Categorieën
Bibliotheek TV-series

101 series die je gezien moet hebben

Kort nadat de corona-lockdown een feit was ging ik een tv-serie volgen. Daarin was ik niet uniek. Velen kozen in deze onbestemde ‘hang’-tijden voor een serie op Netflix, HBO, Ziggo of Disney. Ik haalde een oude dvd-box van de zolder.

Toevallig verscheen begin dit jaar bij Lannoo een boek dat hierbij aansluit: 101 series die je gezien moet hebben. Eerder verschenen in – wat een reeks belooft te worden – 365 albums die je beluisterd moet hebben, 365 wijnen die je geproefd moet hebben en 365 films die je gezien moet hebben.

Het is een Belgische tegenhanger van boeken die in de titel allemaal ‘1001’ hebben.
1001 dagen die onze wereld veranderd hebben (2009)
De 1001 meeste memorabele sportmomenten (2008)
1001 uitvindingen die onze wereld veranderd hebben (2010)
1001 schilderijen die je gezien moet hebben (2010)
1001 boeken die je gelezen moet hebben (2017)
1001 klassieke muziekuitvoeringen : klassieke opnamen die je gehoord moet hebben! (2014)
1001 ideeën die ons denken veranderd hebben! (2014)
1001 films : de meest spraakmakende films aller tijden (2004)

Het beste??
Beide reeksen wekken de suggestie dat het om belangrijke zaken gaat, maar lezer en schrijver(s) weten dat het in wezen om vermaak gaat. Vooral het woordje moeten in de titel is zwaar overtrokken. U moet helemaal niets! Doe vooral wat u zelf belangrijk, leuk, mooi of interessant vindt.

bol.com | 365 films die je gezien moet hebben, Geert Verbanck ...

Broodnodige gidsen
Maar, aan de andere kant zijn dit soort boeken in een wereld van overvloed meer dan welkom. Er is domweg zó veel te kiezen. Véél meer dan wat je in de verste verten ook maar zou kunnen of willen gaan bekijken, beluisteren, ervaren. Dus is het prima dat er gidsen zijn die je door een oerwoud aan opties heen leiden. Recensenten in kranten en tijdschriften. Of soms schrijvers van boeken. Die zeggen wat op dit of dat terrein belangrijk is.

En, nogmaals, u hoeft het met de keuze van de auteur(s) niet eens te zijn. Sterker: dit soort boeken helpen u om voor uzelf te bepalen wat waardevol is. Als u althans op een bepaald terrein zelf ook een ‘kleine’ of ‘grote’ kenner bent (geworden). Als u kortom al veel speelfilms heeft bekeken, veel wijnen geproefd, naar veel muziekalbums of songs geluisterd, uiteenlopende steden bezocht et cetera. Dan kunt u het waardeoordeel van de schrijver(s) afzetten tegenover uw eigen smaak en inzichten.

Soms zult u ervaren dat die schrijver redelijk aansluit bij uw smaak; een andere keer zult u het boek al snel terzijde leggen want er is absoluut geen match. Bijna altijd levert het, weet ik uit eigen ervaring, waardevolle tips op.

Reformed Hitman Who Inspired 'The Wire's' Omar Dies at 58 ...

Honderdeneen tv-series
Het toeval wil dat 101 series die je gezien moet hebben begint met The Wire. Dat was de serie die ik tijdens de lockdown op dvd bekeek. Voor de tweede keer. Pakweg tien jaar geleden trok ik daar ook eens bewust zestig uur voor uit. Vijf seizoenen van elk twaalf uur. Nu ook, ik nam er vijf à zes weken de tijd voor. Voornamelijk ‘s nachts. Dan is het niet zo erg. Ik schreef er toen een lang verhaal over: Zestig uur The Wire.

Rebound – Les Revenants – season 2 - out of this world

Een Belgische toon
101 series die je gezien moet hebben is geschreven/samengesteld door twee Belgen. Zo noemen ze geen enkele Nederlandse tv-serie, maar wel acht Belgische. Verder leven ze zoals de meeste Nederlanders in een tv-wereld die beheerst wordt door The States en het UK, respectievelijk 68 en 20 series. Opmerkelijk is dat ze slechts één Franse serie (Les Revenants) noemen; en geen enkele Duitse! Ik denk dat Nederlandse samenstellers ongeveer hetzelfde zouden hebben gedaan, en wellicht ook acht Nederlandse series zouden hebben genoemd.

bol.com | Blackadder - The Complete Series (Dvd), Robert East | Dvd's

Maar veel series worden niet genoemd
Uiteraard noemen ze heel vele series NIET. Terecht, want er is natuurlijk veel rommel. Ook wilden ze geen boek maken met 365 series die je gezien moet hebben. Too much voor een normaal mens. Op Wikipedia staan duizenden tv-series. Een prima startpagina is Televisieseries naar land, of Television series by country, Fernsehserie nach Staat, Série télévisée par pays of Series de televisión por país.
Een mer à boire. Beter: à voir.

Deze Netflix-serie stopt helemaal niet! - Apparata

USA en UK
Bijna zeventig series komen uit de Verenigde Staten. HBO, het bedrijf dat tv-streaming zogezegd heeft uitgezonden (en actief sinds 1972!) levert 14 titels. Verder ABC (11), NBC (11), ABC (8) en Fox (6). Dat zijn vijftig titels. Opvallend is dat Netflix (actief sinds 1997) ‘slechts’ zes keer voorkomt.
Twee Engelse organisaties/bedrijven leveren het gros van de twintig Britse series: BBC (13) en ITV (5).

bol.com | Fawlty Towers - Complete Collection (Series 1 & 2) (Dvd ...

Lange en korte series
Voor zestig series zijn meer dan honderd afleveringen gemaakt. Series die vanwege succes seizoen na seizoen werden verlengd. De topper is in dit boek The Simpsons die sinds 1989 bestaat. Al dertig jaar. Voor Doctor Who, een Engelse serie die ik niet ken, zijn de meeste afleveringen gemaakt: 679 van 1963-1989. Maar dat is niks. Voor het niet geselecteerde Coronation Street, enkele jaren ook in Nederland uitgezonden, zijn sinds 1960 meer dan negenduizend afleveringen gemaakt en uitgezonden. Van Goede tijden, slechte tijden (ook nooit één aflevering van gezien én niet geselecteerd) zijn sinds 1990 ruim zesduizend afleveringen uitgezonden. Mijn enkele jaren geleden overleden schoonmoeder keek graag naar As the World Turns, waarvoor in ruim vijftig jaar bijna veertienduizend afleveringen zijn gemaakt. Je kon op elk moment in- en uitstappen. Altijd gedoe.

The Simpsons' original 4:3 aspect ratio gets May release date on ...

Je eigen mening
Zoals gezegd lokken dit soort boek-jes uit om na te gaan denken over je eigen kijk-ervaringen én smaak. “Waarom hebben die Belgen niet The Singing Detective meegenomen?” Of Heimat, Loenatik, Brideshead Revisited, Little Britain, Pride & Prejudice of Endeavour.

Just finished season 3 of The Wire | In hindsight, I should … | Flickr

The Wire, tien jaar later
Tv-kijken gaat bijna per definitie ten koste van iets anders. Je kunt er niets anders bij doen. Terwijl je naar een nieuwsprogramma op de radio luistert kun je prima koken of afwassen. Lezen kan ik prima combineren met naar muziek luisteren. Op de fiets of op een hometrainer kun je ook een podcast beluisteren.

Ik kijk derhalve graag ‘s avonds laat – na het lezen van kranten, tijdschriften, boeken en/of blogs – naar een tv-programma. Vroeger nam ik vaak iets op de video op. Daarna kwam de tijd dat je soms een video kocht; jaren later werden dat dvd’s.

Sinds enige jaren kun je ook veel bekijken via Programma gemist. Alleen gaat die vlieger niet op voor door de Nederlandse publieke omroep aangekochte (kwaliteits-)series. Dus neem ik – als ik er aan denk – nog steeds tv-series op. Om later, vaak ‘s nachts, tot me te nemen.

Vanavond op TV: Aflevering vier tot en met zes van 24 – seizoen 9 ...

Ik was zelden verslaafd. Dat je een bepaalde reeks kort na elkaar moest afkijken. Toch was er tijd dat ik dat wel deed. Samen met mijn opgroeiende zoons keken we jarenlang (illegaal, dat wel; zij wisten hoe dat moest) naar 24.

De legendarische reeks waarin special agent (oh nee, dat is Dale Cooper uit Twin Peaks) Jack Bauer ‘de wereld’, althans de Verenigde Staten, van een of andere terroristische dreiging moest redden. Daarbij ging het er , eh … ruig aan toe. Ik las ergens dat hij in acht seizoenen bijna driehonderd tegenstanders uit de weg heeft geruimd. Een van de redenen om met hen die serie te bekijken was dat het goed was voor hun Engels. We keken naar de niet ondertitelde versie. Enkele dagen nadat die in The States was uitgezonden. Het woord cliffhanger was hier zeker van toepassing.

The Wire is in tegenstelling tot 24 wel degelijk een top-serie. En ik ga mee met velen die het uitroepen tot een van de best gemaakte series ooit. Alleen kan ik dat niet écht beoordelen, want er is zoveel dat ik nooit heb gezien. En feitelijk ook niet wil.

bol.com | Music From Twin Peaks, various artists | CD (album) | Muziek

Twin Peaks, jaren later
Enkele jaren geleden zond de Belgische tv de derde (en laatste) reeks van Twin Peaks uit. Vijfentwintig jaar nadat deze bijzondere serie met een vraagteken eindigde. Was in special agent Dale Cooper Bob ingedaald? Die derde reeks viel tegen. Laat zich niet navertellen. Bevat wel bijzondere beelden, dialogen. Maar in de kern wat mij betreft mislukt. Dat gaat niet op voor de afleveringen die van 1990 tot 1992 werden uitgezonden. In die tijd keek ik niet ‘live’ mee; ik kijk nooit naar RTL. Maar ex-collega Diane merkte toen al meerdere keren op dat ik die serie zeker zou kunnen waarderen. Ondanks alle mumbo jumbo, dingen die niet kunnen. Daar had ze gelijk in. Toen de serie jaren later op dvd uitkwam kocht ik die. Sindsdien heb ik die dvd’s meerdere keren bekeken. Ook dit jaar. Na The Wire (zestig uur) begon ik aan Twin Peaks (veertig uur). Het blijft magisch. Met als pluspunt dat elke aflevering met die hemelse muziek van Angelo Badalamenti begint.

Amazon.com: Watch Pride & Prejudice Season 1 | Prime Video

Een stiekeme verslaving
Iedere tv-kijker heeft zijn of haar guilty pleasure. Een reeks waar je je misschien ietwat voor zou moeten of kunnen schamen. Voor mij is dat de verfilming van het beroemdste boek van Jane Austen: Pride & Prejudice. Een BBC-productie uit 1995. Zes afleveringen van vijfenvijftig minuten. Ik durf te stellen dat ik sommige scènes woord voor woord kan navertellen. Ken elke camera-wending, wanneer de muziek van Carl Davis invalt. En waarom regisseur Simon Langton dat zo gedaan heeft. In wezen is Pride & Prejudice een soap. Meisje wordt in the end toch verliefd op een verwaande man die ze eerst niet kon uitstaan. Maar het is zó goed gedaan. In series hoeft de regisseur in tegenstelling tot ‘normale’ speelfilms weinig achterwege te laten; of drastisch te bewerken, dan wel te verminken. Jane Austen wordt trouwens door velen beschouwd als de ‘uitvinder’ van dit soort Bouquet-reeks-romantiek. Ik schat dat ik deze ‘verboden vrucht’ minstens tien keer heb bekeken.

The Singing Detective: Amazon.co.uk: Music

De grootste omissie!?
Is wat mij betreft The Singing Detective, uit 1986. Gebaseerd op een script en boek van de veel te vroeg overleden Britse schrijver Dennis Potter. Zes magische afleveringen van vijftig minuten. Een complexe serie. Die je verschillende keren MOET bekijken om alle ins en outs te leren kennen en vooral waarderen. Dennis Potter heeft bewust ook liedjes uit zijn vroege jeugd meegenomen. Deze serie is een poging een belangrijk deel van zijn leven in kunst (met een grote K!) om te zetten. Hij werd geboren in 1935, dus zijn liedjes waren hits in de oorlogsjaren en kort daarna. Voordat Elvis en The Beatles het muzikale behang van hun tijd werden. Die liedjes fungeren absoluut niet als behang. Integendeel. Op de meest onverwachte momenten playbacken de (hoofdrol)spelers liedjes van Al Bowlly, Bing Crosby of the Andrew sisters. Regels die prima aansluiten bij het verhaal dat dan speelt. In de slipstream van deze serie verschenen enkele verzamel cd’s die (terecht) bij een groot publiek aansloegen.

Brideshead Revisited (ITV jaren 80) (DVD) | Justwebshop.nl

Een ander verfilmd boek
Begin jaren zeventig was er een andere Engelse tv-serie die veel kijkers trok en door uiteenlopende critici bewierookt werd: Brideshead Revisited. Een redelijk nauwgezette filmbewerking van het belangrijkste boek van Evelyn Waugh. Ook deze serie heb ik (via dvd) meerdere keren bekeken. En alhoewel het tempo voor hedendaagse ogen traag is, blijft de magie overeind. De relatie tussen twee jongemannen, een super rijke en verwende dandy en een jongen van gewone afkomst die zich opwerkt binnen de hogere kringen. En je krijgt tijdens de elf afleveringen van 60 minuten een prima beeld van hoe het Verenigd Koninkrijk zich tijdens het interbellum en de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde. Her en der zijn er overeenkomsten met Downton Abbey, die tussen 2010 en 2015 werd uitgezonden. Alleen is de laatste serie een veredelde soap en Brideshead Revisited literatuur. Met veel wrange momenten.

HEIMAT (de complete Heimat, incl. die Andere Heimat – 23 DVD BOX ...

Heimat
‘Onvergeeflijk’ is ook dat Dirk Nielandt en Koen Sonck geen enkele Duitse tv-serie hebben geselecteerd. Jammer, want er is – volgens mij, en anderen – een titel die altijd hoog scoort als het gaat om ‘beste serie’ ooit: Heimat van Edgar Reitz. Een argument kan zijn dat deze reeks als speelfilm is gemaakt/geproduceerd. Maar dat zijn smoesjes want Heimat is vooral groot én bekend geworden door vertoning op tv. Ook in Nederland heeft het veel kijkers getrokken; en is het jaren later als dvd ook redelijk verkocht. Heimat is typisch zo’n serie waarin je helemaal kunt opgaan. Je volgt leden van een boerenfamilie in de Hunsrück. En hoe die zich door de decennia heen ontwikkelen. Heimat is een prima titel. Pakt de kern samen. Een ander Duits woord komt ook steeds bovendrijven: Sehnsucht. Een verlangen naar dierbare dingen die (vaak) verdwijnen; maar je blijft er toch naar verlangen. Zwelgen in hoe mooi het vroeger was. Schone schijn, want ‘het leven’ was vroeger vele malen slechter dan vandaag de dag. Althans wat betreft voorzieningen, inkomen, levensverwachting et cetera. Maar toch had die tijd (en vooral die uit de eerste reeks) ‘iets’. Een ander groot pluspunt is dat Edgar Reitz alle tijd neemt om zijn verhaal te vertellen: 32 afleveringen, pakweg 56 uur. In tegenstelling tot 24 met Jack Bauer is het tergend traag. Gebeurt er ook niet zo veel; of zie je ‘het’ kilometers van tevoren aankomen.

Inspector Morse - Serie 1 t/m/ 7 (Complete collection)

Spinoff
Televisiedirecteuren zijn niet gek. Zij constateren dat soms series waanzinnig scoren, maar ja het boek is verfilmd, de hoofdrolspeler gaat dood of naar de concurrent of … Soms komt iemand op het lumineuze idee om een succesvolle serie een geloofwaardige doorstart te geven. Mijn favoriete detectiveserie (Inspector Morse, van 1987 tot 2000; 33 afleveringen van 100 minuten!) is daar een prima voorbeeld van.

Inspector Lewis - Seizoen 1 t/m 4

In eerste instantie werd de serie na de dood van de hoofdpersoon (Inspector Morse) en hoofdrolspeler (John Thaw) voortgezet door zijn assistent, (sergeant) Lewis. Dat was aardig, maar mwa. Die reeks liep van 2006 tot 2015, negen seizoenen. 33 afleveringen lang lost Kevin Whately als inspector Lewis moorden in Oxford op. Samen met zijn assistent, DS Hathaway.

Endeavour Morse - Boxset Seizoen 1-6 (Incl. Pilot)

Toen deze reeks stopte kwam er een ander vervolg, Endeavour. Feitelijk een prequel, waarin we als kijker een blik krijgen op de jonge jaren van aankomend inspector Endeavour Morse. Die serie is in mijn ogen vele malen ‘beter’ dan Lewis. In deze reeks zijn ook personages aanwezig die in de ‘echte’ Inspector Morse-reeks een belangrijke rol spelen. Geen Lewis, maar wel de latere politie commissaris en de patholoog. Verder wordt alle tijd genomen om het verhaal te vertellen en herken je als ‘kenner’ de momenten waarop Endeavour Morse gedrag vertoont dat je van Inspector Morse kent.

Hieronder enkele lijstjes

Alle geselecteerde series, alfabetisch op titel

SerieJarenSAfl.Min.
2401-1081958580
30 Rock06-1371383036
Absolutely Fabulous92-125391560
All in the Family71-7992124664
‘Allo ‘Allo!82-929852465
Ally McBeal97-0251125040
Angels in America200316330
Band of Brothers2001110700
Better Call Saul15-nu5502300
Big Little Lies17-nu214840
Black Mirror11-205221100
Blackadder83-89427810
BoJack Horseman14-196771925
Borgen08-123301740
Breaking Bad08-135622976
Buiten de zone94-96220500
Cheers82-93112756050
Chernobyl201915225
Clan2012110290
Cold Feet98-208563360
Coupling00-04428840
Dallas78-911435821480
Damages07-125593127
De Collega’s78-813371110
Deadwood04-063361980
Dexter06-138965088
Doctor Who63-892667916975
Downton Abbey10-156522600
Drop the Dead Donkey90-986631512
Eigen kweek13-19319950
ER94-091533115226
Family Ties82-8971764224
Fargo14-nu3301590
Fawlty towers75-79212360
Fleabag16-19212324
Flight of the Concords07-09222572
Friends94-10102365192
Game of Thrones11-198733942
Girls12-176621736
Glee09-1561215324
Happy Days74-84112555610
Het eiland04-05213455
Hill Street Blues81-8771448640
Homeland11-nu7844956
House04-1281777788
House of Cards13-186733869
How I Met Your Mother05-1492084576
I love Lucy51-5761804140
Inspector Morse87-008333300
La Casa de Papel17-203231265
Law & Order90-102045618240
Les Revenants12-15216832
Lost04-1061214840
M*A*S*H72-83112516024
Mad Men07-157924324
Miami vice84-8951115328
Modern Family09-20112395258
Monty Python’s Flying Circus69-744451125
Moonlighting85-895663960
Mork & Mindy78-824952280
Mr. Bean90-95115360
NYPD Blue93-051226114355
Orange is the New Black13-197915460
Salamander13-18222880
Seinfeld89-9891733806
Sex and the City98-046942820
Sherlock10-174151320
Six Feet Under01-055633276
South Park97-nu243096798
Spooks02-1110865160
Star Trek66-693793950
Stranger Things16-nu4331584
Succession18-nu2201200
The Avengers61-6971618050
The Big Bang Theory07-19122815620
The Bridge11-184382280
The Crown16-nu3301800
The Flintstones60-6661664980
The Fugitive63-6741206000
The Handmaid’s Tale17-nu3362160
The Honeymooners55-561391170
The Killing07-123402280
The Mary Tyler Moore Show70-7771685040
The Office03-04214406
The Shield02-087894183
The Simpsons89-nu3066714674
The Sopranos99-076864730
The Untouchables59-6341185900
The Walking Dead10-nu101486660
The West Wing99-0671556510
The Wire02-085603540
The Wonder years88-9361152760
The X-files93-18112189156
The Young Ones82-84212420
True Detective14-193241440
Twin peaks90-173482400
Unbelievable201918464
Van vlees en bloed200917336
W81799-0351312358
Weeds05-1281023060
Yes, Minister80-84321630

Zestig Amerikaanse series

SerieJarenSAfl.Min.
2401-1081958580
30 Rock06-1371383036
All in the Family71-7992124664
Ally McBeal97-0251125040
Angels in America200316330
Band of Brothers2001110700
Better Call Saul15-nu5502300
Big Little Lies17-nu214840
BoJack Horseman14-196771925
Breaking Bad08-135622976
Cheers82-93112756050
Chernobyl201915225
Dallas78-911435821480
Damages07-125593127
Deadwood04-063361980
Dexter06-138965088
ER94-091533115226
Family Ties82-8971764224
Fargo14-nu3301590
Flight of the Concords07-09222572
Friends94-10102365192
Game of Thrones11-198733942
Girls12-176621736
Glee09-1561215324
Happy Days74-84112555610
Hill Street Blues81-8771448640
Homeland11-nu7844956
House04-1281777788
House of Cards13-186733869
How I Met Your Mother05-1492084576
I love Lucy51-5761804140
Law & Order90-102045618240
Lost04-1061214840
M*A*S*H72-83112516024
Mad Men07-157924324
Miami vice84-8951115328
Modern Family09-20112395258
Moonlighting85-895663960
Mork & Mindy78-824952280
NYPD Blue93-051226114355
Orange is the New Black13-197915460
Seinfeld89-9891733806
Sex and the City98-046942820
Six Feet Under01-055633276
South Park97-nu243096798
Star Trek66-693793950
Stranger Things16-nu4331584
Succession18-nu2201200
The Big Bang Theory07-19122815620
The Crown16-nu3301800
The Flintstones60-6661664980
The Fugitive63-6741206000
The Handmaid’s Tale17-nu3362160
The Honeymooners55-561391170
The Mary Tyler Moore Show70-7771685040
The Shield02-087894183
The Simpsons89-nu3066714674
The Sopranos99-076864730
The Untouchables59-6341185900
The Walking Dead10-nu101486660
The West Wing99-0671556510
The Wire02-085603540
The Wonder years88-9361152760
The X-files93-18112189156
True Detective14-193241440
Twin peaks90-173482400
Unbelievable201918464
Weeds05-1281023060

Twintig Engelse series

SerieJarenSAfl.Min.
Absolutely Fabulous92-125391560
‘Allo ‘Allo!82-929852465
Black Mirror11-205221100
Blackadder83-89427810
Cold Feet98-208563360
Coupling00-04428840
Doctor Who63-892667916975
Downton Abbey10-156522600
Drop the Dead Donkey90-986631512
Fawlty towers75-79212360
Fleabag16-19212324
Inspector Morse87-008333300
Monty Python’s Flying Circus69-744451125
Mr. Bean90-95115360
Sherlock10-174151320
Spooks02-1110865160
The Avengers61-6971618050
The Office03-04214406
The Young Ones82-84212420
Yes, Minister80-84321630

Acht Belgische series

SerieJarenSAfl.Min.Lengte
Buiten de zone94-9622050025
Clan201211029029
De Collega’s78-81337111030
Eigen kweek13-1931995050
Het eiland04-0521345535
Salamander13-1822288040
Van vlees en bloed20091733648
W81799-035131235818

Veertien series van HBO

SerieJarenSAfl.Min.
Angels in America200316330
Band of Brothers2001110700
Big Little Lies17-nu214840
Chernobyl201915225
Deadwood04-063361980
Flight of the Concords07-09222572
Game of Thrones11-198733942
Girls12-176621736
Sex and the City98-046942820
Six Feet Under01-055633276
Succession18-nu2201200
The Sopranos99-076864730
The Wire02-085603540
True Detective14-193241440

Dertien series gemaakt door de BBC

SerieJarenSAfl.Min.
Absolutely Fabulous92-125391560
‘Allo ‘Allo!82-929852465
Blackadder83-89427810
Coupling00-04428840
Doctor Who63-892667916975
Fawlty towers75-79212360
Fleabag16-19212324
Monty Python’s Flying Circus69-744451125
Sherlock10-174151320
Spooks02-1110865160
The Office03-04214406
The Young Ones82-84212420
Yes, Minister80-84321630

Verdeling over de decennia
Ruim de helft van alle geselecteerde series zijn in deze eeuw gemaakt, 27 in de jaren nul en 27 in de jaren tien. De oudste series stammen uit de fifties; drie stuks: I love Lucy, The Honeymooners en The Untouchables. Zes uit de sixties, acht uit de seventies, 13 uit de eighties en 17 uit de nineties.

Series die (voor zover mij bekend) nog lopen

SerieJarenSAfl.Min.
Better Call Saul15-nu5502300
Big Little Lies17-nu214840
Black Mirror11-205221100
Fargo14-nu3301590
Homeland11-nu7844956
La Casa de Papel17-203231265
South Park97-nu243096798
Stranger Things16-nu4331584
Succession18-nu2201200
The Crown16-nu3301800
The Handmaid’s Tale17-nu3362160
The Simpsons89-nu3066714674
The Walking Dead10-nu101486660

Twaalf series die ik door en door ken

SerieJarenSAfl.Min.
2401-1081958580
Angels in America200316330
Blackadder83-89427810
Downton Abbey10-156522600
Fawlty towers75-79212360
Inspector Morse87-008333300
Monty Python’s Flying Circus69-744451125
Mr. Bean90-95115360
The Crown16-nu3301800
The Handmaid’s Tale17-nu3362160
The Wire02-085603540
Twin peaks90-173482400

Drieëntwintig series waarvan ik meerdere afleveringen heb gezien

SerieJarenSAfl.Min.
Absolutely Fabulous92-125391560
All in the Family71-7992124664
Black Mirror11-205221100
Borgen08-123301740
Dexter06-138965088
I love Lucy51-5761804140
Law & Order90-102045618240
M*A*S*H72-83112516024
Mad Men07-157924324
Sherlock10-174151320
Six Feet Under01-055633276
South Park97-nu243096798
Star Trek66-693793950
The Avengers61-6971618050
The Bridge11-184382280
The Flintstones60-6661664980
The Fugitive63-6741206000
The Killing07-123402280
The Office03-04214406
The Simpsons89-nu3066714674
The Untouchables59-6341185900
The Young Ones82-84212420
True Detective14-193241440

Twaalf series waar ik wel eens van heb gehoord, dan wel van plan ben ooit naar te gaan kijken

SerieJarenSAfl.Min.
Ally McBeal97-0251125040
Dallas78-911435821480
Friends94-10102365192
Game of Thrones11-198733942
Hill Street Blues81-8771448640
House of Cards13-186733869
La Casa de Papel17-nu3231265
Miami vice84-8951115328
The Sopranos99-076864730
The West Wing99-0671556510
The X-files93-18112189156
Yes, Minister80-84321630

Zeven series die niet werden genoemd!

SerieJarenSAfl.Min.
Brideshead Revisited1981111660
Endeavour12-nu7272400
Heimat81-064323360
Lewis06-159332540
Little Britain03-07425750
Loenatik95-01327675
Pride & Prejudice199516330
Amphicar (1961-1968) | Auto55.be | Retro
Kapitein Zeppos to the rescue

Maar …
Waarom noemden Dirk Nielandt en Koen Sonck ook niet Purno de Purno, Jiskefet of Kapitein Zeppos? Het gaat – zoals ik al stelde – nergens over, maar blijft een leuk tijdverdrijf.

Series lenen in de bibliotheek
Er was een tijd dat bibliotheken massaal videobanden en dvd’s aanschaften. Maar de laatste jaren worden deze in steeds grotere aantallen afgeschreven. Ook hier geldt dat streaming heeft gewonnen. Sommige van de hierboven genoemde series kunnen nog steeds via de bibliotheek geleend worden.

(vrijdag 10 juli 2020)
Hans van Duijnhoven

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: