Categorieën
Duurzaamheid Geschiedenis

RETRO-tentoonstelling 2006 in Bibliotheek Oss

Heimwee naar de jaren 50, 60, 70 en 80? In de Bibliotheek Oss kunnen bezoekers tot en met zaterdag 2 september 2006 deze tijd opnieuw beleven.

In nauwe samenwerking met Kringloopbedrijf Oss en enkele particulieren zijn in de bibliotheek complete slaap- en woonkamers ingericht, aangevuld met originele (lees)boeken uit die tijd. Op zaterdag 16 september worden (bijna) alle tentoongestelde voorwerpen verkocht. Klik hier voor de uitzending of radio uitzending Omroep Brabant. Alle informatie te vinden op www.bibliotheek.nu.

BELEEF DE JAREN 50, 60, 70 EN 80 IN DE BIBLIOTHEEK OSS
 
Retro, het gevoel van de jaren 50, 60, 70 en 80
De tentoonstelling geeft een bijzonder beeld van de ontwikkelingen die de Nederlandse samenleving doormaakte. Wat was in die jaren populair, wat vonden mensen belangrijk, hoe waren de huizen ingericht en hoe brachten we onze tijd door?

Meubels, gebruiksvoorwerpen en andere snuisterijen roepen herinneringen op aan het dagelijks leven van die jaren. Originele (lees)boeken en tijdschriften kunnen weer worden gelezen en geleend en boeken uit de huidige bibliotheekcollectie geven achtergrondinformatie.

In de jaren ’50 bracht de televisie de spanningen van een dreigende atoomoorlog middenin de huiskamers. Elektrische huishoudelijke apparaten deden hun intrede en de “verderfelijke” rock ’n roll werd geboren. Vooral de jaren ’60 spreken tot de verbeelding. Nozems op een Puch, flower power, de pil, Provo’s, lange haren en minirokjes. Kortom, de sfeer van toenemende welvaart, het vertrouwen in de techniek en het losmaken van knellende banden. De hippe 70’-er jaren bestonden niet alleen uit spijkerbroeken met soulpijpen, plateauzolen en bakkebaarden. Typische interieurkenmerken waren de kleuren bruin met oranje, de zitkuil, schrootjes op wanden en plafonds, biezen matten op de vloer en macramé als handwerk. De jaren ’80 luidden het digitale tijdperk in en liefhebbers kunnen in de bibliotheek weer spelen op de eerste spelcomputers.

Kringloopbedrijf Oss
Het door het Kringloopbedrijf Oss verzamelde meubilair is oorspronkelijk afkomstig van mensen uit Oss en de regio, dus wie weet wordt de tentoonstelling voor sommige bezoekers een bijzonder feest van herkenning! De hele bibliotheek ademt de sfeer van de jaren 50, 60, 70 en 80. Behalve complete slaap- en woonkamers staan er overal in het bibliotheekgebouw grote stukken zoals radiokasten, televisietoestellen, witgoed en huishoudelijke apparaten. Zelfs een groot deel van de normale inrichting wordt tijdens de zomermaanden juli en augustus vervangen door oude tafels en stoelen.
Na afloop van de tentoonstelling zijn de meeste tentoongestelde materialen te koop bij Kringloopbedrijf Oss, Maaskade 32. In juli en augustus geopend op maandag van 13.00 tot 17.00 uur en van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Tentoonstelling
De tentoonstelling “Retro: het gevoel van de jaren 50, 60, 70 en 80” is gratis te bekijken en te beleven in de Bibliotheek Oss, Raadhuislaan 10, geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 20.30 uur en op zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur.  Meer informatie is te vinden op www.bibliotheek.nu en http://www.bibliotheekmaasland.nl.
Retro: een tentoonstelling vol herinneringen óf een unieke kans om kennis te maken met de jaren van toen.

Wie de Tv-uitzending over de retro tentoonstelling van D-TV op 3 juli 2006 heeft gemist, kan nu deze uitzending online bekijken. De opnames zijn door www.d-tv.nl exclusief beschikbaar gesteld. Het geheel geeft een mooi beeld van de tentoonstelling. WindowsMediaplayer is noodzakelijk. Klik hier voor de uitzending. Men kan ook radio uitzending Omroep Brabant beluisteren

Persbericht, juni 2006 

In het Brabants Dagblad van 24-6-2006 stond al een voorbeschouwing. Dit is te lezen in de e-paper editie tot 2 juli: http://www.brabantsdagblad.nl/e-paper/

Een stukje tekst:

Dat hun ’ Retro’ mogelijkerwijs een uitvergrote kopie is van ’ Knus’ – de drukbezochte expo die vorig jaar de vijftiger jaren in het Noordbrabants Museum belichtte- zien de initiatiefne­mers niet direct. „ Den Bosch had ’ n échte tentoonstelling, in een museum waarvoor de be­zoeker entree moest betalen.
Bij ons staan de verzamelde spullen her en der in de openba­re bibliotheekruimtes. En ziet de biebbezoeker het resultaat van een even unieke als innige samenwerking tussen twee vol­strekt verschillende partijen.
De jaren vijftig stoelen en ban­ken zijn ervoor om in te gaan zitten, de triviale romannetjes uit de sixties kunnen gewoon -digitaal overigens- geleend wor­den, de discodeunen uit de ja­ren zeventig zijn zachtjes hoor­baar en op oude spelcomputers uit de eighties kan de jeugd zich uitleven. We prikkelen de be­zoeker dus om interactief te zijn. Hekjes kom je bij ons niet tegen. Hoogstens kan het ge­beuren dat we een oeroude pen­dule met een ijzerdraadje vast­zetten. Ja, je hebt nu eenmaal overal mensen voor”, stelt Jan de Waal.
Het historisch voorafje bij hun retro dat de heren initiatiefne­mers de verslaggever bereiden, is schier onuitputtend. Op een groot deel van de eerste verdie­ping heeft Andries zijn spullen opgeslagen. Een feest der her­kenning, voorspelt het tweetal.

(zondag 25 juni 2006)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d