Categorieën
Liedjes Muziek

You? Me? Us?

Toen deze plaat uitkwam werd die zoals gewoonlijk goed ontvangen. Richard Thompson kan een potje breken.

Deze dubbelcd is echter achteraf een tegenvallende plaat. De eerste cd is heavy (voltage enhanced) en de tweede bevat ballads (nude).

Maar die tweede cd bevat echter naast enkele leuke nummers een absolute Richard Thompson classic: Woods of Darney.

Een poging van de stergitarist om een liedje te schrijven over The Great War. Dat doet hij niet door diep in te gaan op de verschrikkingen van de eerste Wereldoorlog: de miljoenen doden in de loopgraven, de gasaanvallen en de eerste bombardementen vanuit vliegtuigen. Nee, hij beperkt zich tot een eenvoudige soldaat die de oorlog overleeft en trouwt met de vrouw van een gesneuvelde comrad/korporaal.

Richard Thompson heeft als geen ander bewust vanaf midden jaren zestig de folkscene gevolgd of er deel van uit gemaakt.

Het kan niet anders dan dat hij het nummer No man’s land van Eric Bogle  kent. Een relatief onbekende folkzanger die desondanks meerdere classics in het folkgenre heeft geschreven. Zijn No man’s land uit het eind van de jaren zeventig is waarschijnlijk de ultieme song over die oorlog. Thompson komt erbij in de buurt met het verhaal van de soldaat en de weduwe.

(zaterdag 24 mei 2003)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: