Categorieën
Muziek

Luistercafé Noordkade #23 Toen was geluk heel gewoon

Vrijdag 8 maart 2019 brachten we tijdens de 23e editie van Luistercafé Noordkade eer aan Nederlandstalige liedjes uit de jaren vijftig en zestig. Deze liedjes werden vertolkt door Rob, Ria, Ronnie & de Zippers. Geertjan Wekx uit Nijmegen vertelde als kenner en liefhebber van de beginjaren van de popmuziek in Nederland over deze periode; hij draaide ook enkele plaatjes.

Rob, Ria, Ronnie & de Zippers is een uit zeven personen bestaande band; vijf muzikanten en twee zangeressen. Elly Nietvelt, zang; Erik van Dijck zang, toetsen en gitaar; Frank van Grootel, zang en gitaar; Jos Kluitmans, zang en basgitaar; Phineas Wassal, saxofoon, percussie, toeters en bellen; Pieter van Beek, drums; Reini van Asselt, zang. Minstens drie muzikanten spelen ook in andere bandjes (Stanza, Do the dishes).

Om het publiek mee te nemen naar de sfeer van de fities en sixties hebben de heren keurige pakken (à la the Blue diamonds) en de dames kleurige jurken (à la ) aan. Die uitdossing draagt in hoge mate bij aan hun succes. Een beetje tongue-in-cheek; campy.

Veel nummers bestaan uit medleys waarin bekende en iets minder bekende Nederlandse liedjes uit die tijd zijn opgenomen. Aan het eind van de avond werd er zelfs door verschillende bezoekers fanatiek meegedanst (vooral bij de uitsmijter Kom van het dak af, van Peter Koelewijn en zijn Rockets). Klik hier voor de presentatie waarin de filmpjes zijn opgenomen.

Voor de pauze sprak Peter met Geertjan Wekx uit Nijmegen. Hij vertelde over verschillende songs en artiesten. Ook kwamen kort fragmenten uit oud filmpjes voorbij.

Vic van de Reijt
In de inleiding haalde ik bewust Vic van de Reijt naar voren. Die zich in 1999 realiseerde dat er aan het eind van de twintigste eeuw aan de hand van singletjes teruggekeken kon worden op Nederlandstalige muziek. Die artikelen verschenen eerst in Het Parool en werden later gebundeld in wat tot een reeks verzamelcd’s zou uitgroeien. Die eerste verzamelcd (met vijf schijfjes én 100 liedjes) verscheen in 2000. Op die uitgave stonden alleen originele Nederlandstalige liedjes. Een jaar later verscheen een opvolger met alleen Nederlandstalige covers. Later verschenen en verzamelcd’s met Vlaamse en Surinaamse muziek; liedjes uit Duitsland; Italiaans en Spaans en Engelstalige uit de fifties. Ook kwamen er verzamelaars met carnavals- en kerstmuziek. Al met al werden ruim zeshonderdvijftig liedjes door deze uitgever voor negen cd’s uitgezocht, kort) toegelicht en uitgebracht. De kern bij alles wat altijd dat een bepaald nummer ooit op single (vinyl) was uitgebracht.

Verzamelcd’s van Vic van de Reijt
Vic van de Reijt’s top 100 van Nederlandstalige singles (2000)
De Nederlandstalige cover top-100 van Vic van de Reijt (2001)
Vic van de Reijt presenteert Surivlaams! : 60 Nederlandstalige tophits uit België en Suriname (2008)
Vic van der Reijt presenteert : Ik voel mij als een kerstboom zonder piek (2009)
Vic van de Reijt presenteert Och was ik maar… een paard in de gang! (2010)

Vic van de Reijt présente les meilleurs 69 : Van Brel tot Bruel & van Piaf tot Poppys (2005)
Vic’s fabulous fifties : De 100 favorieten van Vic van de Reijt (2009)
Van Du tot Da Da Da : de 60 mooiste Duitse liedjes (2006)
Vic van de Reijt presenteert Italiano! : 70 Italiaanse favorieten (2012)

Homepage Luistercafé Noordkade

(zondag 24 maart 2019)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: