Categorieën
Beginzinnen

Raj Patel en Jason W. Moore. Een geschiedenis van de wereld in zeven goedkope zaken

Maak kennis met Een geschiedenis van de wereld in zeven goedkope zaken van Raj Patel en Jason W. Moore door de beginzinnen van de zeven hoofdstukken (Boom 2019, 304 p)

Recensie voor de Nederlandse Openbare bibliotheken
Academicus en activist Raj Patel en milieuhistoricus en professor Jason W. Moore waagden zich aan een verklaring van de huidige zorgwekkende wereldwijde ecologische situatie. Zij wijzen het kapitalisme als oorzaak aan en beginnen hun verhaal bij het kolonialisme. Als een van de eerste voorbeelden voeren zij de economische kolonisatie van Madeira op. Centraal in het boek staat de uitwerking van de stelling dat de moderne onrustbarende wereld tot stand kwam door zeven door de mens goedkoop gemaakte zaken: natuur, geld, arbeid, zorg, voedsel, energie en levens. De auteurs gebruiken voorbeelden en verklaringen uit de geografie, geschiedenis, economie en andere wetenschappen. Ze schakelen snel tussen de vakgebieden. De opbouw van het boek volgt – na de uitgebreide inleiding – de zeven goedkope zaken. Hun laatste hoofdstuk, conclusie en oplossing van de huidige crises (‘herstelecologie’), telt slechts een handvol pagina’s. De eindnoten en literatuuropgave nemen ruim een vijfde van het boek in beslag. De publicatie leest niet als een trein en vergt concentratie van de lezer.

Inleiding
Permanente landbouw, steden, natiestaten, informatietechnologie en elk ander aspect van de moderne wereld hebben zich ontwikkeld gedurende een lange periode van klimatologische voorspoed.
1 – Goedkope natuur
Er verstreek maar één dag tussen haar misdaad en haar terechtstelling.
2 – Goedkoop geld
Zoals zo veel mensen wist Columbus heel goed wat geld was en kon hij er slecht mee omgaan.
3 – Goedkope arbeid
Toen hij door het Caraïbisch gebied voer, beklaagde Columbus zich dat hij zo weinig wist over de potentiële handelswaarde van de onbekende flora en fauna daar.
4 – Goedkope zorg
We weten niet veel over Christoffel Columbus’ echtgenote, Filipa Monitz Perestrelo.
5 – Goedkoop voedsel
Tijdens zijn eerste reis naar de Nieuwe Wereld besteedde Columbus veel meer aandacht aan de potentiële opbrengst uit de verkoop van nieuwe planten dan aan het voedsel dat hij at.
6 – Goedkope energie
Voor Columbus de Nieuwe Wereld bereikte, had de suikerindustrie waarin hij het vak had geleerd, Madeira opgestookt.
7 – Goedkope levens
Op zijn derde dag in de Nieuwe Wereld gaf Columbus de koning en de koningin van Spanje een beschrijving van een eiland dat in een vesting zou kunnen worden veranderd,
Conclusie
Onze goedkope zaken hebben zichzelf niet zomaar gemaakt

Homepage Beginzinnen
(woensdag 2 september 2020)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

Ontdek meer van Lezer van Stavast

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder