Categorieën
Muziek

Luistercafé Noordkade #14 Willem Wilmink

Op vrijdag 6 april 2018 werd tijdens de veertiende editie van Luistercafé Noordkade een ode gebracht aan de Enschedese dichter, schrijver en musicus Willem Wilmink.

Alleen verliep de avond anders als van tevoren bedacht. Muziekgroep Stanza bracht een mooie set liedjes op teksten van Willem Wilmink. Helaas bleek de beoogde Willem Wilmink-kenner – Frank Verhallen – ‘s morgens ziek te zijn.

Gelukkig lukte het Peter om binnen anderhalf uur een meer dan waardige vervanger te vinden, Frank Deiman. Een stadsgenoot die tien jaar lang samen met Wilmink muziek had gemaakt. Frank Deiman is componist, arrangeur, dirigent en heeft samen met Wilmink veel projecten gedaan. Een daarvan is de opname van de Nederlandse versie van ‘de’ Carmina burana van Carl Orff, waarvoor Willem Wilmink de vertaling maakte. Tijdens het interview gaf Frank aan dat hij Wilmink gedurende tien jaar wekelijks een keer ontmoette. Zijn kinderen zagen hem als een soort opa.

Stanza
Zoals verwacht maakte Stanza haar faam waar. Deze Eindhovense band (met Lithse inbreng) heeft ‘iets’ met Nederlandstalige liedjes. Liedjes met een literair karakter. Liedjes die ergens over gaan. En liedjes die er qua muziek uitspringen. Waar nodig componeren ze zelf de muziek voor teksten waar ze ‘iets’ mee hebben. Stanza zag deze avond als een try-out voor hun derde programma. Eerder brachten ze liedjes van Bram vermeulen. In hun tweede programma stonden Nederlandstalige liedjes van Belgische componisten centraal.

Het toeval wil dat het Willem Wilmink-programma op vrijdag 8 juni 2018 in Eindhoven in première zal gaan. Locatie: het voormalige (filmtheater) Plaza Futura, dat verder is gegaan onder de naam Pand P. Op 8 juni staat de laatste editie van het seizoen 2017-2018 centraal (Carlos Gardel en de tango); dus zullen we verstek laten gaan.

Ik geloof niet dat iemand écht heeft gemerkt dat Stanza een try-out speelde. Muzikaal kan ik het niet beoordelen. Wel moet nog wel geschaafd worden aan de aankondigingen. Wie wat  wanneer en hoe zegt. Ik heb de indruk dat de meeste bezoekers zeer tevreden waren over hun optreden.

 Cd’s
Willem Wilmink & Quasimodo. Loodzware tassen (2005)
Quasimodo. Verboden voor kinderen (1999) Quasimodo speelt liedjes van Willem Wilmink
Carl Orff. Carmina burana : de Nederlandse (vertaling Willem Wilmink) (1996)

 Achtergrondartikel: Willem Wilmink en het belang van instituten (13 februari 2018)

Homepage Luistercafé Noordkade

(dinsdag 1 mei 2018)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d