Categorieën
Muziek

Lata Mangeshkar. Mata

Lata Mangeshkar zal de meeste muziekliefhebbers niets zeggen. Dat is opmerkelijk.

Uit de all music guide het volgende citaat:

Born September 28, 1929 in Indore, India, Lata Mangeshkar has been active in all walks of Indian popular and light classical music having sung ghazals, bhajans and pop. She is the supreme voice of popular Indian music, an Indian institution. Her importance rests not solely with her prodigious output. Many of her performances are considered timeless and undatable, although her voice has changed and matured over the years. In effect she sang the soundtrack for millions of Indians’ lives. Until the 1991 edition, when her entry disappeared, the Guinness Book of Records listed her as the most recorded artist in the world with not less than 30,000 solo, duet and chorus-backed songs recorded in 20 Indian languages between 1948 and 1987. By 1990 she supposedly had worked on over 2000 film soundtracks as a playback singer — meaning she pre-recorded the songs to which the films’ leading ladies lip-synched.

Ze is kortom niet de eerste de beste. Probeer vervolgens in Nederland eens een verzamelcd van deze vrouw te vinden. Dat is schier onmogelijk. Deze Amerikaanse verzamelcd geeft een idee van de soort liedjes die ze zoal zingt. Verder staan er enkele liedjes van haar op drie verzamelcd’s die in 1990 op Ace verschenen: Golden voices from the silver screen. In 2003 is het Engelse World music network met een nieuwe reeks begonnen: the Rough guide to Bollywood legends: Lata Mangeshkar en haar zus Asha Bhosle hebben elk een eigen cd gekregen

(maandag 24 mei 2004)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: