kelly het belangrijkste in deze tijd. Antwoorden zijn er genoeg. Je kunt bijna alles googlen! Vragen, waar amper antwoorden op zijn te geven, dáár gaat het om. Vragen die ons voor het blok zetten. Ons dwingen zaken af te wegen. Onszelf te voeden met aanvullende informatie. Vragen die dilemma’s oproepen.

Martijn Aslander én Erwin Witteveen weten dit ook en verwoorden dat op hun manier in hun Nooit af [permanent beta] : een nieuwe kijk op de fundamenten van ons leven: werk, school, zorg, overheid en management. Een boek dat genomineerd werd voor het beste Managementboek van 2016.

Onze identiteit
Veel burgers maken zich zorgen. Zien om zich heen ontwikkelingen die ze niet prettig vinden. Die bedreigend overkomen. Die een status quo, over hoe dingen (behoren te) zijn, ondermijnen. Alom zie je mensen die zich proberen vast te houden aan ‘oude’ structuren en verbanden. Geen oog willen of kunnen hebben voor positieve aspecten van die ‘nieuwe dingen.

Tegelijkertijd kun je ook constateren dat sommige politici daarin meegaan. Die bezorgdheid als het ware omarmen. Beloven dat het oude, vertrouwde bij hen in goede handen is. In voorkomende gevallen zelfs beloven bepaalde trends te gaan terugdraaien. Die bewust of onbewust signalen én feiten niet willen zien. In een soort filter bubbel doorleven en hun achterban niet lastig willen vallen met ‘onvermijdelijke’ ontwikkelingen.

Een verandering van tijdperk
De lezing van Martijn Aslander gaat echter over andere identiteitsondermijnende ontwikkelingen. Die de komende jaren op ons af komen. We als mens(heid) hooguit kunnen bijsturen, maar niet tegenhouden. Ontwikkelingen waar een Jan Rotmans, Wim de Ridder, Jan Jonker, Rutger Bregman, Koen Haegens en vele anderen regelmatig op wijzen. We zitten midden in een verandering van tijdperk. We leven in een kanteltijd. Zitten, zoals de Amerikaanse singer-songwriter Eliza Gilkyson dat in haar gelijknamige song noemt, midden in een Great Correction. Er komt een heel ‘andere’ tijd aan. Een samenleving waarin we op tal van terreinen afscheid moeten nemen van wat we nu volstrekt normaal vinden en (daardoor) onveranderlijk lijkt. Denk onder meer aan betaald werk. Langer en gezonder leven. Onze democratie. Voedsel produceren en consumeren. Ons vervoer. Hoe een bedrijf gerund wordt. Nog meer vluchtelingen. Kunstmatige Intelligentie. Onderwijs. En de vraag wat een mens is en een zinvol leven inhoudt. Martijn Aslander zal u deze avond op een sprankelende manier uiteenlopende ‘andere dingen’ voorhouden. Zaken waarover het in verkiezingsdebatten amper over gaat.

Klik hier voor een (lang) artikel over deze ontwikkelingen (Jaarthema 2016: “Verdienen jij en ik het om te zijn geboren in de westerse wereld?”).

Andere artikelen over Martijn Aslander
Go – The power to create (september 2014)
In tijden van onzekerheid weet je toch niet precies hoe het wordt, dus je moet goed nadenken over hoe het zou kunnen zijn. (november 2014)
We moeten gaan klooien, uitproberen, dat is de enige manier (maart 2015)
Neem bijvoorbeeld boeken. Er verschijnen een heleboel interessante boeken, maar ik heb de tijd niet om ze allemaal te lezen. (juli 2015)
2016 – You can blow out a candle/But you can’t blow out a fire (december 2015)

Artikelen over onze veranderende identiteit
Vragen stellen is gewoonweg krachtiger dan antwoorden geven (augustus 2016)
Alles wordt anders – Er zullen politieke beslissingen moeten worden genomen om hierop te anticiperen (oktober 2016)


Hoezo identiteit?
Martijn Aslander
Woensdag 11 januari 2017
De Lievekamp, kleine zaal 20:15 uur

Kaartverkoop
Kaarten kosten € 7,- voor bibliotheekleden en € 10,- voor niet- leden.
Ze zijn verkrijgbaar in alle vestigingen van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken en zijn ook te koop via kaartverkoopCitaat 403 (maandag 31 oktober 2016)
Homepage Citaten 2016

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: