Categorieën
Muziek

Luistercafé Noordkade #13 Nirvana

Op vrijdag 2 maart 2018 werd tijdens de dertiende editie van Luistercafé Noordkade eer betoond aan Nirvana.

Dit keer vond de avond plaats in De Apotheek, een nieuw ingerichte zaal op de Noordkade in Veghel.

Naar verwachting zullen op deze locatie vaker luistercafés worden gehouden. Deze locatie heeft als voordeel dat er slechts één ingang is, waardoor bezoekers die voor iets anders komen niet meer per ongeluk door de zaal heen kunnen lopen. Dat is meteen ook een van de nadelen: argeloze bezoekers ervaren niet meer wat een luistercafé is. Verder heeft de ‘verhuizing’ alleen maar voordelen: nieuw meubilair, een goede beamer, een goede akoestiek, toiletten die dichtbij zijn. Een prima plek.

Als organisatie kijken we terug op een zeer geslaagde avond. Dat lag niet alleen aan de zaal maar vooral aan de gasten. Selma Beuger, Marcel Haug en drie jonge jongens van het conservatorium Rotterdam die zich A Tribute to Nirvana noemden. Ook de opkomst was prima, ruim 120 bezoekers. Die aandachtig luisterden; er was minder geroezemoes.

Het hoogtepunt van de avond – en van alle tot nu toe gehouden avonden – zat aan het eind. Maar we begonnen met een korte introductie van Nirvana. Welke albums ze zoal hebben uitgebracht. Ook memoreerden we dat zanger Kurt Cobain lid is van de Club 27. Muzikanten die op 27-jarige leeftijd zijn gestorven. Op de Engelse Wikipedia staat een lijst met momenteel 65 namen. Vanwege het overvolle programma zagen we af van het volledige voorlezen van de column Laat maar!  Het speciaal daarvoor geselecteerde Youtube-filmpje – waarin twee creatieve geesten de slotsong van Unplugged in New York onder handen namen – lieten we achterwege.  Achteraf een goede beslissing.

Daarna was het de beurt aan Selma Beuger. Zij gaf met een keyboard een mini-college Kurt Cobain. Selma is als klassiek musicus opgeleid. Sinds 2006 geeft ze piano-, theorie-, compositie- en groepslessen. Op zeker moment raakte ze gefascineerd door de liedjes van Kurt Cobain. Ze zag en hoorde overeenkomsten tussen zijn werk en dat van componist als Guillaume de Machaut. Had het over contrapunt, liet enkele voorbeelden horen en slaagde er met haar enthousiasme in om haar kernboodschap te laten doordringen: Kurt Cobain was een bijzonder liedjesschrijver en er zijn raakvlakken tussen zijn werk en dat van sommige klassieke componisten.

Daarna trad Marcel Haug aan. Die in een interview vertelde dat hij Nirvana live had gezien. In het najaar van 1991. En hoe stoned Cobain was. Dat het een slecht optreden was, maar wel legendarisch. Ook hij was lyrisch over de grootsheid van de liedjes van met name Nevermind. Gaf wel toe geen absolute fan (meer) te zijn. Marcel heeft als programmeur van muziek zijn werk gemaakt en sindsdien (natuurlijk) meer muziek leren ontdekken en waarderen. Toch koestert hij nog steeds dat optreden.

Vervolgens kregen de drie jongens van A Tribute to Nirvana de vloer. Centraal stonden de liedjes van de liveplaat Unplugged in New York. Drie mannen: Vincent van Santfoort zang en gitaar, Jaro Bellekom op bas en harmony vocals en Joey de Boer op drums. Ze hadden zich voorgenomen om het ‘rustig’ te houden. Dat lukte bijna de hele avond. Af en toe vlogen ze (gelukkig) uit de bocht en werd het volume opgevoerd.

De verrassing zat – zoals hierboven al aangegeven – aan het slot. Toen speelden ze Where did you sleep last night. Vincent nam de eerste coupletten voor zijn rekening. De verrassing was dat Jaro met zijn zware stem het laatste deel voor zijn rekening nam én precies dezelfde emotie als Kurt Cobain in zijn vertolking wist te leggen. Schreeuwen, gillen. Volstrekt over de top. Boos, angstig, onzeker. Eén grote schreeuw richting zijn geliefde (die hem had bedonderd) én de hele wereld. Imposant. Er is geen ander woord voor. Dat had het publiek ook in de gaten. Dat als één groep opsprong, hen zeer warm toeklapten en wilden laten horen dat ze iets magisch hadden meegemaakt.

Helaas was het daarmee af én op. Ze hadden geen nummers meer voor een encore, zelfs niet The man who sold the world. Helaas hebben we juist van dit liedje geen opnames gemaakt.

Nirvana

Studioplaten
Bleach (1989)
Nevermind (1991)
In utero (1993)

Live platen
Unplugged in New York (1994)
From the muddy banks of the Whiskah (1996)
Live at Reading (2009)

Verzamelcd’s
Incesticide (1992)
With the lights out (2004)

Homepage Luistercafé Noordkade

(maandag 5 maart 2018)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Één reactie op “Luistercafé Noordkade #13 Nirvana”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: