Categorieën
Liedjes Muziek

Jimmie Rodgers. No hard times, 1932

Hoeveel van de artiesten van vandaag de dag zullen zeventig jaar na hun dood er nog toe doen. De meesten zullen al lang vergeten zijn. Jimmie Rodgers stierf in 1933 op 35 jarige leeftijd veel te jong (tuberculose).

Hij lijkt bezig aan een comeback. Meer en meer serieuze artiesten noemen hem als invloed. Niet alleen mensen uit de country & western hoek. Daar wordt hij door velen voor het gemak nog steeds geplaatst.

Die cowboy met zijn jodel-liedjes. Inderdaad: in bijna alle songs jodelt hij een stukje. Maar als je daar doorheen luistert dan ontdek je dat hij vooral een folkzanger was. Iemand die liedjes schreef over de mensen aan de onderkant van de toenmalige Amerikaanse samenleving. Vaak mensen die rond de spoorwegen rondhingen. Woody Guthrie deed hetzelfde maar net even iets later. In dezelfde periode waren the Carter family actief. Beiden hebben ze een “legacy” neergezet die terecht het predicaat klassiek hebben gekregen.

Het Amerikaanse Rounder heeft rond 1990 een achttal cd’s uitgebracht met het verzameld werk van Jimmie Rodgers. Om een idee van Rodgers te krijgen zou je kunnen luisteren naar opnames uit 1932 (een jaar voor zijn dood). Verzameld op No hard times (deel 7 uit de serie). Het is een soort greatest hits of: Rock all our babies to sleep, Mother the queen of my heart, No hard times, Gambling bar room blues, I’ve only loved three women, In the hills of Tennessee, Prairie lullaby en Miss the Mississippi and you.

Rodgers schreef vaak smartlappen en op deze cd staan er meerdere.

Naschrift
In februari 2004 zond Nederland 3 de 4-delige serie Lost highway over country & western uit. In de eerste aflevering ging het hoofdzakelijk over the Carter family én Jimmie Rodgers. Dat wil zeggen: in de oorspronkelijke eerste aflevering werd veel ruimte ingeruimd voor deze artiesten. Maar niet in Nederland: het heilige format en tijdschema kon niet overweg met een muziekdocumentaire die langer duurde dan een uur.

(maandag 24 mei 2004)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: