Categorieën
Maatschappij Waarom IK een probleem werd voor ONS

Hans Wolf – Middelvinger hoort bij fuck you cultuur

Het individu wordt in onze maatschappij steeds belangrijker. Termen als zelfsturing, zelfontplooiing en assertiviteit zijn begrippen die bij deze tijd horen. We hebben het druk en zowel volwassenen als kinderen moeten zich constant blijven ontwikkelen. Dat wordt immers van je gevraagd.

Hans Wolf, publicist en cultuursocioloog is van mening dat het niet erg is dat individualiteit naar de voorgrond is getreden in onze samenleving. Maar volgens hem gaat het maar door. “we zijn zo ontzettend met onszelf bezig dat we het zelf niet eens meer in de gaten hebben. De individuele burger wordt steeds individueler en krijgt steeds meer het gevoel dat hij op de wereld op zijn voorwaarden kan inrichten. Steeds minder accepteren we dat een ander zich met ons bemoeit. Wie zich wel eens met ons bemoeit kan een grote mond of een middelvinger verwachten. Ons probleem is dat we asocialiteit verwarren met individuele vrijheid. We leven in een fuck you cultuur.” aldus Wolf.

Hij vervolgt: “Vooral de audiovisuele jeugdcultuur werkt hier sterk aan mee. Wanneer je naar een rapclip op televisie kijkt, zie je dat fysieke agressie normaal wordt gevonden Vooral geen respect voor de nader hebben, wordt als stoer gezien. Bovendien wordt een goed uiterlijk als het ultieme geluk afgeschilderd. Ruige artiesten met naakte kronkelende dames worden in bijna elke videoclip getoond. Vooral het lak hebben aan anderen en het tonen van enorme agressiviteit dringen binnen in de beleving van de puber. Ouders zien hun kind als een investeringsobject. Natuurlijk goed bedoeld, maar kinderen krijgen helaas alleen complimenten om wat ze presteren en niet om wie ze zijn. Er is sprake van een enorme inhoudelijke leegte.”

“Natuurlijk wik ik geen onheilsprofeet zijn. Ik vind het geweldig wat we allemaal bereikt hebben en ben erg blij met onze individuele vrijheden, maar op den duur kan het mis gaan. De democratie komt wel onder druk te staan, wanneer een meerderheid van de bevolking, wetten aan zijn laars lapt. Maar ook als iemand  de gevolgen van zijn of haar gedrag niet meer op de omgeving afstemt.”

Volgens Wolf ligt er geen blauwdruk klaar van hoe we onszelf wat meer op anderen kunnen richten.

“Ik ben er van overtuigd dat het van onderaf moet beginnen. Vanuit het onderwijs en de opvoeding kan het gemeenschappelijke gevoel bevorderd worden. Een pedagogische infrastructuur waarin dat mogelijk is, is noodzakelijk.”

Volgens Wolf zijn de scholen van tegenwoordig gigantisch groot, de leerlingen kennen elkaar niet meer en docenten kennen hun leerlingen niet meer bij naam. Alles draait om de individuele leerling. Door scholen wat kleinschaliger op te zetten voorkom je deze vervreemding. Vooral het vmbo en het mbo zijn broeinesten van onmaatschappelijk gedrag. Vrijheid kan alleen verzekerd worden als het individu ook oog heeft voor de vrijheid van de ander,” aldus Wolf.

De lezing van Hans Wolf over de fuck you cultuur wordt op 16 januari om 14.00 uur gehouden in de Groene engel in Oss 

Blikopener is de overkoepelende naam voor 45 lezingen van basisbibliotheek Maasland (Oss, Bernheze, Landerd, Lith en Maasdonk) en boekhandel Derijks uit Oss. Daarnaast organiseert de Openbare Bibliotheek Oss in samenwerking met het Brabants Dagblad de Blikopener Speciaal lezingen. Vijf lezingen worden op de derde zondag van de maand in de Groene Engel georganiseerd. Filosofische en zingevingsvraagstukken worden aan de orde gesteld.

Artikel: Middelvinger hoort bij fuck you cultuur
Bron: De Sleutel van woensdag 12 januari 2005
Auteur: Susan van Griensven 

(woensdag 12 januari 2005)

Homepage Waarom IK een probleem werd voor ONS

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Één reactie op “Hans Wolf – Middelvinger hoort bij fuck you cultuur”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: