Categorieën
Citaten

PressReader: Iedereen die geïnteresseerd is in menselijke expressie kan er iets uit halen, ongeacht hun ervaring met klassieke muziek.

Een extra voordeel voor bibliotheekleden
In dit artikel wil ik iets naar voren halen wat weinig bibliotheekleden weten. Wellicht een extra reden om een pasje aan te houden. En vooral de bibliotheek vaker binnen te lopen.

PressReader
Deze dienst kan iedereen die een van onze zestien bibliotheken in de regio Noord Oost Brabant bezoekt gratis gebruiken. Deze applicatie kan geraadpleegd worden via een zogenaamde naslagpc, waarop via een menu meerdere betaalde én onbetaalde informatiediensten geraadpleegd kunnen worden. Denk aan de Consumentenbond of luisteren naar muziek op Muziekweb.


PressReader is een databank waarin circa zesduizend kranten en tijdschriften fulltext zijn opgenomen. Kranten en tijdschriften uit tientallen landen en taalgebieden. Tachtig Arabische publicaties, zestig Deense, 540 Franse, 160 Noorse, 190 Portugese, 270 Chinese , ruim achthonderd Spaanstalige en 23 Nederlandse. Muziektijdschriften, kookbladen, sportmagazines, tijdschriften over computers, religie of geschiedenis. Kunstbladen, mannen- en vrouwenbladen et cetera.

Pressreader is voor alle duidelijkheid GEEN archief. Dat wil zeggen dat oudere nummers niet meer beschikbaar zijn. 

Om mee naar huis te nemen

Het grootste voordeel van Pressreader is dat iedereen die over een mobieltje of iPad beschikt in de bibliotheek als het ware nummers van kranten of tijdschriften kan ‘laden’, en mee naar huis nemen om daar verder te lezen. U moet een app downloaden, naar uw favoriete bibliotheek gaan en daar een bepaald nummer van een krant of tijdschrift ‘downloaden’. Indien nodig krijgt u hulp en uitleg van onze medewerkers. Vergelijk het met tanken, bij een pomp. 
Op maandag 9 maart zaten er ruim zesduizend titels in PressReader, 2400 kranten en vierduizend tijdschriften. 
 82 Arabisch
282 Chinees
 57 Deens
544 Frans
380 Duits
158 Noors
192 Portugees/Braziliaans
811 Spaans
23 Nederlands

Onderwerpen 40 dieren en huisdieren
 73 kunst
201 automatisering
 42 boten en vliegtuigen
548 zakenleven en ‘lopende zaken’
198 computers & technologie
 98 hobbies
 58 design
299 entertainment & tv
222 mode
196 voedsel & drank
 84 voor kinderen
 74 voor mannen
281 voor vrouwen
 41 gaming
224 gezondheid & fitness
311 geschiedenis
268 huis- en tuinbladen
 12 LGBTQ
135 landelijk leven
 65 muziek
2358 nieuws (vooral kranten)
111 outdoor leven
 43 opvoeding
 39 fotografie
 19 religie en spiritualiteit
246 sport
464 reizen

Uitgelicht 1 – Muziek

Momenteel zitten er 65 titels in deze rubriek. Een kwart is Engelstalig. Opvallend: er zijn 22 Portugese/Braziliaanse tijdschrijften. Wat mij betreft zijn de opvallendste titels Mojo, Uncut, Q, Rolling Stone, Classic Rock, Guitarist, Kerrang!, Metal Hammer en BBC music. Allemaal maandbladen, vaak relatief dure magazines.

De meeste bladen zijn alleen in de kiosken op de grotere stations verkrijgbaar, en in boekhandels in de grotere steden. Vaak kosten deze bladen minimaal een tientje per los nummer. Tel uit uw winst. Nogmaals: alleen het laatste nummer kan gelezen en/of ‘gedownload’ worden. 

Uitgelicht 2 – Nieuws
Dit is de grootste rubriek, ruim 2300 titels, het gros kranten (want ‘slechts’125 tijdschriften). Deze rubriek is vooral van belang voor mensen die op zoek zijn naar (fagelijks) nieuws uit kranten uit Bulgarije, Iran, Ecuador of Sri Lanka.

Elke taal en land zit er met minimaal één titel in. Ideaal voor toeristen die in onze regio op bezoek zijn, mensen uit diverse buitenlanden die hier (tijdelijk) werken én voor Nederlanders die een ‘rare’ taal willen lezen. Willen weten hoe een bepaald concert in een een Franse regionale krant werd beoordeeld; hoe het zit met die gilets jaunes (gele hesjes) of het herbouwen van de Notre Dame.

Le Monde, The Washingron Post, El Pais, Le Figaro, The Independent & The Guardian.

Het is ook een manier om te volgen hoe in verschillende buitenlanden omgegaan wordt met het coronavirus.

Deze service is ook zo ‘leuk’ omdat steeds meer kranten het gros van hun ‘content’ achter een betaalmuur zetten (zoals De Standaard). Daar hebben ze natuurlijk volkomen gelijk in, maar vervelend is het wel. Via PressReader krijgen ze ongetwijfeld een bedrag.

Deze service is ook interessant voor mensen die geen Chinees of Arabisch kennen maar op zoek zijn naar Chinese of Arabische kranten, met hun bijzondere ‘letters’ en opmaak. Denk aan calligrafie of een illustratie voor een werkstuk of stukje tijdens een feestje.

Medewerkers van de samenwerkende Noord Oost Brabantse Bibliotheken hebben wat mij betreft in de publieksruimtes een belangrijke taak om sommige bezoekers hierop attent te maken. Het is uniek en waardevol onderdeel van onze collectie. PressReader wordt natuurlijk betaald vanuit het collectiebudget. Daarmee worden natuurlijk boeken en dvd’s aangeschaft, maar ook tijdschriften en kranten. Ook digitale, zoals PressReader.

Uitgelicht 3 – Nederlandstalig
 
Er zitten 23 Nederlandstalige titels in PressReader. Vooral de Vlaamse titels vormen een aanvulling op het gemiddelde aanbod in onze bibliotheken. Dagelijks kunt u (de) NRC Handelsblad lezen/downloaden, of De Standaard (de Begische NRC), De Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg en enkele lokale edities van (de) Metro.

Nederlandstalige tijdschrijften zijn : Autoreview, Classic cars, C’t magazine (over ict), iCreate (idem), Foodies, Alles over geschiedenis, Gardener’s world en (het) Foto magazine.

De conclusie moet zijn dat het Nederlandse aanbod erg mager is; maar gelukkig hebben de meeste bibliotheken in onze regio nog steeds een redelijk tijdschriften- en krantenaanbod. Die, dat wel, gedurende langere tijd bewaard en geraadpleegd/geleend kunnen worden. 

Een voorbeeld – Mojo april 2020

Zoals gezegd kost een los nummer van (de) Mojo (een Engels muziekmaandblad) ruim een tientje. Op dit moment kunt u het vierde nummer van dit jaar gratis lezen/downloaden. Uiteraard bevat zo’n magazine tientallen recensies en verschillende achtergrondartikelen. Deze maand wordt Rufus Wainwright, zoon van Loudon Wainwright III en Kate McGarrigle, geïnterviewd over zijn inspiratiebronnen.

De aanleiding is natuurlijk een nieuw album, dat binnenkort zal verschijnen (Unfollow the rules, in april). Hij breekt een lans voor Joni Mitchell, Neil Young, Randy Newman, Cole Porter, zijn moeder en haar zus (Kate & Anna McGarrigle) én Franz Schubert.

Dat laatste is verrassend. Je hoort zelden dat een popartiest naar klassieke muziek verwijst. Bij hem is dat minder opvallend, want hij heeft in het verleden al eens met opera geflirt. En hieronder zegt hij iets wat ik zelf ook al enige tijd beweer:

Franz Schubert als popheld?
Franz Schubert was volgens Rufus (wellicht) de eerste pop singer-songwriter. Liedjes (sorry: Lieder!) die hij in eerste instantie voor zijn eigen plezier schreef, en niet voor ‘de kerk’ of een ‘rijke man’. Hij was er in zijn tijd niet erg succesvol mee, maar heeft na zijn dood als een Vincent van Gogh veel bijval gekregen. Rufus noemt terecht (de) Winterreise als instapwerk/plaat. Van een zelfde statuur als de Matthaus Passion van JS Bach of het klarinetconcert van Mozart (KV 622).


De versie die hij hieronder aanbeveelt (van Brigitte Fassbaender, een vrouw!) is inderdaad bijzonder.
En maakte tot voor kort deel uit van de collectie van de bibliotheek, maar is onlangs verwijderd.

U kunt deze cd nog wel lenen via Muziekweb, de muziekbibliotheek van Nederland. Of via een of andere streamingdienst beluisteren.
Schubert is all over ’50s rock’n’roll, doo wop, early country, love ballads; the desperation, the complaint, the rhytmic yearning in all that is very Schubertian. Ans all his songs are usually about love or death. They’re romantic!
If you’re a Schubert virgin, start with Winterreise. Anyone who’s interested in human expression can garner something from it, irrespective of their experience of classical music. You’ll be transfixed. After Schubert? Schumann …




Citaat 637 (dinsdag 10 maart 2020)
Homepage Citaten 2020

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Één reactie op “PressReader: Iedereen die geïnteresseerd is in menselijke expressie kan er iets uit halen, ongeacht hun ervaring met klassieke muziek.”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: