Categorieën
Citaten

Focus – dit is jouw opdracht

Maria Popova heb ik de laatste jaren via deze ‘rubriek’ (Citaten) regelmatig naar voren gehaald. Als een voorbeeld van een optimistisch mens, die nooit te beroerd is haar volgers attent te maken op dingen die zij belangrijk maar vooral waardevol vindt.

In A Responsibility to Light: An Illustrated Manifesto for Creative Resilience and the Artist’s Duty in Dark Times haalt ze het tekst-affiche This is your assignment van llustrator Wendy MacNaughton en schrijver Courtney E. Martin naar voren. Een oproep aan (creatieve) mensen om in deze donkere tijden (Trump, klimaatontkenning, ongelijkheid, opkomend nationalisme et cetera) pal te blijven staan voor andere waarden. Veerkrachtig te zijn. Bezig te zijn met positieve dingen. Je niet mee te laten slepen in het negatieve. Om gewoonweg ‘iets’ te doen. Stilstand is achteruitgang. Zoiets. Hieronder enkele voorbeelden van die poster. Plus een vertaling daarvan.

Feel all the things. Feel the hard things. The inexplicable things, the things that make you disavow humanity’s capacity for redemption. Feel all the maddening paradoxes. Feel overwhelmed, crazy. Feel uncertain. Feel angry. Feel afraid. Feel powerless. Feel frozen. And then FOCUS.

Pick up your pen. Pick up your paintbrush. Pick up your damn chin. Put your two calloused hands on the turntables, in the clay, on the strings. Get behind the camera. Look for that pinprick of light. Look for the truth (yes, it is a thing—it still exists.)

Focus on that light. Enlarge it. Reveal the fierce urgency of now. Reveal how shattered we are, how capable of being repaired. But don’t lament the break. Nothing new would be built if things were never broken. A wise man once said: there’s a crack in everything. That’s how the light gets in. Get after that light.

This is your assignment.

 DIT IS JOUW OPDRACHT
Voel alle dingen. Voel de harde dingen. De onverklaarbare dingen, de dingen die ervoor zorgen dat je de menselijke capaciteit voor verlossing ontkent. Ervaar alle gekmakende paradoxen. Voel je overweldigd, gek. Voel je onzeker. Ben boos. Ben bang. Voel je machteloos. Voel je bevroren. En dan

FOCUS
Pak je pen op. Pak je kwast op. Trek die verdomde kin op. Laat die geblokkeerde handen wapperen. Laat die los op die draaitafels, de klei, de snaren. Neem plaats achter de camera. Kijk uit naar dat straaltje licht. Zoek de waarheid (ja, het bestaat – nog steeds.) Focus op dat licht. Vergroot het. Onthul de felle urgentie van nu. Laat zien hoe versplinterd we zijn, hoe goed we gerepareerd kunnen worden. Maar betreur niet de breuk. Niets nieuws zou gebouwd worden als dingen nooit kapot zouden gaan. Een wijze man zei eens: There’s a crack in everything. That’s how the light gets in.
Ga op zoek naar dat licht.
DIT IS JOUW OPDRACHT

Een ander voorbeeld (uit 2009). Inmiddels een klassieker

Andere artikelen over Maria Popova en Brainpickings
Lego – The more of these building blocks we have, and the more diverse their shapes and colors, the more interesting our creations will be. (oktober 2013)
Literatuur lezen – We neigen er toe het als een verstrooiing te zien, entertainment (iets voor het strand). (oktober 2014)
Cynisme is kritisch denken zonder hoop. Hoop zonder kritisch denken is naïviteit. (februari 2015)
Negen jaar: to lift people up, not lower them down (oktober 2015)
Bibliotheek en Stadsarchief: Niemand verlaat hier zonder te zijn veranderd (januari 2016)
De bibliotheek maakt je rijker & Weersta niet alleen cynisme, maar bevecht het actief (oktober 2016)

Citaat 462 (maandag 15 mei 2017)
Homepage Citaten 2017

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: