Categorieën
Boeken Filosofie Maatschappij Next

Homo deus – Leest u mee?

Aanvulling woensdag 15 september 2017
Op donderdag 12 oktober wordt in de Bibliotheek Oss de eerste van drie bijeenkomsten over Homo Deus van Yuval Noah Harari gehouden. Helaas waren er onvoldoende deelnemers om in de Bibliotheek Uden en/of de Bibliotheek Veghel een tweede groep op te starten. Op een wachtlijst staan echter verschillende mensen die openstaan voor een tweede of derde groep in Uden, Veghel en/of Oss.
Klik hier indien u geïnteresseerd bent om in de eerste maanden van 2018 deel te nemen aan zo’n groep. Kern is dat er drie bijeenkomsten in een bibliotheek worden gepland. ‘s Avonds van half acht tot half tien. De locatie hangt af van het aantal deelnemers.

Homo Deus – een bijzonder boek
Onlangs verscheen de vertaling van Homo Deus : een kleine geschiedenis van de toekomst van de Israëlische historicus Yuval Noah Harari. Een van dé boeken van 2017, en daarna.

Homo Deus
In de regio Noord Oost Brabant hebben honderden mensen dit boek gekocht en gelezen. Het als geheimtip doorgegeven aan anderen. Terecht. Een belangwekkend boek, waarin hij een toekomst voorziet waarin wij mensen als een soort god – Homo Deus – door het leven zouden kunnen gaan bewegen. Daaraan zitten – om het eufemistisch te stellen – enkele ‘kanten’, waarover zeer nadrukkelijk gepraat moet worden. Worden we goden of losers?

Het boek kost afgerond €25,–.

Een leesavontuur
Dit boek schreeuwt om een gesprek over de implicaties van alles wat hij aansnijdt. De samenwerkende bibliotheken in Noord Oost Brabant organiseren in het najaar verschillende bijeenkomsten waar leden én niet-leden met elkaar in gesprek kunnen over dit belangrijke boek.

Deze bijeenkomsten worden bij voldoende belangstelling gehouden in de bibliotheken in Oss, Uden en Veghel. In dezelfde periode zal de bibliotheek verschillende sprekers uitnodigen om zich over bepaalde aspecten van hetgeen Harari aansnijdt uit te spreken. Doet allen mee aan dit leesavontuur!

Aanmelden
Middels dit formulier kunt u aangeven of u aan een leesavontuur rondom dit boek mee wilt doen. Dat houdt in:
1. U koopt of leent het boek (van een kennis) (de bibliotheek heeft té weinig exemplaren voor iedereen)
2. U gaat het boek lezen
3. U neemt deel aan nog te organiseren bijeenkomsten (met aanvullende informatie en debat)

Via het email-adres wordt u op de hoogte gehouden.

Bas Heijne
Publicist Bas Heijne heeft voor de Nederlandse editie een voorwoord mogen schrijven. En dat is geen toeval. Heeft te maken met een project waar hij in 2015 voor Human aan werkte: De volmaakte mens. Die ook op dvd geleend kan worden. Het boek bij deze 6-delige serie is: Kleine filosofie van de volmaakte mens.

Op zondag 30 april sprak Bas Heijne op verzoek van de bibliotheek in schouwburg De Lievekamp. Klik hier voor een (lang) artikel over Bas Heijne. Hij sprak over zijn boeken Onbehagen : nieuw licht op de beschaafde mens en Staat van Nederland : een pleidooi.

Artikelen op deze website waarin Homo Deus wordt meegenomen
Homo Deus – de mens zal in zijn jacht naar gezondheid, geluk en macht steeds een van zijn eigenschappen veranderen, en dan nog een, net zolang tot hij niet meer menselijk te noemen is. (maart 2017)

Derde plek – hebben niet door dat de twintigste eeuw moe en versleten is en dat de pijlers waarop we onze samenleving hebben gebouwd () op het punt staan om met een laatste fatale zucht in te storten (maart 2017)

Herlezen – We stand little chance of writing a new () story that is fit for our times if we keep falling back on last-century’s () storybooks. (april 2017)

Dag van de aarde – Brief aan de Mensheid (april 2017)

Robotica – We zullen als mens heel erg ons best moeten doen om in control te blijven. (mei 2017)

TINA – maar feiten zullen niemand veranderen die niet veranderd wil worden. (mei 2017)

Wetenschap – Er is geen juist antwoord (juni 2017)

Kurzgesagt – De opkomst van machines – waarom automatisering deze keer anders is (juni 2017) in dit artikel wordt u verwezen naar boeken die Harari heeft gelezen, geraadpleegd

Money tree – … een hele boomgaard verschijnt … (juni 2017)

Empathie – Laten we vechten om de wereld te bevrijden, weg met nationale grenzen, hebzucht, haat en intolerantieEmpathie – Laten we vechten om de wereld te bevrijden, weg met nationale grenzen, hebzucht, haat en intolerantie (augustus 2017)

Enkele artikelen over Homo Deus en Yuval Noah Harari
Recensie Engelse editie: Fascinerend boek over hoe wij allemaal in illusies leven (NRC september 2016)
Bespreking Nederlandse editie: De betekenis van het leven (de evolutie volgens Yuval Noah Harari) (De Groene Amsterdammer, februari 2017)
Recensie Engelse editie: Homo Deus by Yuval Noah Harari review – how data will destroy human freedom (Guardian augustus 2016)
Interview: 3 vragen aan Yuval Noah Harari over zijn nieuwste boek ‘Homo Deus’ (Kennisnet, febrauri 2017)
Interview: Het humanisme heeft zijn langste tijd gehad (NRC maart 2017)
Interview: Yuval Harari on why humans won’t dominate Earth in 300 years (Vox, maart 2017)
Column Farid Tabarki (Overleven) in Het FD, 22 juni 2017
Literaire kroniek Carel Peeters: De schrijver van ‘Homo Deus’ heeft niets met mensen (juni 2017)
Artikel Noah Yuval Harari. AI will create ‘useless class’ of human, predicts bestselling historian (Guardian, 20 mei 2016)
Gesprek tussen Yuval Noah Harari en Daniel Kahneman. Death Is Optional  
Artikel Yuval Noah Harari: ‘Homo sapiens as we know them will disappear in a century or so’ (Guardian, maart 2017)
Interview met Yuval Noah Harari. How Humankind Could Become Totally Useless (februari 2017)
Artikel Wouter van Noort. Spartelen in een rivier van data (De Groene Amsterdammer, april 2017)
Artikel Yuval Noah Harari. Were we happier in the stone age?  (Guardian, september 2014)
Recensie door Hendrik Spiering: Fascinerend boek over hoe wij allemaal in illusies leven (NRC, september 2016)
Interview Yuval Noah Harari. De mens leeft vooral in illusies (mei 2015)
Column: Gaan algoritmes de mens regeren? (blog Jonge bazen)
Artikel Waarom nog Artsen opleiden als Kunstmatige Intelligentie betere diagnoses stelt? (ManagementPro, augustus 2017)
Column Robbert Dijkgraaf – Dataïsme (april 2015)
Column Ferdinand Grapperhaus. De moeder centraal (29 augustus 2017) gepubliceerd in het FD

Voorpublicatie in Trouw: Geef ons heden ons algoritme (februari 2017)

Youtube – Yuval Noah Harari on the Rise of Homo Deus (1:13:17)

https://youtu.be/JJ1yS9JIJKs

Nieuwsuur: Homo Deus: na God en de mens bepalen algoritmen straks alles (28 april 2017) (8:14)

DWDDBoek van de maand 2017 (28 februari 2017)

Column Louise Fresco: Die somberheid over de aarde deel ik niet (NRC, 3 mei 2017)

Op vrijdag 9 juni hield Lambèr Royakkers (verbonden aan de Technische Universiteit Eindhoven) een talk over Kunstmatige Intelligentie op de tweede editie van TEDx Veghel. Klik hier voor een artikel over die talk en de relatie daarvan met Homo Deus.

(vrijdag 7 april 2017)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

8 reacties op “Homo deus – Leest u mee?”

[…] De schaamte voorbij | Paula Smits Ná Paula trad hoogleraar Lambèr Royakkers aan. Wederom een ‘ict- verhaal’. Een perfect mini-college over kunstmatige intelligentie en zelflerende systemen. Ik vermoed dat veel mensen niet in de gaten hebben dat deze ontwikkeling veel harder gaat als zij denken. Dat we aan de vooravond staan van het toevoegen van snufjes AI aan bijna ‘alles’. Alhoewel hij de naam Yuval Noah Harari, noch zijn boek (Homo Deus : een kleine geschiedenis van de toekomst) noemde, ging het daar tóch over. Hij stipte kort aan dat niet de minste personen (zoals Stephen Hawking, Elon Musk, Nick Bostrom) zich grote zorgen maken over deze ontwikkeling. Wellicht staan we aan de vooravond van systemen die ons mensen gaan overvleugelen. Royakkers leek me geen paniekzaaier en iemand die gelooft dat ‘het’ wel goed zal aflopen. Hij sloot (naar mijn mening terecht) af met de oproep om deze ontwikkelingen nauwgezet te volgen en zeer serieus te nemen. In mijn top drie van deze dag staat deze talk op twee. Zonder enige twijfel ga ik hem benaderen om op een later moment terug te keren naar onze regio. Om dieper op dit onderwerp in te gaan.Zijn verhaal sluit (natuurlijk) naadloos aan bij het Leesavontuur Homo Deus. […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: