Categorieën
Muziek

Luistercafé Noordkade #05 Dolly Parton

Op vrijdag 19 mei 2017 werd in De Afzakkerij de vijfde editie van Luistercafé Noordkade gehouden. Dit keer op de derde vrijdag van de maand.

Centraal stond Dolly Parton en bluegrass/countrymuziek. Dolly Parton (geboren in 1946) groeide als vierde uit een arm tabaksgezin met twaalf kinderen op in Tennessee. Al op jonge leeftijd maakte ze haar eerste opnames. Ze heeft tientallen albums uitgebracht. Haar meest geroemde platen zijn o.a Coat of many colors (1971), My Tennessee mountain home (1973), The grass is blue (1999), Little sparrow (2001) en Halos & horns (2002). Op die laatste drie albums ligt de nadruk op bluegrass. Ook moeten twee albums genoemd worden die ze maakte met Emmylou Harris en Linda Ronstadt: Trio (1987) en Trio II (1999). Verder heeft ze van 1967 tot 1977 tientallen duetten opgenomen met Porter Wagoner. Op Bear family verscheen in 2014 de complete opnames (Just between you and me).

Verder is het waard te memoreren dat Dolly Parton sinds 1966 met dezelfde man is getrouwd, het succesvolle pretpark Dollywood beheert en het eerste gekloonde schaap naar haar is vernoemd.

Deze avond traden vier personen aan. Allereerst Wiljo van Nuland uit Geffen. Die voor verschillende artiesten countrynummers heeft geschreven. Samen met zijn dochter Kimberley vertolken ze in binnen- en buitenland hun eigen songs. Peter van der Wijst gaf Wiljo van Nuland in een interview, annex college alle ruimte om in drie kwartier uit te leggen wat countrry en blues grass muziek is. Hij liet verschillende flarden uit Youtube-films zien.

Na de pauze vertolkten het gelegenheidsduo Banjolene (Mariska Petrovic en Geena Dee) enkele Dolly Parton-songs. Natuurlijk zat daar ook Jolene bij. Verder een eigen nummer + de topsong van het Zweedse (dames)duo First aid kit: Emmylou. Een prima performance, alleen moet gezegd dat zij nog niet kunnen tippen aan het niveau van Dolly Parton, noch de Zweedse dames.

Fragmenten uit onderstaande liedjes werden deze avond vertoond en toegelicht door Wiljo van Nuland.

Hier begon bluegrass mee. Bill Monroe vond het in het begin niet leuk dat die stijl naar zijn begeleidingsband werd vernoemd.

Een bekend liedje; geschreven door Bill Monroe

De versie van Elvis.

In de film Deliverance (van John Boorman uit 1972) zit een duel tussen twee banjo’s (rond 1:30)

In het midden van de jaren tachtig was er een revival van bluegrassmuziek. Ricky Skaggs was en ís een van de grote namen in dit genre.

In de (inmiddels klassieke) film Oh brother, where art thou? zit veel oude muziek, o.a. dit nummer van de SoggyBottom boys.

Alison Krauss is sinds 1985 een van de grote artiesten binnen het genre.

Een sfeerverslag
Deze avond maakten we voor de eerste keer opnames. Een klein deel daarvan kwam terecht in onderstaand filmpje.

Homepage Luistercafé Noordkade

(woensdag 24 mei 2017)
Hans van Duijnhoven

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Één reactie op “Luistercafé Noordkade #05 Dolly Parton”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: