Categorieën
Citaten Filosofie

Brainwash quiz: Welke filosoof ben jij?

Welke filosoof ben jij?

Human(istische omroep)
Enkele jaren geleden, toen er een andere politieke wind waaide, werd (ook) flink bezuinigd op de publieke omroep. Verschillende kleine clubs werden afgevoerd. Kregen geen geld meer. De Humanistische omroep behoorde tot de potentiële slachtoffers. Toch slaagde de toenmalige leiding er met hulp van bezorgde burgers in dat onheil af te wenden. Sterker: ze bestaan nog steeds en manifesteren zich op steeds meer terreinen. Tegenwoordig gaan ze door het leven als HUMAN.

Motto: De omroep die je te denken geeft / nieuwe perspectieven biedt / om je hoofd vraagt / en je hart raakt.

Zeker is dat Human – helaas – vooral hoogopgeleide mensen bereikt, die – mijn inschatting – vaak tóch ergens in geloven. Niet per se in een god of ‘iets’ maar meer in mensen die geloven in het goede in én van de mens. Human heeft relatief weinig zendtijd; en vaak op ‘onmogelijke’ tijdstippen. Maar dat laatste is steeds minder een probleem. Op het (inter)net is bijna alles terug te vinden. Helaas niet door hen aangekochte documentaires, waar rechten op zitten. Zelfgeproduceerde filmpjes of radioprogramma’s kunnen wel onbeperkt en gemakkelijk bekeken/beluisterd worden.

Brainwash
Onder deze noemer worden veel filmpjes gemaakt, maar ook een festival georganiseerd. Of, zoals hier, een quiz gehouden. Altijd bedoeld om mensen te laten nadenken over ons menselijk doen en laten. Human is van vragen stellen. En niet van het aanreiken van dé antwoorden. Lijkt wat dat betreft precies op waar een (goede) openbare bibliotheek ook mee bezig is. Mensen te voeden met de dilemma’s waar we voor staan. Of: Volwassenen verleiden zich volwassener te gaan gedragen. En voor alle duidelijkheid: dé bieb – noch Human – weet wat volwassen gedrag inhoudt. Wel weten wij/zij dat iedereen die als volwassen persoon door het leven beweegt wel ongeveer aanvoelt wanneer je niet-volwassen bezig bent.

Genoeg: een quiz!
Via de nieuwsbrief maakte Brainwash haar volgers attent op een quiz: Welke filosoof ben jij?

Vierentwintig drie-keuzen vragen. Waar de nuances van afdruipen. Vragen zonder correcte of goede antwoorden. Vragen bedoeld om te achterhalen welke filosoof het ‘beste’ bij jou past. Wiens gedachten en in geschriften neergeslagen ideeën het beste aansluiten bij hoe jij – vandaag – naar de wereld kijkt. Hoe je daar in staat. Aan het eind van de quiz krijg je via mail een antwoord. Jouw favoriete filosoof. Met in het antwoord een kort filmpje bijgevoegd over jouw favoriete filosoof. Leuk gedaan! En het gaat ergens over. Met een beetje geluk kun je vervolgens in de collectie van de bibliotheek boeken van en/of over de goede man (want het zijn bijna allemaal mannen) aantreffen. En gaan lezen.

Human houdt wel van lezende, zich ontwikkelende mensen. Net als wij, van de bieb.

Artikel: Onze identiteit – Als we niet veranderen, verspelen we onze toekomst. (oktober 2016)

Citaat 467 (maandag 12 juni 2017) (collega John kwam bij David Hume uit)
Ik kwam uit bij Michel de Montaigne. Tja, essayer …

Homepage Citaten 2017

Michel de Montaigne. De essays (vertaling Hans van Pinxteren) (2004)

Michel de Montaigne. Ik ben nogal klein van stuk : essays over de ijdelheid (1997)

Saul Frampton. Speel ik met mijn kat of speelt ze met mij? : Montaigne en de kunst van het leven (2011)
Peter Burke. Montaigne (1994/2014)
Antoine Compagnon. Een zomer met Montaigne (2013/2014)
Sarah Bakewell. Hoe te leven, of een leven van Montaigne in één vraag en twintig pogingen tot een antwoord (2011)
Jenny Diski. De dochter van Montaigne : roman (2008/2010)

Plus tientallen boeken waarin hij wordt genoemd, aangehaald et cetera

Van Aristoteles zijn zes boeken aanwezig plus verschillende over zijn werk en leven.

https://www.youtube-nocookie.com/embed/-_fGBbHGZ6A

https://www.youtube-nocookie.com/embed/hRx7fdbxNPI

https://www.youtube-nocookie.com/embed/I-mf0aVrOSQ

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d