Categorieën
Muziek

Eleni Karaindrou. Trojan women

Eleni Karaindrou is een Grieks componiste. Ze heeft meerdere keren samengewerkt met de Griekse cineast Theo Angelopoulos. Haar bekendste film-scores zijn Ulysses’ gaze uit 1995 en Eternity and a day uit 1998. Zwaarmoedige films waar haar weemoedige muziek perfect bij past.

bol.com | Karaindrou: Trojan Women, various artists | CD (album ...

In 2002 werkte ze samen met een toneelregisseur om Trojaanse vrouwen van Euripides op het toneel te krijgen. Dit werk wordt door kenners ingedeeld bij de opera maar daar zijn vraagtekens bij te zetten. Het is in ieder geval geen opera in de traditionele zin. Eleni Karaindrou heeft gezocht naar bijzondere instrumenten. Instrumenten uit de tijd van de oude Grieken: de ney, outi, laouto, kanonaki, santouri of de suling. Het toneelstuk gaat over de verschrikkingen die in elke oorlog plaatsvinden. Hier gaat het over de belegering van Troje en de ellende die de vrouwen van Troje meemaken. Een vrouwenkoor en een sopraan zingen (af en toe). In het stuk zitten veel instrumentele momenten. Verder zijn bijna alle “nummers” kort tot zeer kort. Voor deze cd gaat beslist op dat sommige platen beter worden naarmate ze meer gedraaid worden.

ECM Records | Shop
Eleni Karaindrou - Eternity And A Day (1998, CD) | Discogs

(zaterdag 24 mei 2003)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d