Categorieën
Citaten TED-talks

Bibliothecaris is het mooiste vak dat er is, mensen verbinden met verhalen. De uitdaging is om die elke dag een beetje beter te maken. Daar kom ik graag voor uit mijn bed”

TEDx Veghel
Natuurlijk begint een voorbeschouwing op de tweede TEDx Veghel met een citaat van een bibliothecaris.

Erik Boekesteijn. Hij heeft niet alleen zijn naam mee, maar werkt de laatste tijd ook nog bij de Koninklijke Bibliotheek.  Heeft in zijn  leven honderden – wellicht duizenden – bibliotheken in binnen- en buitenland bezocht. Weet wat er zoal te koop is. Waar bibliotheken mee bezig zijn. Terecht dat hij op vrijdag 9 juni op de tweede TEDx Veghel spreekt.

Een bibliotheekeditie?
Een editie die in de aanloopfase nog aangekondigd werd als de ‘bibliotheek-editie’. Maar gaandeweg drong het besef door dat die klemtoon niet de goede was. Het gros van de twintig sprekers heeft op zich niet zo veel met ‘de bieb’; hebben zelden een boek gepubliceerd. Wel zijn ze allemaal op hun manier – evenals bibliothecarissen – bezig met Kennis. Delen. En Verbinden.

Twintig sprekers proberen vijfhonderd bezoekers in het ‘Koekgebouw’ op de Noordkade in Veghel (gemeente Meijerijstad, sinds 1-1-2017) op vrijdag 9 juni 2017 enthousiast te maken voor hun ‘ding’. Ze bereiken die dag waarschijnlijk ook duizenden Nederlanders die verspreid over Nederland in ‘hun’ bibliotheek de live stream kunnen volgen. En nog veel meer mensen, als later in de zomer van 2017 de gemonteerde speeches online zullen worden gezet.

Een gemengd gezelschap
Op 9 juni treden (af en toe Bewust ietwat oneerbiedig geformuleerd) aan: een diplomaat, nanotechnoloog, data-analist, bibliothecaris (2x), tijdbom, obesitas-bestrijder, agrozorger, innoveerder, dilemma-brenger, blockchainer, designer, varkenshartman, hacker, coach, muziekstemmer, hondentrainer, strateeg en wielrenner.

De Noordkade
Voor niet-Veghelnaren is ‘De Noordkade’ wellicht nog geen begrip. Het is een voorbeeld van zo’n plek waar vroeger ‘dingen’ werden gemaakt. In Veghel was dat mengvoeder. Op de Noordkade, een zijtak van de Zuid-Willemsvaart, stonden vroeger mengvoederfabrieken. Met hun typische hoge silo’s. Nadat deze fabrieken naar een logistiek gezien betere plek waren verhuisd bleven lege panden over. Op een immens terrein. Gelukkig heeft een Veghelse ondernemer ingezien om dit terrein aan- en op te kopen. Vervolgens heeft hij er voor gezorgd dat in die panden weer leven werd geblazen. Het traject is nog steeds niet afgelopen, maar zeker is dat er de laatste jaren verschillende functies zijn neergestreken: een muziekschool, creatief centrum, bioscoop, museum, winkels, horeca en podia. Begin 2018 start hier theater De Blauwe kei in een nieuwe behuizing.

Vorig jaar werd de eerste TEDx in een relatief kleine zaal gehouden. Volgens de regels van het hoofdkantoor van TED mogen bij een eerste editie van een TEDx (dat is een lokale variant) slechts honderd bezoekers aanwezig zijn. Bij een tweede editie (dit jaar dus) maximaal vijfhonderd. Vandaar dat dit jaar TEDx Veghel in het zogenaamde ‘Koekgebouw’ wordt gehouden, waar naar verluidt voor 1500 mensen plaats is.

Hier gaat het gebeuren

Twintig namen
Hieronder negentien namen van sprekers die zullen aantreden. Momenteel staan op de website van TEDx Veghel citaten van alle deelnemers. Voor het gemak – en later – worden ze hier samengebracht. Aan het eind van de dag zal een mystery guest aantreden. Van hem of haar is dit citaat: Kun je dromen….ongeacht je leeftijd?

Mijn stiekeme hoop is dat het Koert van Mensvoort zal zijn, van wie onlangs Brief aan de Mensheid verscheen. Een brief die nauw aansluit bij de geest van deze TEDx. Ik vermoed echter dat het iemand anders zal zijn.

19 citaten van 19 deelnemers

Marlies de Bats. “Gedetineerden krijgen te maken met iemand die niet bang voor ze is, niet oordeelt en zelfs blij is”
Erik Boekesteijn. “Bibliothecaris is het mooiste vak dat er is, mensen verbinden met verhalen. De uitdaging is om die elke dag een beetje beter te maken. Daar kom ik graag voor uit mijn bed”
Frank van den Boogaard. “Wat zijn onze waarden en normen, naar elkaar en naar derden?”
Thomas Dekker. “Ik was al heel jong verliefd, verliefd op de wielersport. Dit groeide bij mij uit tot een diepe liefde, het is mijn DNA. De mentale en fysieke strijd met jezelf is iets ongekends
Victor Gevers. “De kwetsbaarheden in de infrastructuur van het internet, als die niet opgelost worden, dan gaat een keer het licht uit”
Jos Hakkenes. “Soms moet je zelf een tijdje rondjes draaien in je eigen carrière om plots een afslag te vinden voor een humane, agrarische maar super innovatieve broedplaats”
Mies de Koning. “Unless your ideas are ridiculed by experts they are worth nothing” (citaat van Reg Revan)
Gert Kramer. “Denk je ooit na waarom we een getallenreeks hanteren van 1 tot 10 in plaats van 1 tot 9?”
Edgar van Leest. “Alleen ga je mogelijk sneller, maar samen kom je verder!”
Tom Loois. “Op mijn bucketlist: een ministerie van intimiteit”
Lars Mulder. “Hartchirurgen en cardiologen kunnen briljant zijn, heel ervaren, toch is iedere medische ontwikkeling weer anders, daarom moeten zij kunnen beschikken over de meest geavanceerde trainingen, technieken en gereedschappen”
Mark Raben. “Het is belangrijk om vragen te stellen. Blockchain is een hot topic op het moment. Vraag door tot je het begrijpt en breng het onderwerp tot de kern terug”
Lambèr Royakkers. “Bijna 19.000 wetenschappers ondertekenden een open brief over een verbod op vechtrobots. Wat gebeurt er als robots een automatisch geweer mee krijgen?”
Paula Smits. “Ik was een tikkende tijdbom”
Jeroen Tas. “Mensen vinden technologie soms koud, maar het kan helpen zorg warm te laten zijn op de juiste momenten”
Rob Verhagen. “Een TED of TEDx TALK geven stond op mijn bucket list. Ik vind het prachtig dat ik deze uitdaging op 9 juni af mag vinken”
Peggy Vissers. “Mannen en vrouwen hebben verschillende kwaliteiten, er is een mix nodig om tot het beste resultaat te komen. Gelijke kansen zijn belangrijk!”
Danny Wagemans. “Together we change the world”
Menno Zevenbergen. “Nederland is één van de beste landen om een eigen bedrijf te starten. Het is zo belangrijk om je eigen passie te kunnen volgen”

Programma (onder voorbehoud) alle speeches worden in het Nederlands gehouden
09.15 Jeroen Tas – Philips: Connected care
09.45 Edgar van Leest – Brainport: Adopt or die
10.07 Tom Loois – Designer: Shaping Sexuality
10.30 Jos Hakkennes – CEO Duurzame kost: Circulaire farming in de stad
10.55 Lars Mulder – mede-eigenaar Life Tec Group: Met schrik om je hart

11.30 Thomas Dekker –ex prof wielrenner: Ben je als persoon sterker na een gevecht
11.52 Mies de Koning – New York Public Library: Wat we kunnen leren van the American Way
12.15 Gert Kramer –Wiskundige/filosoof: Van broncode naar wereldvrede
12.40 Marlies de Bats – Dutch cell dogs: Hulp uit een onverwachte hoek
13.00-13.20 Rob Verhagen –Global Director for Health & Wellbeing Mars: Geniet meer – eet minder

14.00 Peggy Vissers – gedelegeerd bestuurder Verenigde Naties: Brabantse diplomatie: geen vrede met oorlog
14.22 Victor Gevers – ethisch hacker: “En toen ging het licht uit”
14.45 Danny Wagemans – Nanotechnologie: Een miljoen tegelijkertijd
15.05 Erik Boekesteijn – Koninklijke Bibliotheek: Bibliotheek: museum of broedplaats?
15.28 Mark Raben –Chief Technology Architect SAP: Blockchain: vloek of zegen

16.10 Paula Smits –coach nabestaanden zelfdoding: De schaamte voorbij
16.30 Lambèr Royakkers –prof Tue robotisering en kunstmatige intelligentie: Hoe krijgen we kunstmatige intelligentie de baas?
16.52 Frank vd Bogaard – SOVO: Winnen is een werkwoord
17.17 Menno Zevenbergen – Head Technology Lab – Greenhouse Group: Reïncarnatie kun je leren.
17.40 Mysterie speaker: Kun je dromen….ongeacht je leeftijd?

17.55 SLOTWOORD – dankbetuiging en award uitreiking beste spreker

Bijdrage bibliotheek Veghel
Sinds oktober 2015 hebben enkele medewerkers van Bibliotheek Veghel meegedacht over de invulling van deze dag. En de eerste editie. Namen aangedragen. Gespard met Ellen Minkels, de grote naam achter deze TEDx.

Op vrijdag 9 juni zullen we alle boeken – die bezoekers als entreebewijs voor deze TEDx van huis mee moeten nemen – innemen. In de loop van de dag mag elke bezoeker een ander boek men naar huis nemen. Als bibliothecarissen zullen we daarbij assisteren, adviseren. Ook zullen we TEDx-ers vragen naar het boek dat ze van huis mee hebben genomen; en welk ze hebben uitgekozen om mee terug naar huis te nemen.

Verder zullen we bezoekers attent maken op het Leesavontuur Homo Deus, een groots leesproject dat in het najaar start. Homo Deus : een kleine geschiedenis van de toekomst van de Israëlische historicus Yuval Noah Harari is een boek dat de gemiddelde TEDx-bezoeker zou moeten kunnen aanspreken. Enkele TEDx-talks hebben op 9 juni een link met dit boek, waarin veel vragen over onze toekomst worden opgeworpen. Wellicht lopen er enkele personen rond die graag mee willen gaan doen. Hun expertise en levenservaring met anderen willen delen; het gesprek aangaan over ingewikkelde zaken en ontwikkelingen.

Een ander woord voor bibliotheek?
Dit voorjaar kwam binnen de werkgroep het idee op om het publiek te vragen of de naam bibliotheek niet beter ingeruild kon worden voor een andere. Oproep: Bibliotheek, dekt dit woord de lading nog wel?

Ik heb de indruk dat deze oproep weinig respons heeft opgeleverd.

Het was ook geen unieke vraag. Dat leert een recent geplaatste TEDx-talk. Opgenomen in New York, maart van dit jaar. Ene Michael Bierut sprak als designer over zijn ervaringen om schoolbibliotheken in New York te helpen zich opnieuw te profileren. In How to design a library that makes kids want to read gaat het over de noodzaak om die – wellicht – wat oubollige naam te veranderen in ‘iets’ anders. Kern van zijn verhaal is dat dit niet nodig was. Wel laat hij zien wat hij gedaan heeft om ‘de bieb’ voor kinderen en jongeren aantrekkelijker te maken.  The L!brary.

Programmaboekje

    
     
     
     
     
     
     

Meer lezen?
Artikel: TEDx Veghel in zestig bibliotheken te zien (BD, 6 juni 2017)

Andere artikelen over de eerste TEDx Veghel
TEDx Veghel – Food4Thought (juni 2016)
Frits van Eerd – Service het nieuwe goud? (TEDx Veghel) (juni 2016)
Babs van Geel – We zijn elkaars medicijn tegen eenzaamheid (juni 2016)
Willie Smits: Greed is still winning (juni 2016)
TEDx Veghel – 15 filmpjes (juli 2016)
kk = de meest spraakmakende toekomstdenker van nu (maart 2017)
Oproep: Bibliotheek, dekt dit woord de lading nog wel? (april 2017)

Citaat 466 (dinsdag 6 juni 2017)
Homepage Citaten 2017

Één reactie op “Bibliothecaris is het mooiste vak dat er is, mensen verbinden met verhalen. De uitdaging is om die elke dag een beetje beter te maken. Daar kom ik graag voor uit mijn bed””

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: