Categorieën
Citaten Duurzaamheid Filosofie Maatschappij Next

Bibliotheekleden zijn ‘betere’ burgers!: Guller, sociaal actiever en minder eenzaam

In de lopende verkiezingscampagne gaat het vaak over ‘onze’ identiteit. En of die door uiteenlopende ontwikkelingen al dan niet negatief/positief verandert.

Op maandag 20 februari mengde de Amerikaanse marketeer en denker Seth Godin zich in dit debat. Niet echt, want ik vermoed dat hij geen idee heeft van ons debat. Hij weet wel dat in zijn land hetzelfde speelt. Toch doet hij nooit politiek gevoelige uitspraken. Ik kan me geen artikel van hem herinneren waarin hij zich voor of tegen Clinton of Trump uitsprak. Toch staat hij wel voor een bepaalde levenshouding. Kernwoorden: open, ontdekkend, positief, niet cynisch en overal en altijd kansen zien om ‘het’ beter – beter: anders – te gaan doen.

Op maandag 20 februari 2017 had zijn dagelijkse blog als titel: Our worldview casts a shadow in the words that resonate. En ging over manieren waarop je in het leven kunt staan en op basis van die houding de wereld aanschouwt. Zeg maar: de basis van je identiteit.

Ik zou die titel willen vertalen als: Ons wereldbeeld werpt een schaduw op de woorden die rondzoemen.

Hieronder staat de vertaling daarvan. Een artikel dat wellicht helpt om te bepalen waar u zelf staat én – vooral dat – om in te schatten waar de mensen staan waarmee u te maken krijgt. Hoe zij op bepaalde ‘zaken’ of ‘ontwikkelingen zullen reageren. Dat kan handig zijn.

Enkele dagen later liet collega-bibliothecaris Mark Deckers via een tweet weten dat hij een nieuw blog had geschreven: Bibliotheekleden zijn gewoon ‘betere’ burgers!

In die tweet zat een tabel opgenomen. Overgenomen uit een in 2015 gemaakt rapport: Onderzoek naar de effectiviteit van de subsidie aan de Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid. Een poging van de gemeente Nijmegen om te onderzoeken wat het effect van de bibliotheek op de samenleving is.

Die door Mark Deckers aangehaalde tabel (op pagina 30) gaat over de mate waarin burgers maatschappelijk betrokken zijn. De basis voor deze tabel werd gevormd door een enquete die in 2012 in de regio Nijmegen werd gehouden (de Gezondheidsmonitor).

Kip of ei?
Onderstaande artikelen/tabellen spreken voor zich.

De kernvraag is natuurlijk of bibliotheekleden ‘betere’ mensen zijn omdat ze lezen (en de bibliotheek gebruiken). Of zijn ze domweg meer maatschappelijk betrokken, staan ze meer open voor ontwikkelingen en komen ‘daarom natuurlijk’ (vaker dan die ‘andere’ burgers) uit bij de bibliotheek. En andere instellingen waar je jezelf kunt ontwikkelen.

Mark Deckers geeft in zijn blog aan zelf ook niet zo goed te weten wat nu feitelijk wordt gemeten, aangetoond (Vraag is natuurlijke nog wel wat oorzaak en gevolg is. Worden we beter doordat we naar de bibliotheek gaan of komen de betere burgers vaker in de bibliotheek? Een echt antwoord komt er niet maar de onderzoekers verwijzen nog wel naar de bijlagen.) maar is wel blij verrast met de uitkomst. Ik heb zelf sterk de indruk dat bibliotheekleden zich relatief vaker zullen herkennen in het rechterrijtje van Seth Godin. Het bewijst niets, maar helpt u wellicht uw eigen identiteit te ontdekken, bepalen.


Citaat 441 (woensdag 1 maart 2017)
Homepage Citaten 2017

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: