Categorieën
Muziek

Luistercafé Noordkade #32 De moederbanden

De aanleiding voor de 32e editie van Luistercafé Noordkade was op vrijdag 7 februari 2020 de publicatie van een roman: De moederbanden.

Geschreven door René den Ouden, over zijn muzikale familie uit Schijndel. Op 4 februari 2019 stond in het Brabants Dagblad een artikel, waarin twee leden van die familie geïnterviewd werden: Fred en Jeanette. Al snel bleek dat een aangetrouwd lid van deze familie als bibliothecaris in Schijndel en Veghel werkzaam is. Marie-José werd de linking pin tussen schrijver René den Ouden en leden van haar grote muzikale familie. Uiteindelijk traden deze vrijdag ongeveer tien personen aan die allemaal, in wisselende samenstellingen meezongen en meespeelden. Een mooie, warme avond. Waar veel belangstelling voor was; en niet alleen de aanhang van de familie Mathijsen, den Ouden en Schoenmakers.

De moederbanden
Tijdens het interview met Peter maakte René den Ouden duidelijk dat het een roman is. Dat betekent vooral dat niet alles wat hier beschreven wordt daadwerkelijk zo heeft plaatsgevonden; en dat niet iedere persoon die in het boek voorkomt zich in ‘het echt’ ook zo heeft gedragen. Integendeel. Een schrijver is als een koning die ‘alles’ mag. Sommige gebeurtenissen hebben nooit zo plaatsgevonden, althans niet op die plek, op dat moment, in die weersomstandigheden et cetera. Maar er zit in De moederbanden een grote kern van ‘waarheid’

Een muzikale familie uit Schijndel
Zeker is dat in de grote familie Mathijsen vier zeer muzikale kinderen aanwezig waren. Twee van hen hadden nóg meer talent en konden uitgroeien tot (inter)nationale sterren. Eentje – Pier, in het boek Peter – lukte dat. De andere – Ans, in het boek  Anne? – slaagde daar niet in. Haar talent werd in de knop gebroken. Ze kwam samen met twee mede-reizigers in de winter van 1966 tijdens een verkeersongeluk om het leven. Die muzikale genen werden als het ware aan de kinderen en kleinkinderen doorgegeven.

Fred Mathijsen was al eerder betrokken bij een eerdere editie van Luistercafé Noordkade (#16 Carlos Gardel). In april 2019 was een kleinkind betrokken bij een andere editie, Danny Keetels speelde en zong liedjes van David Bowie (#24). En een maand later werkten Fred, Gijs, Frans en Frank mee aan een Franz Schubert-avond (#25).

Maar De moederbanden gaat ook over een ander lid van het oorspronkelijke muzikale kwartet, Mieneke. Zij kon ook goed zingen, maar maakte er geen carrière van. Werd huisvrouw en verliet de regio. Jaren later komt ze door een attaque in het verzorgingstehuis terecht. De doktoren vragen hun kinderen op zoek te gaan naar ‘dingen’ van vroeger die hun moeder kan helpen om te herstellen. De hoofdpersoon en verteller van het boek (Antonie = René den Ouden) herinnert zich dat er vroeger- in de jaren zestig – opnames van zijn muzikale moeder en ooms en tante zijn gemaakt: de moederbanden. Ook weet iemand dat een kapelaan die opnames toen heeft gemaakt. In de roman gaan Antonie en Frederick (= Fred) op zoek naar die opnames. Die vinden ze en laten die aan Antonie’s moeder horen. De roman gaat nadrukkelijk ook over de wens om dood te gaan, want het leven heeft voor haar  weinig verrassends meer te bieden.

Tijdens mijn inleiding betoogde ik dat deze roman zeer geschikt is voor leesgroepen. De belangrijkste reden daarvoor is dat in het boek verschillende thema’s worden aangestipt die deelnemers van leesgroepen (vaak vrouwen van veertig+) zullen aanspreken. Daarnaast is het prachtig geschreven. Na afloop vertelde René dat deze roman inderdaad al door enkele leesgroepen is opgepikt.

Oh ja, muziek!
En in de roman komen – NATUURLIJK – veel muziekfragmenten voorbij. Flarden teksten, beschrijvingen van grote zangers.

Artikel over deze roman, de TrendRede en Fritz Wunderlich: De moederbanden (januari 2020)

Muzikanten
Tweede generatie: Fred, Frank, Frans, Gijs, Jeannette, Marie-José
Derde generatie: Cas, Gert-Jan, Sarah
Pianiste: Tatjana

Homepage Luistercafé Noordkade

(donderdag 13 februari 2020)
Hans van Duijnhoven

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Één reactie op “Luistercafé Noordkade #32 De moederbanden”

Geef een reactie

%d