Categorieën
Beginzinnen

Daron Acemoglu & James A. Robinson. Wankel evenwicht

Maak kennis met Wankel evenwicht : de eeuwige strijd tussen staat en samenleving (Nieuw Amsterdam 2020, 640 pagina’s) van Daron Acemoglu en James A. Robinson door de beginzinnen van de vijftien hoofdstukken.

Recensie voor de Nederlandse Openbare bibliotheken
D

Voorwoord
Dit boek gaat over vrijheid, en hoe en waarom menselijke samenlevingen vrijheid al dan niet hebben weten te verwezenlijken.
1 – Hoe zal de geschiedenis eindigen?
In 1989 voorspelde Francis Fukuyama het ‘einde van de geschiedenis’: alle landen zouden steeds meer de politieke en economische instituties van de Verenigde Staten overnemen in wat hij ‘een verbluffende overwinning van het economisch en politiek liberalisme’ noemde.
2 – De ‘rode koningen’
Rond 1200 v.Chr. begonnen de beschavingen van de bronstijd die de Griekse wereld de duizend jaar daarvoor hadden gedomineerd, ineen te storten en maakten plaats voor de zogenoemde Griekse donkere eeuwen.
3 – De wil tot macht
Mohammed werd rond 570 in Mekka geboren in een familie van handelaren en groeide op bij zijn oom.
4 – Het economisch leven buiten de corridor
In 1972 verrichtte antropologe Elizabeth veldwerk onder de Gwembe Tonga, een volk in het zuiden van Zambia dat staatloos was voordat de Britten het gebied veroverden.
5 – Allegorie van goed bestuur
Als je op het beroemde schelpvormige Piazza del Campo in het hart van Siena komt, rijst voor je het Palazzo Publicco op.
6 – De Europese schaar
Uiteindelijk zou Europa, met name West- en Noord-Europa, blijvend geketende leviathans voortbrengen die bepalend voor onze recente geschiedenis zouden zijn.
7 – Mandaat van de hemel
De Chinese geschiedenis ging een heel andere weg dan de Europese, een weg die veel minder vrijheid creëerde.
8 – Een stagnerend rode-koningineffect
Manoj en Babli begingen in 2007 een verschrikkelijke fout: ze werden verliefd.
9 – De crux zit in de details
In hoofdstuk 6 zagen we dat door de twee bladen van de Europese schaar een groot deel van het continent dicht bij of binnen de corridor terechtkwam.
10 – Wat is er aan de hand in Ferguson?
Op 9 augustus 2014 werd Michael Brown, een achttienjarige Afrikaans-Amerikaan, kort na het middaguur doodgeschoten door politieagent Darren Wilson in Ferguson, een voorstad van Saint Louis in de staat Missouri.
11 – De papieren leviathan
Het is een lentedag in september 2008.
12 – De kinderen van Al-Wahhab
Op het westelijk halfrond is het Midden-Oosten, vooral Saoedi-Arabië, gaan gelden als schoolvoorbeeld van het gebrek aan vrijheid, als het land waar gewoontes, godsdienst en despotisme persoonlijke keuzes beknotten.
13 – De rode-koningindynamiek ontspoord
Op 23 maart 1933 kwam het Duitse parlement bijeen in een Berlijns opera-gebouw, de Kroll-Oper.
14 – De corridor betreden
Toen de Zuid-Afrikaanse inlander op vrijdagmorgen 20 juni 1913 wakker werd moest hij vaststellen dat hij misschien niet echt een slaaf was, maar wel een paria in zijn eigen geboorteland.
15 – Leven met de leviathan
Halverwege de Tweede Wereldoorlog leidde William Beveridge, directeur van de London School of Economics (LSE), een team ambtenaren dat tot taak had een regeringsrapport op te stellen getiteld Social Insurance and Allies Services.

Homepage Beginzinnen
(maandag 24 november 2020)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie