Categorieën
Muziek

Luistercafé Noordkade #16 Carlos Gardel

Vrijdag 8 juni 2018 werd het tweede seizoen van Luistercafé Noordkade afgesloten met een ode aan Carlos Gardel en de tango.

Het plan was dat deze avond door een stel dansers uit Eindhoven (Tipo Tango) live op muziek van Conjunto Añoranza gedanst zou worden. En dat een van de dansers – Bart Wijgergangs – geïnterviewd zou worden door collega Peter van der Wijst.

Maar ‘s ochtends liet zanger Fred Mathijsen weten dat hij zijn stem was verloren. Dus bedachten we een noodplan. Gelukkig bleek ‘s avonds dat Fred tóch enkele liedjes kon zingen (drie om precies te zijn). Verder had een van de leden van Tipo Tango – Ralph – begrepen dat hij een mini-college over de geschiedenis van de tango zou houden. Dat kwam niet alleen mooi uit, maar was achteraf een perfect onderdeel van deze zeer geslaagde tango-avond.

Door zijn verhaal werd duidelijk dat ‘echte’ tango-dansers niet graag noch vaak op muziek van Carlos Gardel (1890-1935) dansen. Ze geven de voorkeur aan meer ritmische liedjes en hebben ‘minder met de weemoedige melodieën uit zijn songs. Añoranza betekent trouwens ‘heimwee’.

Acht dansers van Tipo Tango dansten verspreid over de avond op acht liedjes. Bart Wijgergangs gaf telkens een korte toelichting. Na de pauze werd noodgedwongen gedanst op ingeblikte muziek. We sloten de avond wel af met een liedje van Carlos Gardel.

 Een geslaagde avond; een mooie afsluiting van een seizoen waarin tien uiteenlopende muziekstijlen ‘voorbij’ kwamen. Blues (Muddy Waters), Americana/roots (Neil Young en Steve Earle), pop (Queen en Elvis Costello), grunge (Nirvana), een fenomeen (het songfestival) en tango (Carlos Gardel).

Het derde seizoen
Vanochtend hebben we de krijtlijnen voor het nieuwe seizoen neergezet.

Joost van der Hagen gaat op zoek naar artiesten die tijdens Luistercafé Noordkade een van de volgende muziekhelden kunnen of willen coveren: Eric Clapton, Tom Waits, Frank Sinatra, David Bowie, Ray Charles, Robert Johnson, Edith Piaf.

Verder willen we ‘iets’ doen met Franz Schubert, zijn Lieder – wellicht zijn Winterreise – en de link met populaire muziek. Ook staat een avond rondom de opkomst van The Beatles en met name the Merseybeat op het programma. Het seizoen willen we in juni afsluiten met de flamenco.

Of het allemaal gaat lukken is niet zeker, maar we gaan ervoor. De eerste editie van het derde seizoen (#17) staat gepland voor vrijdag 14 september 2018 in De Apotheek op de Noordkade in Veghel.

Homepage Luistercafé Noordkade

(maandag 11 juni 2018) dank Jan Willems (2x) voor gitaar en accordeonbegeleiding

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Één reactie op “Luistercafé Noordkade #16 Carlos Gardel”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: