Categorieën
Muziek

Luistercafé Noordkade #24 David Bowie

Vrijdag 5 april stond tijdens de 24e editie van Luistercafé Noordkade in De Apotheek in Veghel David Bowie centraal. De muziek werd verzorgd door Non Blonde Bowie. Zij traden met drie personen aan: Danny Keetels (gitaar en zang), Stefan Danckaert (trompet, trombone en bugel) en Thom Kooijmans (saxofoon). Voor deze avond hadden ze hun bassist en drummer thuisgelaten. Die ‘onderlaag’ werd niet gemist. Stefan en Thom maakten met hun blaasarrangementen het gemis van drums en bas meer dan goed.

Peter sprak voor de pauze met journalist/tekstschrijver Peter Sierksma over David Bowie en het interview dat hij in 1997 met hem mocht voeren. Tijdens zijn betoog liet hij kort fragmenten uit enkele filmpjes zien.

De avond begon met een column: A prententious boy. Waarom het goed is dat er in een samenleving mensen zijn die pretentieus zijn. Heeft een link met een recent verschenen boek van Joost de Vries: Echte pretentie.

Een fenomeen
David Bowie stond al geruime tijd op ons lijstje. Hij heeft eenzelfde statuur als (een) Bob Dylan, Neil Young of Elvis Costello. Een manier om het belang van een muzikant te ‘meten’ is door te kijken hoeveel van zijn albums op acclaimed music worden genoemd en op welke positie zij staan. Acclaimed music is een platform waar muzieklijstjes worden verzameld die samengesteld zijn door muziekprofessionals. Het heeft geen link met verkoopcijfers en/of favoriete platen van luisteraars.

Op dit platform staat een lijst met de beste 3.000 platen, of all time. Door de tijd heen verandert deze lijst; oudere platen vallen af en er komen nieuwe ‘meesterwerken’ bij. Sinds jaar en dag staat hier Pet sounds van the Beach boys op nummer een. Verder staan redelijk vast in de top tien albums van the Beatles, Rolling Stones, Nirvana, the Clash, Radiohead en Bob Dylan. David Bowie staat niet in de top tien, maar in deze lijst staan maar liefst veertien van zijn albums. Alleen van Bob Dylan en Miles Davis staan er meer albums in.

Die veertien Bowie-albums zijn:
16    The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (1972)
70    Hunky Dory (1971)
101   Low (1977)
179   ★ [Blackstar] (2016)
253   Heroes (1977)
304   Station to Station (1976
482   Scary Monsters (And Super Creeps) (1980)
499   Aladdin Sane (1973)
895   Young Americans (1975)
1015  The Next Day (2013)
1116  Diamond Dogs (1974)
1161  Let’s Dance (1983)
1698  The Man Who Sold the World (1970)
2425  Lodger (1979)

Boeken over David Bowie
# – David Bowie : een ode aan de starman (2016)
# – The Bowie companion / ed. by Elizabeth Thomson and David Gutman (1993)
Angela Bowie & Patrick Carr. Angie Backstage : het wilde en snelle leven met David Bowie (1993)
Wim Hendrikse. David Bowie : een ster die op aarde viel (2008)
Wendy Leigh. Bowie : de biografie (2014)
Jeroen Ras. David Bowie : ongrijpbaar genie: muziek, mode en maskerade (2015)


Filmpjes die Peter Sierksma liet zien

Homepage Luistercafé Noordkade

(zaterdag 13 april 2019)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: