Categorieën
Citaten

Zuiderlucht – In de kunsten, zo heb ik altijd gedacht, is onder de streep iedereen met hetzelfde bezig: met verbeelding.

Op 20 april hield Wido Smeets een warm pleidooi voor zijn blad, Zuiderlucht. In dat stuk stonden woorden naar ons hart. De kop spreekt ons sowieso aan: Zuiderlucht wil de kracht van verbeelding laten zien.

Zuiderlucht is een tijdschrift dat Limburgse roots heeft. En naar het schijnt wordt het nu uitgerold naar Noord Brabant. Een gratis tijdschrift. Oplage van twintigduizend. Ligt op vijfhonderd distributiepunten. U kunt ook een abonnement nemen (voor €59,–); dan hoeft u het niet ergens te gaan afhalen. En u kunt zich op een digitale nieuwsbrief abonneren.

Lees hier de editorial.

Een schrale troost
Eigenlijk, zei de marketeer, is er maar één sector die niet georganiseerd is. Een sector waar ze elkaar voortdurend in de haren vliegen. De cultuursector. Nergens lijken de tegenstellingen zo groot, nergens lijkt de urgentie van samenwerking zo klein.

Een schrale troost: het is een herkenbaar beeld. Elders is het niet veel beter. Als ergens een expositie opent, is er geen kip uit de theaterwereld. Speelt een symfonieorkest, is de beeldende kunst afwezig. Bij een literaire avond ontmoet je nooit een modeontwerper. Gaat het over architectuur, zijn er alleen… architecten.

Schouderklop
En ‘s avonds, na een dag ploeteren om het moede hoofd boven water te houden, ontmoeten ze elkaar in café De Schouderklop. Elke groep heeft zijn eigen Schouderklop, uiteraard. Eentje voor de beeldend kunstenaars, eentje voor de theatermensen, eentje voor de muzikanten, eentje voor de ontwerpers et cetera.

Misschien komt het doordat ik zo’n mafkees ben die van beeldende kunst houdt, van theater, muziek, boeken, architectuur, design, fotografie, te veel om op te noemen, dat ik van die verkokering he-le-maal niets begrijp. In de kunsten, zo heb ik altijd gedacht, is onder de streep iedereen met hetzelfde bezig: met verbeelding. De één wat vluchtiger, de ander wat duurzamer, allemaal verliezen we ons in het creëren of het faciliteren van een nieuwe, aan de verbeelding ontsproten werkelijkheid die, omdat ze zo anders is dan de barre en boze werkelijkheid die ons omringt, zo verrekte interessant, spannend, leerzaam en nog veel meer kan zijn…

Het hokjesdenken voorbij!!
Zuiderlucht wil dat hokjesdenken doorbreken. Theaterliefhebbers wijzen op interessante films, boeiende lezingen, opmerkelijke tentoonstellingen, opmerkelijke schrijvers. En laten zien dat alle kunstenaars bezig zijn met VERBEELDING. Een mission statement die naadloos aansluit bij waar bibliotheken mee bezig zijn. Leden en niet-leden in hun omgeving attent maken op zeer uiteenlopende zaken. Een voorbeeld?

Het Leesavontuur Homo deus. De kern is dat de bibliotheek leden en niet-leden in de regio Noord Oost Brabant oproept om dit … eh …. opmerkelijke boek te gaan lezen. Samen met anderen. En om in het najaar van 2017 mee te doen aan drie bijeenkomsten in de bibliotheek van Oss, Uden en Veghel.

In diezelfde periode organiseert de bibliotheek in deze regio enkele lezingen, waar interessante sprekers zich over aspecten uitspreken die raakvlakken hebben met het ‘verhaal’ van de Israëlische historicus Yuval Noah Harari. En gaan de groepsleden in datzelfde najaar samen nog andere bijeenkomsten of tentoonstellingen of voorstellingen of films bezoeken die hiermee te maken hebben. Ik durf er iets om te verwedden dat dit het geval zal zijn.

Activiteiten die wellicht in Zuiderlucht ook onder uw aandacht worden gebracht. In context geplaatst. Het hokjesdenken voorbij.

Tot slot
Zuiderlucht kunt u (nog) niet gratis komen afhalen in een van onze zeventien bibliotheken in Noord Oost Brabant. Maar wie weet.

Citaat 458 (dinsdag 2 mei 2017)
Homepage Citaten 2017

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d