Categorieën
Muziek

Luistercafé Noordkade #06 The Everly brothers

Op vrijdag 2 juni 2017 werd in De Afzakkerij in Veghel de laatste editie van het eerste seizoen van Luistercafé Noordkade gehouden.

Tijdens deze 6e editie stonden The Everly brothers centraal. Twee jongens die in de tweede helft van de jaren zestig en de beginjaren van de sixties – vóór de komst van The Beatles – zeer populair waren. Vooral bij de jonge meisjes van toen.

Na hen zijn er tientallen jongensband geweest die daarna elk op hun eigen manier de harten van de jonge meiden van daarna wisten te raken. Voor (jonge) mensen die in de succesjaren van The Everly brothers zijn opgegroeid, zijn hun hits gaan behoren tot de evergreens uit de soundtrack van hun jeugd. Denk aan: Bye bye love, Wake up little Susie, Claudette, Bird dog, (‘Till) I kissed you, Cathy’s clown of On the wings of a nightingale.

Peter van der Wijst sprak voor de pauze met Harry Knipschild, die een groot deel van zijn leven gewerkt heeft in de muziekbranche. Hij vertelde over het fenomeen songwriters, die voor anderen schrijven.

Tegenwoordig is het volstrekt normaal (geworden) dat artiesten hun eigen nummers schrijven én uitvoeren. The Everly brothers kwamen op in een andere tijd; toen werkten professionele componisten en tekstschrijvers nauwgezet samen. En zochten platenmaatschappijen artiesten om die songs uit te voeren, opnemen, uitbrengen.

In de beginjaren namen The Everly brothers vooral werk van anderen op, met name van het (c&W-)echtpaar Boudleaux en Felice Bryant. Later in hun carrière gingen ze hun eigen nummers schrijven, opnemen en opvoeren. Het hoogtepunt van hun carrière lag tussen 1957 en 1962. Daarna kwamen andere, ‘spannendere’ bandjes op (Beatles, Kinks, Rolling stones). Toch zijn ze tot het midden van de jaren tachtig redelijk actief gebleven (qua optredens en uitbrengen nieuwe songs/albums).

Boek van Harry Knipschild: Money, money, money? : verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek (2010)
De titel verwijst naar ABBA, een groep waarmee hij in loopbaan veel te maken heeft gehad.

Na de pauze traden twee heren van The Wieners aan. Een coverband die liedjes van The Everly brothers speelt; maar ook van Buddy Holly, Johnny Cash en andere grootheden uit die tijd. Met staande bas en gitaar wisten ze met hun goed harmoniërende  stemmen verschillende classics van The Everly brothers tot leven te brengen. Af en toe waagden zelfs enkele bezoekers zich op de ‘dansvloer’.

Door een misverstand werden tijdens het interview de verkeerde Youtube-filmpjes gedraaid. Hieronder staan alle clips die Harry deze avond wilde laten zien en horen.


Homepage Luistercafé Noordkade

(zaterdag 10 juni 2017)
Hans van Duijnhoven

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: