Categorieën
Muziek

Luistercafé Noordkade #07 Muddy Waters

Op vrijdag 8 september 2017 werd tijdens de zevende editie van Luistercafé Noordkade eer betoond aan Muddy Waters en bluesmuziek.

Hoofdgasten waren deze avond Robbert Fossen en Thomas Toussaint, die na de pauze een uur lang liedjes vertolkten die Muddy Waters ook speelde.

Voor de pauze werd Johan Spin geïnterviewd over zijn passie voor bluesmuziek en de zuidelijke staten van de VS. De aanleiding voor het gesprek was zijn eind 2016 verschenen boek Reizen door het land van de blues.

Kort voor de pauze werd een column voorgelezen, waarna het liedje dat daarin centraal stond, werd gedraaid. Nagekomen liedje.

Het was een geslaagde avond, met naar schatting tachtig bezoekers.

Wat gaan we doen
In het najaar van 2016 kwamen door het toeval twee ideeën samen. De bibliotheek wilde deskundige muziekliefhebbers laten vertellen over hun favoriete artiest, genre en/of stijl. En De Afzakkerij zocht een moment waarop artiesten die een luisterend publiek vragen hun kunstjes konden en mochten vertonen. We besloten om te kiezen voor de vrijdagavond. In principe de eerste van de maand. En te bezien of we het tot juni konden vol plannen, regelen, organiseren. We slaagden daarin. Dus besloten we door te gaan.

Van september tot juni 2018.

Tien bijeenkomsten waar we eer blijven betonen aan artiesten, genres en stijlen. De kern is steeds dat we artiesten zoeken die de bewuste artiest kunnen coveren. De bibliotheek benadert muziekliefhebbers en deskundigen om op zo’n avond iets te komen toelichten. En het publiek wordt geacht te luisteren én af en toe een consumptie te nuttigen. De entree is immers gratis;

De eerst editie rondom Muddy Waters geeft hoop dat dit een goede formule is. Waar we open staan voor onverwachte intermezzo’s. Zoals deze avond waar tijdens de pauze een bezoekster over een bijzondere ontmoeting met Muddy Waters vertelde. Ruim vijfendertig jaar geleden. Tijdens het Northsea (jazz)festival in Den Haag. Speelde Muddy Waters op het dakterras met Herman Brood. Dat trok zoveel kijkers dat de brandweer besloot de zaak te ontruimen. Even later stond de toen nog jonge vrouw met Muddy en twee andere muzikanten in de lift. Maar die bleef steken. Tijdens dat half uur informeerde Muddy galant of de dame in kwestie nog ‘vrij’ was. Gelukkig wilde onze bezoekster dat verhaal vervolgens op het podium met de zaal delen.

Kom naar voren
Er zijn zonder enige twijfel meer mensen in de regio Noord Oost Brabant die ooit een of andere muziekheld live hebben meegemaakt. Meldt u aan, indien dit het geval is. Wellicht nemen we uw verhaal in een aankomende editie van Luistercafé Noordkade op.

Een introductie-filmpje
Nieuw is dat we de hoofdgast van de avond vragen om van te voren een kort filmpje te maken, dat we via sociale media kunnen delen. Robbert Fossen heeft dat prima gedaan. Verder hebben we de huisstijl (van affiches, flyers e.d.) aangepast en voegen we af en toe nieuwe elementen aan de formule toe.

Kern blijft echter steeds: een mix van muziek luisteren én er over praten. Onder het genot van een drankje. In een zaal vol muziekliefhebbers.

Muddy Waters
Muddy Waters (1913-1983) is een van de écht grote namen uit de blues. Johan Spin vertelde echter niet alleen over Muddy maar ook over het ontstaan van deze muzieksoort. In de zuidelijke staten van de Verenigde Staten. Hij stipte uiteraard de slavernij aan en vertelde over zijn fascinatie voor deze omgeving. Hij liet kort enkele fragmenten uit onderstaande filmpjes zien. In die korte tijd noemde hij ook namen als Alan Lomax en Willie Dixon.

Column Nagekomen liedje over Set me free van The Unthanks van de cd Diversions : vol. 4 The songs and poems of Molly Drake (Rabble rouser 2017)

Homepage Luistercafé Noordkade

(woensdag 15 september 2017)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d